paa tampen california
LANDEMERKE: Golden Gate Bridge forbinder San Francisco med Marin County, og er 2,7 km lang. Med sitt 1280 meter lange hovedspenn er den en av verdens lengste hengebroer. (Foto: Rich Niewiroski Jr.)

Oh California, I’m coming on home

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ TAMPEN: Få steder i verden kan måle seg med Bay Area når det gjelder kompetanse, forretningsmessige, intellektuelle og kulturelle ressurser. Og utvider man til hele området, er det litt av et kraftsentrum vi snakker om.

Tekst: Thorstein Selvik

Jeg er i Californias Bay Area (San Francisco, Berkeley, Oakland, San Rafael med mange flere byer, et urbant område med 6-7 millioner innbyggere) for å besøke min sønn, som er teknologistudent på University of California i Berkeley.

Vi skal feire Thanksgiving og derved proppe i oss kalkun og stuffing og alt til faget tilhørende. Det er uramerikansk og til minne om kalkunene de første immigrantene så på de grønne markene bak Plymouth Rock i Massachusetts. Man høster symbolsk og reelt av markens grøde i den siste helgen av november. Flyplasser og veier er proppet med folk på vei hjem til sine kjære.

Jeg har selv vært student i California for mange år siden og har ellers ofte vært her. Senest to ganger sist sommer! Det er alltid en sitrende følelse å komme hit. Den gyldne staten. «Oh California, I’m coming on home» synger Joni Mitchell.

Få steder i verden kan måle seg med Bay Area når det gjelder kompetanse, forretningsmessige, intellektuelle og kulturelle ressurser. Og utvider man til hele området med Palo Alto, San Jose og resten av Silicon Valley, er det litt av et kraftsentrum vi snakker om.

Det fortelles at Larry Ellison, sjef og aksjonær i IT-selskapet Oracle, har to (!) russiske MIG jagerfly i en hangar på San José Airport, hvor han kan more seg med litt flyvning på fritiden.

Få steder i verden kan måle seg med Bay Area når det gjelder kompetanse, forretningsmessige, intellektuelle og kulturelle ressurser.

Her i området ble Apple startet i 1976, og hvis man leser den ikoniske boken «Jobs» om Steve Jobs av Time-journalist Walter Isaacson, får man hele historien om området her. Fra det amerikanske forsvaret kjøpte store og billige sitrusmarker og andre landområdet for 90 år siden. Det var billigere her i Nord-California enn i Los Angeles.

Marinebasen i Monterey og nærheten til San Francisco og gode universiteter, som Stanford og Berkeley, gjorde området perfekt for teknologiutvikling og bedriftsbygging.

Den første private bedriften var Hewlett-Packard, som ble etablert på 30-tallet. Gründerne solgte tiden sin tilbake til forsvaret. I USA er samarbeidet mellom det militære og privat sektor en bærebjelke, og historien om «det militærindustrielle komplekset» både fascinerer og skremmer.

I Silicon Valley var Sun Microsystems tidlig ute, Oracle likeså og historien om Apple kjenner de fleste.

Smarte mennesker er – sammen med god infrastruktur – nøkkelen til det meste. Oppstartsbedrifter og patentsøknader auler i dette området. Ja, auler. Og fordi California ligger ved Stillehavet, er den asiatiske påvirkningen her sterk. Mat og kultur preges i ikke liten grad av Asia. Men også av Europa og Afrika. 200 land møtes i Bay Area. De som ikke liker seg her, liker seg ingen steder.

Men nå ved Thanksgiving er det lov å stoppe opp litt og tenke. Nettopp fordi her kryr av penger, talent og suksess, er det sårt og rart å beskue teltleiren med hjemløse i berømte People’s Park i Berkeley. Selv på trappen til Rådhuset i San Francisco ligger hjemløse i bylter. Trist skue med komplekse forklaringer bak.

Til en viss grad har det «alltid» vært slik at lykkejegere og personer med utfordringer har reist vest til Stillehavets bredd, men hjemløsproblemet har økt kraftig de siste ti årene – etter finans- og gjeldskrise, opioidkrise og nå sterk inflasjon. Jeg kommer tilbake til de hjemløse i neste innlegg. Problemet er for stort til å ignoreres. Selv her i det kaliforniske solskinnet.

thorsteinselvik jul
Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this