Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Vi bor oss i hjel

PÅ TAMPEN: Men økonomien er usikker og urolig for tiden. Inflasjonen etter pandemien drar rentene oppover. Og videre oppover. Spørsmålet er om vi til slutt nærmest vil bo oss i hjel.

Det våres omsider, vi håper på en lys og fin og ikke minst varm vår. Vi er ofte tradisjonalister i Norge. Vi gjør som vi har gjort før, og vi gjør det som venner og naboer gjør.

For eksempel i bilmarkedet, hvor alle skal ha Tesla Y, og i boligmarkedet hvor alt som males kan, er grått, brunt og svart, og hvor staver av tre (smale planker er på moten som vi vet) florerer på vegger, på gjerder og på terrasser. Enkelte garasjedører males hvite, men der stopper det. Grått, brunt og svart skal det være. Vi er flokkdyr, epler fra samme stammen, slik virker det.

Men økonomien er usikker og urolig for tiden. Inflasjonen etter pandemien drar rentene oppover. Og videre oppover. Spørsmålet er om vi til slutt nærmest vil bo oss i hjel. For i Norge er boligeierskap en nasjonalsport. Vi har som kjent:

  • Kultur for å eie bolig
  • Kultur for gjeld
  • Kultur for å gjøre det samme som alle andre
  • Kultur for å stole på staten og andre myndigheter
  • Kultur for å tro at alt ordner seg (i hvert fall til slutt)
  • Kultur for at foreldre og andre i familien støtter med pantesikkerhet og andre trygghetsgoder
  • Kultur for å ha det bra i Norge

I Norge er boligeierskap en nasjonalsport.

Vi kan tro det mesteparten av tiden, men gjerne litt ekstra om våren når streikene kan komme. Peggy vant (tilsynelatende) over Ole Erik i år (enkelte lokale oppgjør gjenstår), men tenk på realrenten – inflasjon minus nominell rente.

Sentralbankene i Norge og andre OECD-land er ennå høye og mørke, derfor vil renten fortsatt settes opp fremover. Dette for å slåss mot inflasjonen. Forutsatt at det ikke blir bank- og finanskrise, og for å holde kontroll ser vi at myndighetene i flere land er proaktive når de i Sveits pålegger UBS å overta kriserammede Credit Suisse. Det samme gjorde amerikanske myndigheter da de nyss befalte JP Morgan om å overta det meste av krisebanken First Republic.

Renten skal opp – nesten for enhver pris, og det rammer også norske lommebøker. Vi er en nasjon av boligeiere tuftet på gjeld. Finansieringsbevisene svir nå i lommen på boligkjøpere. Det er godt nytt for boligselgere og eiendomsmeglere, men ikke for gjeldstyngede husholdninger som av kulturelle, prestisjemessige og andre grunner MÅ eie sin bolig. Og så kan man si at leiemarkedet også er steindyrt. Et godt råd er å flytte på landet. Ellers bor vi oss ihjel!

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this