– La deg fascinere, sitt og lytt, dans, hopp, rist og syng med! oppfordrer Tine Larsen, festivalsjef for Bergen Internasjonale Musikkfestival – som i år holdes over tre dager i begynnelsen av november.
Årets utgave av Bergen Internasjonale Musikkfestival lover flere konserter og flere spillesteder enn tidligere – der de vil presentere «en ellevill blanding av strupesang, trekkspill, halsbrekkende gitarsoloer, cold wave og new wave, polsk folklore, kuduro, afro pop, cumbia, rap, folkemusikk & balkanmusikk».
– Vi har i år samarbeidspartnere både nasjonalt og lokalt, noe som er med på å styrke vårt festivalprogram, sier festivalsjef Tine Larsen.
Bergen Internasjonale Musikkfestival presenterer «en ellevill blanding av strupesang, trekkspill, halsbrekkende gitarsoloer, cold wave og new wave, polsk folklore, kuduro, afro pop, cumbia, rap, folkemusikk & balkanmusikk».
Nystartede Movement Nettverk består av Oslo World, Tromsø World, Molde Mundo og Skien World, i tillegg til Bergen Internasjonale Musikkfestival. Alle har festival samme uken, og har dermed samarbeidet om å få flere attraktive internasjonale artister til Norge. I tillegg samarbeider festivalen lokalt med flere lokale arrangører og spillesteder, blant andre Bergen Jazzforum/USF Verftet, Folkemusikklubben Columbi Egg, Cafe Sanaa og Victoria Cafe & Pub.
«ELVER FRA SAMME KILDE»
Ordfører Rune Bakervik skal stå for den offisielle åpningen, som holdes torsdag 3. november på Bergen Internasjonale Kultursenter. Deretter blir det tre dager med store artister fra de fleste verdenshjørner – inkludert Norges kulturelle hovedstad (Bergen, om du lurte).
Først ut er mongolske Batzorig Vaanchig, som regnes som en av verdens fremste strupesangere. Han vokste opp i Bayankhongor-provinsen, og lærte den urgamle sangtradisjonen av moren sin fra tidlig alder. Etter hvert plukket han også opp den tradisjonelle hestehodefiolinen, morin khuur. Som medlem i bandet Khusugtun kom han på andreplass i Asia’s got Talent i 2015.
Samme dag får vi et møte mellom den argentinske trekkspilleren Chango Spasiuk og den norske gitaristen Per Einar Watle (Christiansand String Swing Ensemble). De to ble tildelt Argentinas mest prestisjetunge musikkpris (Premios Gardel) for deres album «Hielo Azul Tierra Roja» (2019).
«Det mangfoldige og mangefasetterte uttrykket for tradisjoner og kulturer renner, i likhet med elver som kommer fra samme kilde, gjennom kanaler med forskjellige reiseruter, men identisk styrke» skrev den argentinske Dagsavisen i en svært poetisk anmeldelse av albumet – ord som kunne stått som program for hele Bergen Internasjonale Musikkfestival.
FRANSK CHANSON OG NIGERSK ØRKENBLUES
Et lignende musikalsk møte presenteres like etter konserten er over – når den spanske vokalisten Constanza Giacomelli holder konsert sammen med bergensmusikerne Bjørn Blomberg (saksofon), Øystein Kvinge (piano), Peter Sæverud (bass) og Jan Tore Ness (trommer).
Under navnet Constanza Bergen Jazz Project vil de fremføre kjente låter fra legendariske franske musikere som Edit Piaf, Jacques Brel og Henri Salvador.
Skulle dette bli for vakkert for dine rockeører, går omtrent samtidig en spennende nigersk gitarvirtuos på scenen. Omara «Bombino» Moctar er en av de mest innflytelsesrike elektriske gitaristene i verden i dag – ikke minst gjennom ørkenblues-bandet Tinariwen.
Bombino-albumet «Deran» (2018) ble Grammy-nominert for beste world music, og Bombino ble dermed den første artisten fra Niger noensinne til å få en slik nominasjon.
«The long-awaited first live album from the ‘world’s best guitarist’» skrev Noisey om konsertplaten «Live In Amsterdam» (2020) – dedisert til bandets rytmegitarist llias Mohamed Alhassane, som døde bare noen uker før albumslippet.
FRA POLEN TIL PORTUGAL VIA PERU
Fredagens konserter åpner med to østeuropeiske band: Først Super Besse fra Belarus – som byr på «en spennende blanding av lavfrekvente techno-beats, dristig og enkel bass, nervøs gitar og fjern vokal» – deretter legendariske De Press. Dette polsk/norske folklore/rockebandet frontes som vanlig av Andrej Nebb, som har fått med seg Helge Hovland (gitar), Atle Rakvåg (bass) og Jonas Kjærnsrød (trommer).
Senere samme kveld kan du møte peruanske Inkas Ritual, som spiller «en magisk kombinasjon av musikk som spenner fra egne komposisjoner til peruansk tradisjonsmusikk og cumbia».
Dagen avsluttes med portugisiske Pongo, som ifølge presseskrivet er «en av verdens fremste utøvere av den angolanske klubbsjangeren kuduro, en transatlantisk hybrid av hip-hop, house, zouk og soco». 15 år gammel platedebuterte hun som sanger på Buraka Som Sistemas hitlåt Kalemba (Wegue Wegue), som siden har vært en gjenganger på klubber over hele verden.
Slik sett passer det bra med festivalkveldens etterfest, som blir på Victoria Cafe og Pub – med den portugisisk/angolansk/bergenske Liliana ‘DJ Love Pump’ Palanca bak platespillerne. Hun er en del av det bergenske klubbkonseptet Klubb Diaspora, og har tidligere spilt på Landmark, Jæger og USF Verftet.
KASHA ER TILBAKE!
Da er vi kommet til festivalens siste dag, som åpner på dagtid med en familiekonsert med Igor Dunderovic og Marihøne Airlines Balkanjazzband. Forhåndsomtalen lover ny musikk og veldig gammel musikk, teatralsk balkanjazz, skeive rytmer, barnlig glede og høy energi.
Bosnisk-norske Igor Dunderovic har deltatt i Norske Talenter, vært fast innslag i TV 2-programmet Ettermiddagen, vært gjest i Eides Språksjov, og ble nominert til Spellemannprisen for barnealbumet (sammen med Aslak Borgersrud) «På feil side av låven» (2014). På familiekonserten har han med seg jazzmusikerne Nenad Mihajlovic og Adthe Marku.
Lørdagskvelden åpnes av bergensartisten Rachel ‘Kasha’ Kashafali, som kom med ny singel i sommer («en tøff låt som virkelig fortjener å bli hørt» skrev undertegnede). Bergensmagasinet gjorde et større intervju med henne for halvannet år før pandemien. Hun fortalte da hvordan hun tre år gammel måtte slippe alt hun hadde i hendene og flykte fra Den Demokratiske Republikken Kongo sammen med familien.
I 2003 fikk familien innvilget opphold i Norge som kvoteflyktninger. De kom først til Vadsø, der de bodde frem til Rachel var åtte år. Deretter flyttet de til Loddefjord, der Kasha fort fant seg til rette i det blomstrende musikkmiljøet. Musikken hennes er en blanding av neosoul, pop og afropop.
UKRAINSK RAP-SENSASJON
Neste på scenen er den ukrainske rapperen Alyona Alyona. I hjemlandet hylles hun både som «den nye rapstjernen» og «den ukrainske rap-sensasjonen», og i 2019 nevnte New York Times henne som en av 15 europeiske popstjerner det var verdt å lytte til.
I et intervju med The Face tidligere i år sa hun at en av hennes nye tekster er «en sammenligning av en russisk soldat og en ukrainsk soldat, og hvordan vi er forskjellige; ord fra mødre som tigger om ting; en bønn inn i universet om at alt dette stopper og at folk slutter å drepe hverandre og dø».
Etterpå blir det dansbar og funky latinmusikk fra den chilenske vokalisten Guillermo Ramirez sammen med bergensbandet Los Pollos (Bjørn Blomberg, Sigmund Omvik, Aksel Fjæra og Luis Aguilera) – før kvelden (og festivalen) avsluttes med bosniske Dubioza Kolektivs heftige blanding av balkanmusikk, ska, punk, reggae, elektronika og hip hop.
Bandet ble til i et krigsherjet samfunn hvor det var lite som lignet en platebransje. Så de klarte seg uten, og omfavnet den tidlige digitale æraens pirat-etos og ga vekk musikken sin gratis – noe de fortsatt gjør. Samtidig etablerte de seg som et av de mest populære og hardtslående livebandene i Øst-Europa.
Deres siste album, «#fakenews» (2020) har Manu Chao og Earl Sixteen på gjestelisten, og er blitt sammenlignet med andre stilblandende band som Mano Negra, Les Negresses Vertes og Madness. «Eksepsjonelt gode nyheter» skriver anmelderen i tyske Electrictunes.de – med henvisning til platetittelen – mens Musikreviews.de konkluderer med at de leverer «verdensmusikkpop med bredt potensial».