Varegg markerte 75-årsjubileet før sommeren, og nå kommer de med bok om idrettslagets historie fra oppstarten i 1947 og frem til vår tid – der oppoverbakke og fjelløp er blitt en spesialitet. På fotballsiden arrangerer de Varegg Cup, som er en av de største i Norge.
«Bedre sammen» (Bodoni forlag) er Jørn Lekve sin bok til Varegg sitt 75-årsjubileum i år, som vektlegger mye av den nyere historien til Varegg.
LES OGSÅ: Her kommer Varegghallen
Boken kan kjøpes i klubbhuset til Varegg mandager mellom kl. 13 og 15 eller på lokalbutikker i området.
På klubbhuset har de også noen av bøkene til 50-årsjubileet igjen for salgs. Da får man den komplette historien om bydelsklubben i Hødden. En klubb som i øyeblikket skriver sin nye historie med ombyggingen av Mulebanen til innendørs hall og utendørs bane (se egen sak).
Hjemme hos meg er vi fjerde og femte generasjon i Vareggland, så vår familie var i omlandet før klubben kom til. Jeg er selvsagt en «varm» skribent da jeg har gjort oppunder 10.000 dugnadstimer som trener og lagleder i klubben.
Men en historiebok for et idrettslag, et musikkorps eller et buekorps blir automatisk en levende fortelling fra et strøk. Og sporene går bak stiftelsen.
Idretten kom først inn i borgerlige og velstående strøk ved overgangen til det forrige århundret. Etter hvert organiserte arbeiderstrøkene klubber også. Den eldste klubb Varegg kan knytte spor mot er idrettsforeningen Sport fra første verdenskrig.
Ildsjelene fra denne klubben ble med i de videre klubbene som sportsklubben Falk, senere Pallas, da de gikk inn i Fotballforbundet.
RØD SPLITTELSE
På trettitallet var det stor splittelse i idretten, der mange i arbeiderstrøk valgte å stå i klubber med den røde stjernen på brystet under AIF, Arbeidernes idrettsforbund. Høidekameratene ble stiftet som en arbeideridrettsklubb.
Men det stoppet ikke der. AIF var dominert av arbeiderpartifolk. I Bergen stod kommunistene sterkt. Da AIF meldte seg ut fra den Moskva-styrte Røde sportsinternasjonale i 1931, meldte 22 idrettslag seg ut og dannet Kampforbundet for Rød Sportsenhet. 12 av disse lagene var fra Bergen, med Høddekameratene som et av de beste. De spilte kommunistisk cupfinale på Møhlenpris mot Lyn (fra Trondheim) i 1932.
Etter 1934 gikk klubbene inn igjen i AIF. I strøket stod det altså før krigen en arbeideridrettsklubb, med mange kommunister. Og en som stod i fotballforbundet, men med mange sosialister og sosialdemokrater som medlemmer. Og klubbene hadde dyktige fotballspillere, brytere og boksere.
Midt på trettitallet fikk Arbeiderpartiet statsministeren. Da ble det umiddelbart jobbet for å samle også sosialister i det nasjonale idrettsforbundet gjennom en mulig sammenslåing. Særlig i radikale byer som Bergen og Trondhjem var dette viktig.
Statsministeren samlet sine til å bli med i en samlet 17. mai, og i 1936 bestemte alle idrettsbevegelser seg for å konkurrere mot hverandre. De ble slått sammen i 1940, men sammenslåingen ble stoppet av krigen. Etter krigen er det da klart for sammenslåingen av Pallas og Høidekameratene.
Sporene etter konkurranse før krigen gjorde at ikke alle var begeistret i starten. Utøvere hadde holdt sammen gjennom ulovlig idrettsaktivitet på Mulebanen under krigen, og i Pallas hadde de dannet et kor for å møtes. Vittige tunger fra naboklubber spådde at navnet kom til å bli satt sammen til Høilasset, men det ble Varegg. Navngitt etter den stolte toppen Vareggen.
Etter krigen var Varegg nest best i byen etter Brann i fotball. De fikk to spillere med kamp for landslaget. Inge Landsvik scoret til og med seiersmålet mot Egypt.
I tillegg til fotball drev Varegg de første tiårene med håndball for kvinner, sykling, orientering, friidrett, kappgang, langrenn, alpint, bordtennis – og hadde også fremragende boksere med utgangspunkt fra Høidekameratene. De beste var familien Larsen, som dro hjem både kongepokal og norgesmesterskap.
ILDSJELER OG DUGNADSÅND
I fotballhistorien står tre ting sentralt: Den gode perioden på nasjonalt nivå på femtitallet, spennende cupkamp mot Rosenborg og sist, men ikke minst da de slapp inn en haug med mål og berget Brann. Da Dagbladets bergensjournalist antydet at de «lå seg», ble han truet på livet av rasende Brann-fans.
Mange som har fartstid i Varegg leverer på høyt nivå utenom klubben, som Norges mest suksessrike trenerduo, Kjetil Knutsen og Morten Kalvenes. Et idrettslag er ikke statisk. I en god generasjon har det i tur og orden vokst frem et orienteringsmiljø og et friidrettsmiljø. Begge med stor bredde og med utøvere på meget høyt nivå.
Etter at Varegg beleiret Stoltzen i 1979 og begynte å arrangere Stoltzekleiven opp, er oppoverbakke og fjelløp blitt en spesialitet. På fotballsiden arrangerer klubben Varegg Cup, som er en av de største i Norge. Alt dette og mye mer forteller Jørn Lekve om i den nye boken. Han løfter også frem mange av ildsjelene – som driver klubbhuset Badstuen, Vareggs Vel, dommergruppen, veterantreff og de forskjellige idrettene.
Boken handler derfor vel så mye om det limet som idrettslagene er i sine områder. Om hundretusenvis av dugnadstimer som gir et godt fritidstilbud til tusen barn og unge. Om nettverk som kan hjelpe i kriser både i ungdommen og videre i livet. Om samhold og kjærlighet og livslangt kameratskap.
BREDDE GIR STYRKE
Boken handler vel så mye om det limet som idrettslagene er i sine områder. Om hundretusenvis av dugnadstimer. Om nettverk som kan hjelpe i kriser. Om samhold og kjærlighet og livslangt kameratskap.
For oss som har hatt en tå innenfor Badstuen eller som har tråkket på Mulebanen, er Lekve sin bok om Varegg en hyggelig mimrebok. Den bør være obligatorisk for dem som sitter med administrativ og politisk makt, slik at de forstår hvor uendelig mye godt som kommer ut av hver dråpe som drypper på idretten.
Varegghall med ny Mulebane på toppen er i ferd med å gå fra plan til praksis. Trond Mohn er som alltid med. Det blir veldig spennende å se hva som vokser ut av det nye anlegget når det er ferdig.
Vil de individuelle idrettene og lagidrettene som i dag er nesten like store virke annerledes på hverandre? Vil en hall gjøre at andre idretter kommer seg opp og frem i Hødden? Alle idrettene som har vokst frem i Vareggs mangfoldige historie handler jo om at utøvere, foreldre og tillitsvalgte har brakt en interesse inn i laget.
For en bydelsklubb er det også en styrke å være allsidig. Alle som har trukket i trener- eller lagledertrøyen for yngre utøvere vet at noen kan være relativt uinteressert i en idrett og virke litt som fisk på land, for så plutselig å begynne med noe annet som fenger.
Bildene under er gjengitt med hjelp av Forlaget Bodoni.