LEDEREN: Heldigvis er det noen som «vifter med tærne». For det motsatte av å vifte med tærne i lykkelandet Norge, er å slå seg på magen og være stappmette.
Da Frank Aarebrot var valgobservatør under presidentvalget i Romania i 1990, fikk han en aggressiv infeksjon i foten. Hjemme i Bergen fikk han påvist en skjelettspisende bakterie.
Legene fant riktig antibiotika, men bakterien brøt ut på nytt flere ganger. Etter den syvende gangen ba Aarebrot legene om å amputere foten, og siden har han hatt det han i Bergensmagasinet beskriver som fantomfølelser.
– Jeg kan vifte med de tærne jeg ikke har, sier Aarebrot.
I Norge i 2017 – sammenlignet med mange andre land – er vi mange som har fantomfølelser. Disse følelsene kommer ofte til overflaten når det nærmer seg valg. I Norge «vifter vi med tærne» rett som det er, enda de aller fleste av oss har det så bra at det nesten påkaller dårlig samvittighet.
Værsyk er et ord som bare fins i Norge. Her har de aller fleste det så bra, så trygt og så komfortabelt at vi blir «syke» av været.
I Lykkelandet vet vi ikke hva det vil si å være på flukt. Blir vi syke, får vi hjelp. Er vi sulten, spiser vi. De fleste får seg en jobb. I Norge er terrortrusselen lav, og når vi ser bilder av livredde mennesker som flykter i gatene i Barcelona, kjenner vi på den dårlige samvittigheten som kommer smygende innover oss i det vi skifter kanal for å se den nye krimserien.
Her er statsministeren i aller høyeste grad tilregnelig. Dersom hun går av, er vi trygge på at den som overtar også er tilregnelig.
Værsyk er et ord som bare fins i Norge. Her har de aller fleste det så bra, så trygt og så komfortabelt at vi blir «syke» av været. Da flykter vi til Syden mens vi sukker over køen i sikkerhetskontrollen. Når vi endelig er i skyene og ikke har en eneste bekymring, husker vi heldigvis å klage på flymaten. Mens vi spiser.
Dette er våre fantomfølelser. For heldigvis er det noen som «vifter med tærne».
Den høyeste valgdeltagelsen etter krigen var i 1965, med 85.4 prosent oppslutning, da de borgerlige partiene dannet Per Bortens regjering.
CD-generasjonen, a-ha til topps på Billboard-listen, Take on me, take me on, Bobbysocks til topps i Grand Prix, la det swinge, la det rock’n roll, Grete Waitz til topps i New York-New York, if I can make it there, Veiviseren nominert til Oscar, joik har større kraft enn krutt, det var vi som slo England og var best i verden, Maggie Thatcher can you hear me, det var vi som vant VM i Oslo i 1982, Oddvar Brå banket Brezjnevs mann med brukket stav! Vi var verdensmestre. Look to Norway. Det var vi. Vi og Gro. Det var typisk norsk å være god.
På 90-tallet, da min generasjon ble stemmeberettiget, nærmere bestemt ved valget i 1993, falt valgdeltagelsen fra 83,2 prosent (1989) til 75,8 prosent. Og siden har valgdeltagelsen aldri karret seg over 80 prosent – et prosenttall som inntil da hadde holdt seg sammenhengende siden Bortens tid.
Min flokk er født på 70-tallet, konfirmert på 80-tallet, og altså stemmeberettiget på 90-tallet. CD-generasjonen, a-ha til topps på Billboard-listen, Take on me, take me on, Bobbysocks til topps i Grand Prix, la det swinge, la det rock’n roll, Grete Waitz til topps i New York-New York, if I can make it there, Veiviseren nominert til Oscar, joik har større kraft enn krutt, det var vi som slo England og var best i verden, Maggie Thatcher can you hear me, det var vi som vant VM i Oslo i 1982, Oddvar Brå banket Brezjnevs mann med brukket stav! Vi var verdensmestre. Look to Norway. Det var vi. Vi og Gro. Det var typisk norsk å være god.
Kanskje ble vi for mette, fornøyde og selvtilfredse? Kan hende ble vi litt late. Og kanskje er det ikke så rart i verdens rikeste land.
Jeg vet ikke hvor smart det var av Jonas Gahr Støre å tiltre som statsminister direkte på tv, en måned før valget. Men meningsmålinger har lurt oss før og kan gjøre det igjen. Årets valg blir jevnt. Derfor må alle stemme under dette valget.
På valgdagen 11. september, må vi alle vifte med tærne. Godt valg!
VALGSERIE I BERGENSMAGASINET
- Geir Helljesen: Savner politikere som kan begeistre
- SV: Til kamp mot høyrekreftene
- KRF: Små sjanser for Ap-samarbeid
- MDG: En fremtid uten olje
- SP: – Stort er ikke alltid bedre
- VENSTRE: Skole, miljø og liberale rettigheter
- HØYRE: Til kamp mot alle tåpelige forbud
- RØDT: Mer skatt, mer velferd
- FRP: – Feministene har glemt innvandrerkvinnene
- Arbeiderpartiet på hjemmebane
- Erna Solberg: – Det blir borgerlig flertall. Det vet jeg.
- Frank Aarebrot spår valget
- LEDEREN: Å vifte med tærne