– Jeg er gammel nok til å huske hvordan Fisketorget var før. Tenk om vi kunne fått noe av det tilbake, med salg av fersk sjømat direkte fra båter, sier Silje Hjemdal (Frp).
Innimellom sommerens regnbyger har bergenserne også denne sommeren engasjert seg i den årvisse debatten om hva Fisketorget skal være. Det spesielle i år var at sjøslaget ble sparket i gang øst for Langfjellene.
LES OGSÅ: Ingen turistfelle
– Jeg tror bergenserne vil sette stor pris på muligheten til å kjøpe fersk fisk direkte fra båt.
«Flere agenter ber oss nå utelate Bergen» opplyste Christine Gaffney til Aftenposten Innsikt tidlig i juli. Hun er gründer av The Travel Designer i Bergen, som i år har solgt reiser for rundt 20 millioner kroner til hovedsakelig rike amerikanere.
– Vi har fått kommentarer som «jeg vil tilbringe så lite tid i Bergen som mulig» og «jeg vil ikke til Bergen. Folk sier det er en turistfelle», utdypet hun til Bergens Tidende noen dager senere.
Sjømat fra båt
Flere politikere tok opp tråden. «Fisketorget er blitt turisttorget» hevdet Thorstein Skårnes (V) i et BA-innlegg, og foreslo å legge opp til å la torghandlere få mottaksløyve – slik at de kan fungere som autoriserte fiskemottak. «På den måten vil torghandlerne få tilgang på enda ferskere fisk» argumenterte han.
Fremskrittspartiets fraksjonsleder i Helse- og sosialkomiteen, Silje Hjemdal, har et enda mer radikalt forslag, i det hun mener at det må være mulig å selge sjømat direkte fra båt, slik det var vanlig før. Vest-Norges Fiskesalslag er skeptisk til dette, blant annet fordi de mener at et slikt salg vil svekke muligheten til kvalitetskontroll.
Silje Hjemdal hevder at dette kun er et vikarierende argument, ikke minst siden fiskesalgslagene har gitt løyver til slikt salg i blant annet Oslo og Ålesund.
Hyllest til tradisjonen
– Jeg mener ikke at vi skal utfase frossenfisken. Det jeg tar til orde for, er at det må være plass til begge deler. Jeg tror bergenserne vil sette stor pris på muligheten til å kjøpe fersk fisk direkte fra båt, sier hun.
– Det er noe autentisk og spesielt med dette, samtidig som det vil være en hyllest til tradisjonen og kulturen vår. Da jeg var liten, husker jeg at det lå levende fisk i kummene.
– Byen vår er oppfostret på handel med fisk, og vi er verdensledende på sjømat. Dette synes jeg vi skal ta på alvor, slik at vi ikke bare selger produktene men også en historie og en tradisjon.
Hun understreker samtidig at hun ikke er ute etter en skyttergravskrig.
– Det er mye bra som er gjort på Fisketorget og mange dyktige folk som jobber her, sier hun.
– Men det at vi nå har fått UNESCO-status som gastronomby forplikter, i tillegg til at det gir oss et enormt potensiale. Byen vår er oppfostret på handel med fisk, og vi er verdensledende på sjømat. Dette synes jeg vi skal ta på alvor, slik at vi ikke bare selger produktene men også en historie og en tradisjon.
Fiskemarked i sjøkanten
– Du har snakket om fiskemarkedet i Barcelona. Hva kan bergenserne lære derfra?
– Å, hele matmarkedet der er helt fantastisk, med alt fra sjømat og kjøtt til grønnsaker, frukt og konfekt. Det er en stor opplevelse å gå inn der.
Vi har likevel en fordel her i Bergen, noe også turister har oppdaget. Mens Barcelona-markedet ligger i La Rambla, som er en gate inne i byen, ligger Fisketorget helt i sjøkanten.
– Her kan du regelrett sitte på bryggekanten mens du inntar et måltid, men dessverre uten å kunne nyte et godt glass vin til maten.
– Det er vel ikke helt riktig. Restaurantene på Zachariasbryggen har vel skjenkebevilling?
– Ja, og den ene delen av Mathallen har også fått bevilling. Det jeg mener, er at vi burde fjernet noen av de alkoholfrie sonene; ikke for å lage disco på torget, men rett og slett for at bergenserne skal kunne sette seg ned der en lørdag formiddag; skrelle reker og ta et glass vin til. Det kunne endatil vært lokalprodusert eplesider.
Vin til maten
– Restauranten på Akvariet ønsker også skjenkebevilling. Hva synes du om det?
– Jeg var faktisk den eneste i helse- og sosialkomiteen som stemte for at de skulle få innvilget søknaden. Det er akkurat det samme, mener hun.
– Jeg tror neppe folk kommer til å valfarte til Akvariet for å ta en fest.
– Akvariet er selvfølgelig et sted med familieprofil, men jeg har full tillit til at de, som profesjonelle aktører, ville håndtert regelverket på beste måte. Noen ganger må du bare kunne gi folk tillit, i stedet for å avvise de kun basert på et prinsipp. Dette er også noe publikum har etterlyst. Det handler tross alt bar om muligheten til å ta et glass med god drikke til et godt måltid.
– Er det ikke mulig å knytte alkoholserveringen opp til matserveringen?
– Jeg mener det. Slik jeg har forstått det, ligger det fast at steder med familieprofil ikke skal få alkoholservering. Nå er det ikke noen nattklubb de driver der; jeg tror neppe folk kommer til å valfarte til Akvariet for å ta en fest.