VALG HoYRE
FORBUD MÅ VÆRE GODT BEGRUNNET: – Noen forbud skal vi ha, men da må de være godt begrunnet, sier Peter Christian Frølich, som mener at tiggerforbud er et godt eksempel på dette. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Til kamp mot alle tåpelige forbud

Del artikkelen i Sosial medier

VALG 2017: – Vi lever i et fritt land hvor forbud kun bør brukes der det virkelig er gode argumenter for det, sier Peter Christian Frølich.

Stortingsrepresentanten fra Fanahammeren ser fortsatt ut som en norsk versjon av Dorian Gray, med et ansikt upåvirket både av tidens tann og store sinnsbevegelser.

Sannheten er at han fyller 30 i september, en dag som vil bli behørig markert både i Stortingets justiskomite, der han sitter som medlem, og i Hordaland Høyre, der han er leder.

– Det kokte i meg da jeg måtte rette meg etter det sosialistiske redningsvest-påbudet.

Det eneste som tilsynelatende kan forstyrre hans sinnsro, er hver gang Stortinget vedtar et nytt forbud. Så er det også dette som ligger tett på faget hans.

Frølich var nyutdannet jurist i 2012, og rakk så vidt å praktisere yrket før han ble valgt inn på Stortinget året etter. Senere har han vært medforfatter på en lærebok i kontraktsrett, som nå er del av pensum på de juridiske fakultetene i Norge.

– Det er lurt å ha litt andre interesser og hobbyer ved siden av politikken, ellers er det lett å bli låst i en boble, sier han.

STORTINGET BESTEMMER

VALG HoYRE2
MENINGSLØST PÅBUD: – Det kokte i meg da jeg måtte rette meg etter det sosialistiske redningsvest-påbudet, sier Peter Christian Frølich. (Foto: Privat)

I den siste tiden har det likevel blitt liten tid til annet enn poltikk, og slik blir det nok fortsatt fremover. Etter valget handler det enten om å finne seg til rette i en ny rolle som opposisjonspolitiker, eller å gå i forhandlinger om en felles regjeringsplattform sammen med Frp, KrF og Venstre.

– Må det egentlig være samarbeidsregjeringer?

– Ja. Tidligere var Ap såpass stort at de kunne danne regjering alene, men det politiske landskapet er endret, og folk må nå bli vant til to ting. Det ene er at koalisjonsregjeringer er kommet for å bli, det andre er at mindretallsregjeringer noen ganger går på nederlag i Stortinget. Avisene lager gjerne krigsoverskrifter når det skjer, men egentlig betyr det bare at det er Stortinget som bestemmer i Norge.

– Høyre har de siste fire årene ledet en mindretallsregjering sammen med Frp. Har dere opplevd noen slike nederlag?

– Det beste eksempelet jeg kommer på da, er det sinnsykt tåpelige forslaget om å påby redningsvester på alle som er i båt, som ble vedtatt mot våre og Frps stemmer. Selv i den minste robåt risikerer du bot.

– Hvorfor synes du at dette er tåpelig?

– Fordi jeg mener at vi lever i et fritt land hvor forbud kun bør brukes der det er virkelig gode argumenter for det, og der det er mulig å håndheve. Her kriminaliseres en mengde uskyldige mennesker.

– Jeg var selv på vei ut på sjøen i en strandebarmer (17 fots robåt, journ. komm.) i sommer, og måtte inn igjen for å hente redningsvest. Det kokte i meg da jeg måtte rette meg etter det sosialistiske påbudet.

VIL FORBY FORBUD

– De fleste forbud er vel relativt fornuftige?

– Noen skal vi ha, men da må de være godt begrunnet. En nerve i mitt politiske virke handler om at jeg vil få fjernet en rekke tåpelige forbud. De har vi hatt mange av. Tenk bare på da det var forbudt med homofilt samvær.

– Vi har også hatt forbud mot mer enn én tv-kanal, og på 80-tallet var det forbud mot skateboard. Som oftest handler det mest om styringskåte politikere fra venstresiden som er opptatt av å legge begrensninger på folks liv.

– Det er et stort paradoks når verdens største kvinnelige bokser kommer fra et land der det er forbudt å utøve sporten. Så jeg er glad for at vi fikk fjernet det forbudet.

– Dere fikk fjernet forbudet mot proffboksing. Samtidig har vi forskning som viser at samtlige boksere pådrar seg hjerneskade. Er ikke dette en sport, der utøverne faktisk bør beskyttes mot seg selv?

– Det er deres eget valg. Bokserne kjenner til risikoen, og får god oppfølging. Jeg ville neppe bokset selv, men det betyr ikke at jeg skal sitte på min høye hest og nekte andre ildsjeler i å utøve sin drøm. Det er et stort paradoks når verdens største kvinnelige bokser kommer fra et land der det er forbudt å utøve sporten. Så jeg er glad for at vi fikk fjernet det forbudet.

– Narkotikamisbruk er også et eget valg, der brukerne kjenner til risikoen. Kommer dere til å legalisere narkotiske stoffer?

– Vi står på et program der narkotiske stoffer ikke bør være tillatt i Norge. Men vi er på gli når det gjelder synet på straff, uten at det betyr at vi oppfordrer folk til å ruse seg. Bruken av straff i forbindelse med narkotikamisbruk har vært et feilspor.

JA TIL TIGGERFORBUD

NRKs dokumentarserie Folkeopplysningen hadde en episode der de stilte spørsmålet om cannabis «bare fører til batikk, eller også til lavere IQ, schizofreni og psykose».

– Det ble her lagt frem forskning som viser at alkohol er et langt større samfunnsonde enn cannabis, både når det gjelder kriminalitet, ruspåvirket kjøring og alvorlige sykdommer?

– Dette er bare nok et eksempel på at politikere som vil opprettholde et forbud bør ha gode grunner for det. Som nordmenn er vi født inn i et fritt samfunn, og de forbudene vi har skal være viktige, godt begrunnet og mulig å håndheve.

– Rusmidler bør vel fortsatt være forbudt bak rattet?

– Ja, selvfølgelig. Det er et klasseeksempel på et godt og velbegrunnet forbud. Mitt problem er den moralistiske symbolpolitikken. Den kan jeg ikke fordra.

– Et godt eksempel er sexkjøp.  Selv om det er et samfunnsproblem som ingen liker, kan vi ikke fjerne det ved at politikere som tror at de er moralsk overlegne vedtar et forbud. Den frie viljen har alltid funnet veier forbi moralistiske politiske forbud.

– Hva med tigging? Flere i ditt parti mener at det bør forbys?

– Det er et godt spørsmål. Jeg mener at det her kan finnes gode lokale begrunnelser for et forbud, dersom man ser at tiggingen er organisert, og medfører kriminalitet og ordensproblemer.

– Lokale politikere, i samarbeid med politiet, bør kunne ha mulighet til å regulere og begrense den typen gateaktiviteter for å få bukt med problemet. Jeg var saksordfører da Stortinget vedtok en lovendring som åpner for slike lokale forbud der det er nødvendig. Os kommune har nettopp brukt den bestemmelsen.

VALGSERIE I BERGENSMAGASINET

 

 

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this