Bergensmagasinet RB Spis opp maten 210219 0014
KOKKEBIDRAG: Petter Lidal fra Bien (t.h.) og Anders Isager fra restauranten Skyskraperen på Ulriken er blant bidragsyterne til Mette Nygård Havres bok «Spis opp maten», som lanseres denne uken.

Nå kommer matredder-boken

Del artikkelen i Sosial medier

Bergenskokkene Christopher Haatuft, Petter Lidal og Anders Isager er blant kokkene som bidrar når Mette Nygård Havre gir ut boken «Spis opp maten».

Mette Nygård Havre har drevet «Spis opp maten» siden høsten 2018, og nå kommer hun med bok på Gyldendal forlag.

Boken har undertittel «lynkurs i å bli matredder», og målet er at folk skal bli motivert til å bli flinkere til å spise opp maten hjemme. Den inneholder blant annet 52 oppskrifter på typisk restemat. Alt fra helt enkle tips om hva du kan gjøre med det tørre brødet, og ellers utnytte alt du har av rester på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet.

GULROT-FALAFEL

FAKTA matredder
Les flere gode tips på spisoppmaten.no

Forfatteren har fått med seg et stjernelag av bergenskokker.

– Petter Lidal fra Bien bidrar med sin restepizza. Christopher Haatuft fra Lysverket kommer med sin oppskrift på gulrot-falafel, som både er kul og enkel å lage hjemme. Anders Isager fra restauranten Skyskraperen på Ulriken har vært hjemme på kjøkkenet mitt og laget forskjellige retter.

– Og så har fotografen Christin Eide smakt på alt vi har laget. Hun var i utgangspunktet skeptisk til en del av restematen, men likte alt, forteller Nygård Havre.

Janne Gullaksen fra Urdihuset og Bod 24 bidrar også med en vegetarvårrull med peanøttsaus, mens Benedicte Koldingsnes har laget en vegansuppe.

Dessuten er Hanne Frosta, som drev slowfood-restauranten «Hanne på høyden», også bidragsyter med sin oppskrift på brødpudding, som er en gammel tradisjon som har forsvunnet litt, men nå tas frem igjen i lyset.

– Jeg er glad for å ha fått med meg så mange lokale, og det er gøy å trekke frem dyktige bergensere som er flinke på å lage restemat. Og så er det kult at de sa ja med én gang. De synes saken er viktig, og derfor tar de seg tid til å være med, sier Nygård Havre. 

DATO-TABBE

Hun understreker at dette ikke bare er en kokebok.

– Det er like mye en bok som skal lære deg om alt fra datomerking til nedprising av mat. Jeg har intervjuet en mann som heter Sverre Leiro, som var med å innføre datomerking på mat i Norge, og han sier at det er en av de største tabbene i hans liv, sier forfatteren, som er opptatt av at folk må tenke selv og prøve seg frem, og ikke stole blindt på datomerkingen.

– Folk må bruke sansene til å smake. Mange er skeptiske, og jeg ser jo det når jeg drar rundt og holder foredrag. Jeg merker også at det er forskjell på generasjoner, men jeg merker en positiv vind nå, og jeg føler at ting er på gang.

– Hva er det viktigste du vil formidle?

– Hvis du er en matredder så kan du spare både miljøet og lommeboken. Det siste tror jeg er viktig for mange. Stadig flere er opptatt av miljøet, men vi ønsker også å spare penger, og som matredder kan du spare mye.

– Er vi blitt flinkere?

– Ja, mange er veldig flinke. Men vi kaster fremdeles alt for mye spisbar mat, mener Mette Nygård Havre.

Boken «Spis opp maten» lanseres hos Gyldendal torsdag 28. februar, og har bergenslansering 5. mars på Hotel Terminus. Ordfører Marte Mjøs Persen kommer for å åpne boklanseringen. 

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this