paabordet halloween
GRESSKAR ER EN DELIKATESSE: Lov meg at du ikke bare graver ut innmaten og bruker skallet til lykt. Gresskar er nemlig en delikatesse.

Noen som misliker Halloween?

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ BORDET: Halloween trenger ikke bli mer enn man gjør ut av det selv. Blir det en kjøpefest, ja, da har jeg lagt opp til det selv.

Tekst og foto: Mette Nygård Havre

Jeg innrømmer det. I mange år fikk ikke barna mine feire Halloween. Vi holdt oss inne, men delte ut godteri til dem som kom på døren. Jeg hatet alt kjøpepresset rundt Halloween, noe jeg fortsatt gjør. Men så fikk en kollega meg til å tenke litt annerledes.

Høsten er alt for lang og alt for mørk til at vi skal si nei til en feiring som gir litt lys i mørket.

Jeg jobbet mange år i BIR. Jeg fikk dermed sett med egne øyne de store avfallsmengdene som kommer inn. Hver og en av oss kaster i snitt 430 kg avfall i året. Tenk det, 430 kg!

For meg ble bare tanken på Halloween synonymt med enda mer avfall. Dermed satte jeg foten ned for denne amerikanske tradisjonen, som jeg bestemte meg for ikke å like. -Kle oss ut kan vi gjøre til nyttår når vi går nyttårsbukk. Eller på karneval på skolen» sa jeg. Barna klaget over at karnevalet bare var annet hvert år og at nyttårsaften bare en gang i året. Men jeg holdt på mitt. Ikke noe Halloween her i huset!

Men så nærmet det seg en ny Halloween. I BIR fant vi ut at vi ikke ville gå ut med «pekefinger-informasjon» før denne dagen i oktober. Vi ville helle gjøre noe morsomt ut av Halloween. En kollega tok på seg en skummel maske og plasserte seg i et papirspann i kontorgangen. En annen kollega plasserte seg bak en plante og stod klar med kamera. Så kom en tredje, helt uvitende om hva som skulle skje. Da han gikk forbi spannet, spratt det plutselig opp en person med maske og skremte vettet av ham. Heldigvis gikk det bra. Vi lo godt alle sammen. Også han som ble skremt. Og filmen, ja den ble uforglemmelig.

Like etter dette stuntet kom min gode kollega Oddrun, som har barn på samme alder som meg, og sa: «Vi feirer Halloween. Barna elsker det jo! Høsten er alt for lang og alt for mørk til at vi skal si nei til en feiring som gir litt lys i mørket. Dessuten, kostymene kan de lage selv!»

[PostBlock id=167]

Den dagen gikk jeg hjem og tenkte meg godt om. Halloween trenger ikke bli mer enn man gjør ut av det selv. Blir det en kjøpefest, ja, da har jeg lagt opp til det selv. Om kvelden sa jeg til barna at i år skal dere få feire Halloween. Det var jubel i stuen. Jeg ga beskjed om at kostymene enten måtte lages selv eller arves. Det var selvsagt helt greit.

Vi kjøpte gresskar for å lage lykt. Vi gravde ut all innmaten og gresskarfrøene. Vi gjorde dette sammen og fikk en utrolig fin stund. Jeg laget suppe og bakte gresskarfrøene i ovnen. Det smakte fortreffelig. Halloween-stemningen var satt. Barna fikk invitere venner på Halloween-fest og vi laget dødningehode-pizza (stor suksess!), gele med øyekuler (!) og spøkelser av kvister og marshmallow. Alt ble tatt imot med glede og forsvant ned i magene til små og store. Det var mye latter rundt bordet den kvelden. Minner som vil sitte i meg for alltid. Så kjære Oddrun, du hadde rett. Det ble mye smil og glede på en ellers så trist høstdag.

Gresskar er blitt mer og mer populært å kjøpe i oktober og frem til Halloween. BAMA forteller at de i år har satt ny rekord i salg av gresskar. Innen midten av oktober hadde de solgt 97 tonn. En økning på hele 45 prosent fra i fjor. Men BAMA ser som renovasjonsselskapene at mange kaster innmaten på gresskaret. Fortsatt er det mange som ikke vet at dette kan spises. Det må vi selvsagt gjøre noe med for å redusere matsvinnet.

Lag suppe, gratenger, gresskarbrød og gresskarboller. Det er så mye godt du kan bruke gresskaret til. Så lov meg at du ikke bare graver ut innmaten og bruker skallet til lykt. Gresskar er nemlig en delikatesse. Pia Gulbrandsen, som er kommunikasjonssjef i BAMA, forteller til og med at gresskar har lite kalorier, inneholder mye betakaroten som kan gi deg en fin glød i høstmørket, og er bra for fordøyelsen. Det er med andre ord mange gode grunner til å spise mer gresskar!

Oppskrifter til hva du kan lage av gresskar finner du på spisoppmaten.no. Der finner du også gode tips og ideer til en mer miljøvennlig Halloween-feiring.

Jeg har altså gått fra å mislike Halloween til å se på det som en dag der barna og vi voksne koser oss mye. Ja, det fører til litt godteri på en dag som ofte faller midt i uken. Men jeg opplever ikke godteriet som det viktigste for barna. Det å kle seg ut og gjøre noe sammen med venner er det kjekke. Husk for all del at om du arrangerer en Halloween-fest, så inviter også dem som ikke alltid får være med. Vi som voksne har et stort ansvar der.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this