20230329 091311 e1680766886226
AUTENTISK I BAKGATENE: Vi tilbrakte en nydelig matstund i rustikt miljø bare et halvt hundre meter fra de moderne, striglete restaurantene i Bergen. Og vi har fant nok et bevis på at dekor og lokalisering ofte er motsatt proporsjonalt med matens kvalitet. (Foto: Trond Tystad)

Ekte thaimat i Bergen

Del artikkelen i Sosial medier

Mat Til folket tar seg en tur på Siam Ratree. Her får vi en veldig autentisk thaimat-opplevelse. Alle som har tilbrakt tid i Thailand vet at den beste maten ikke alltid kommer på den mest trendy, minimalistiske, nye restauranten med den mest internasjonale servicen. Slik er det også i Bergen.

mattilfolket VIGNETTLOGO
MAT TIL FOLKET

Ingenting ved restaurantens utseende er minimalistisk, lyst og ryddig designet. Vinkende katter, religiøse figurer, håndskrevne lapper og slitte skilt gir sammen med mørkt, gammelt interiør et inntrykk som mange matsnobber vil se ned på.

Femti meter er mye. Fra Øvregaten, der restauranten, ligger er det 50 meter ned til Rosenkrantzgaten og femti meter bort til Fløibanen. Da er en i strøk med høye priser og designete, striglete restauranter. Der kan man sikkert få mange kunder uten all verdens god mat.

DÅrlIG belIGGeNHeT – GoD maT

Her inne i Øvregaten må man ha god mat for å trekke folk. Det er åpenbart munn-til-munn som gjelder for markedsføring. Vi kommer inn i lokalet og blir umiddelbart gjort oppmerksom på at de stenger om halvannen time.

Her inne i Øvregaten må man ha god mat for å trekke folk. Det er åpenbart munn-til-munn som gjelder for markedsføring.

Standhaftig får vi tross dette menyen, og kjenner oss igjen i en genuin følelse av å veksle mellom det vi oppfatter som tilfeldigheter og det vi oppfatter som ekstrem vennlighet. Thailogikk er rimelig langt unna vår germanske logikk med tellekant og stoppeklokke.

DeT er maTeN Som Teller

Men når man skal spise så er det faktisk maten som teller. Og her er en typisk thaimeny, med enormt med valgmuligheter. Vi teller et 80-talls nummererte retter og i tillegg en del på barnemenyen og annet. Skulle vi filosofert oss gjennom dette ville halvannen time gått før bestillingen.

Nå kjører vi safe og bestiller det vi savner fra Thailand. Da blir det vårruller, etterfulgt av en grønn curry med kylling. Thai-curryen er med kokosmelk og currypowder, altså helt ulik en «indisk» curry slik vi kjenner den fra blant annet puber i England. Retten har både kjente grønnsaker for oss, men også blader og røtter vi ikke spiser. Til dessert bestiller jeg en fritert banan med is, med respekt for det store kinesiske kjøkkenet i Thailand.

vÅrruller – HelT ok meD elefaNT

Vårrullene er store og serveres med søt chilisaus. Greit nok, men vi ville ikke oppsøke Siam Ratree kun for vårrullene. Men vi har kjøpt en elefantøl, Chang, og vi betrakter de mange detaljene på veggene. Her er det god tid til å få tilbakeblikk til mange restauranter i matens hjemland. Vi føler nesten at det er 32 grader ute og at vi vil høre tropedyr og mopeder når vi kommer ut.

Elefantølen er ikke tilfeldig. Skal du spise østens mat passer østens øl. Mange øldrikkende europeere i Thailand har nok brakt ølet litt nærmere de germanske. Forskjellen er at østens øl stammer fra en tørr tradisjon som står til mat med østens krydder. Det opprinnelige germanske ølet står seg jo bedre til de bayerske mattradisjonene vår tradisjonsmat er i slekt med.

eN GrØNN CHIlI for eN kJeNNer

Grønn chili med enten kylling eller reker er en av våre lunsjfavoritter i Thailand. Vi har nok spist dette mange hundre ganger. Siam Ratree leverer her de rette smakene og de rette, spennende møtene mellom kjøtt, gress, grønnsaker og røtter. Fargen er nydelig og smaken har en ekte, god sterk snert. Altså ikke en norsktilpasset pysevariant.

Vi gir den grønne chilien terningkast seks på smak og innhold. Skulle vi klage på noe kunne det vært mer av det flytende i bollen. Altså ikke mer grønnsaker og kjøtt, men mer «suppe».

Vi må ty til noen skjeer ris innimellom. Vi spiser mye på østens maner, der risen holdes ren og separat. Men på slutten fristes vi til på vestlig vis å slippe ris opp i hovedretten og spise det som en slags «risotto». Noe som helt sikkert ville avslørt oss som et hvitt menneske i østen, og da ikke ment som et komplement.

Vi gir den grønne chilien terningkast seks på smak og innhold. Skulle vi klage på noe kunne det vært mer av det flytende i bollen. Altså ikke mer grønnsaker og kjøtt, men mer «suppe».

thaimat
HERLIG THAI MED KINESISK FINALE: Fra venstre, vårruller med søt chilli saus, Chang elefantøl, klassisk ris, grønn curry herlig og en stor porsjon fritert banan med is. (Foto: Trond Tystad)

baNaN pÅ fleSk

For oss står ofte en sterk thaimiddag best uten en dessert. I hvert fall ikke en krevende en. Men vi må innrømme at vi elsker den store porsjonen med fritert banan og is, vakkert satt opp. Enten vi velger – som i dag – te eller kaffe er dette snadder. Men innerst inne må vi innrømme at dessert gjør seg bedre etter svinekjøtt i sursøt saus på kinarestaurant enn etter thaimat. Men dette er valget må vi selv må ta ansvar for, desserten er nemlig nydelig.

Uansett har vi tilbrakt en nydelig, halvannen time i rustikt miljø, i en mørk thairestaurant på folkelig vis, bare et halvt hundre meter fra de moderne, striglete restaurantene i Bergen. Og vi har funnet nok et bevis på at utseende og lokalisering ofte er motsatt proporsjonalt med maten. Her på thairestauranten Siam Ratree i Øvregaten er det alltid kunder. I i likhet med oss vet de at maten er ekte thai og svært velsmakende.

20230328 204154
IKKE STRIGLET: Interiøret er mørkt og brunt, med typisk dekor fra Thailand. Restauranten tilbyr også takeaway. (Foto: Trond Tystad)

20230329 091331 20230328 211225 20230328 211230

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this