VALG SV
LOVER NY BOLIGPOLITIKK: – Norge har ikke lenger noen sosial boligpolitikk. Bostøtten er skåret ned, og Husbanken er ikke lenger et redskap for å sørge for bolig til alle, sier Audun Lysbakken. Til høyre: Gina Barstad. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Til kamp mot høyrekreftene

Del artikkelen i Sosial medier

VALG 2017: – Denne valgkampen handler om fordeling av rikdom og ressurser. Alt annet er lynavledere, sier Audun Lysbakken.

SV er litt som Arbeiderpartiets lillebror. De må skrike litt høyere for å få oppmerksomhet, og vinner flest venner når de påpeker huller og mangler i storebrors skråsikre argumentasjon.

– En bolig skal være til å bo i, og ikke noe du skal tjene deg rik på å spekulere i.

Mange av deres trofaste velgere falt fra etter partiets åtte år (2005-2013) i regjering sammen med Ap og Sp, ikke minst på grunn av at de ble sittende på taburettene til tross for at Norge sendte soldater til Afghanistan. Og som man vet, en taburett er et sittemøbel uten ryggstøtte.

Ved forrige stortingsvalg endte SV opp med kun 4,1 prosent av stemmene, noe som var mer enn en halvering siden de gikk inn i den rødgrønne regjeringen, og en tredjedel sammenlignet med toppåret 2001, da de fikk 12,5 prosent. I årets valgkamp har partiet opplevd en liten opptur. I skrivende stund ligger de an til å få 5,2 prosent på landsbasis, noe som vil kunne gi dem ti mandater i Stortinget.

ØKENDE ULIKHET OG FOLKELIG URO

– Etter at vi har slitt i mange år, er det gledelig å se at vi endelig har fremgang igjen, sier partileder Audun Lysbakken, som møter til intervju sammen med fylkespartiets leder Gina Barstad.

Begge er bergensere, og stiller til valg som henholdsvis første- og andrekandidat for Hordaland SV.

– Jeg har forstått det slik at du tilhører SVs venstreside, mens din forgjenger Kristin Halvorsen tilhørte partiets høyreside?

– Som partileder vil jeg aldri gå inn på å definere fløyer i eget parti. Det jeg kan si, er at vi kommer til å stille tydelige og tøffe krav dersom vi skal gå inn i et nytt regjeringssamarbeid med Ap, sier han.
– Det viktigste for oss er å ta et skikkelig oppgjør med den økende ulikheten i Norge. Noen få på toppen krever stadig mer, samtidig som det blir flere og flere fattige.

Han viser til at Høyre/Frp-regjeringen gjennom de siste i regjering årene har gjennomført mange urettferdige kutt som har rammet eldre og uføre, samtidig som det er gitt store skattelettelser til overklassen.

– Vi merker en stor folkelig uro, og har truffet mange som sier at de er bekymret over utviklingen i arbeidslivet og på boligmarkedet.

KLASSESKILLE I BOLIGMARKEDET

– Boligmarkedet er vel blitt slik, at det fungerer bra for de som allerede er inne?

– Det er riktig, og det skaper et helt forferdelig klasseskille mellom de som får hjelp fra foreldre til egenandelen og de som ikke har den muligheten. SV mener at en bolig skal være til å bo i, og ikke noe du skal tjene deg rik på å spekulere i.

Slik Lysbakken ser det, så har ikke Norge lenger noen sosial boligpolitikk.
– Bolig er blitt noe som markedet skal ordne opp i. Dette rammer både de fattigste og de med normal inntekt. Resultatet blir større forskjeller og urettferdighet

– Hvordan vil dere møte dette?

– Vi har lagt frem mange forslag til en helt ny boligpolitikk. I Nasjonal boligplan har vi foreslått å bygge boliger som folk har råd til. Vi vil også ha ordninger der det er mulig å få Staten inn som deleier av boligen.

– Her i Bergen eier kommunen et tomteselskap som kunne kommet på offensiven med sosial boligbygging, sier Gina Barstad.
– I stedet ser vi at politikerne har meldt seg ut, og overlatt alt til markedet. Resultatet er skyhøy inngangsbillett for de unge i etableringsfasen og lukrative investeringsobjekter for de med mye fra før.

GOD GAMMEL SV-RETORIKK

SV går derfor inn for hardere beskatning av boliger du ikke bor i selv.
– Til og med enkelte Høyre-folk enige i at det vil være fornuftig, hevder Barstad.
– Samtidig er det viktig at vi rigger boligpolitikken slik at eiendommene ikke faller i pris. Vi må ha en styrt overgang.

– Det er særlig store eiendommer som skal skattlegges hardt. Et stort paradoks i dag er at det lønner seg å spekulere i fast eiendom i stedet for å starte bedrifter, legger Lysbakken til, og vi mistenker ham et øyeblikk for å ha brukt sommerferien til å lese seg opp på Thomas Piketty.

Slik er det nok ikke. Undertegnede tipper at SVs partileder slukte alle de 800 sidene i «Kapitalen i det 21. århundre» allerede ved utgivelsen i 2014. Det han sier er derimot ikke noe annet enn god gammel SV-retorikk, slik mange har savnet og enda flere har glemt at de hatet. Men nå er altså partiet tilbake, og det tydeligvis i kampklar form.

– Jeg frykter at vi snart får et skikkelig krasj i boligmarkedet, fortsetter han.
– I dag er vi et av de mest forgjeldete folkene i Vesten. Årsaken til det er at vi har tillatt markedet i å ta fullstendig kontroll over boligsektoren.

DA SV BLE SATT PÅ GANGEN

– Vil ikke en utstrakt offentlig boligbygging føre til ghettofisering, slik vi har sett i enkelte belastede områder i de svenske storbyene?

– Den store forskjellen på norske og svenske byer er at vi har vært bedre til å bygge blokker, rekkehus og eneboliger i de samme områdene. Når det er sagt, så skulle jeg ønske at Ap-byrådet i Bergen gjorde mer som i Oslo, der de selger de kommunale boligene øst i byen, og kjøper seg opp andre steder.

– Har du sagt det til byrådsleder Harald Schjelderup?

– Ja, men han hører dessverre lite på SV, svarer Lysbakken, med klar adresse mot byrådsforhandlingene i 2015, da SV ble satt på gangen, og KrF invitert inn i varmen.
– Vi håper at det som skjedde da ikke gjentar seg nasjonalt.

VALGSERIE I BERGENSMAGASINET

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this