matfestival 1
VENTER NYTT REKORDBESØK: Bergen Matfestival hadde 30.000 besøkende i fjor, og rundt 100 utstillere på festivalområdet, som også i år blir på Koengen/Bergenhus Festning. (Pressefoto)

Smaksfest for matglade

Del artikkelen i Sosial medier

Savner du inspirasjon til hjemmets ukentlige meny? Da bør du ta en tur til Koengen denne helgen, der Norges største lokalmatfestival går av stabelen.

– Vi vet at mat og matkultur er viktig for mange. Med Matfestivalen løfter vi «Matbyen Bergen», og synliggjør det beste vi har av vår fantastiske lokalmat, sier festivalens prosjektleder, Ingerid W. Wembstad.

matfestival2
SUNT OG GODT: – Vi ønsker å inspirere til sunne matvaner, som er grunnleggende for god helse, læring og livskvalitet, sier Ingerid W. Wembstad. (Pressefoto)

Så har hun også, sammen med kokker og lokalmatprodusenter, satt seg som mål å presentere intet mindre enn Vestlandets beste matopplevelser.

– Dyktige lokalmatprodusenter vil presentere et vell av gode smaker, og når de tre dagene er over, vil festivalgjengerne gå mette og fornøyde hjem med ny kunnskap om lokale råvarer – og føle ekte glede over ekte mat, lover hun.

Bergensregionen har flere internasjonalt anerkjente restauranter og et kokkefaglig miljø med stadig flere utøvere i verdensklasse. Flere av disse får du oppleve under Bergen Matfestival. Det vil også bli satt opp et stort restauranttelt, hvor Cornelius Sjømatrestaurant, Restaurant 1877, Bien, Marg og Bein, Colonialen og Bryggen Tracteursted vil servere de mest utsøkte retter, alt sammen laget med lokale råvarer.

– Her kan du sette deg ned, nyte de gode smakene, den sprudlende sideren og oppleve en herlig stemning og ekte matglede.

I tillegg henter festivalen internasjonal inspirasjon som medlem av City of Gastronomy; Unescos nettverk for å samarbeide og dele erfaringer knyttet til mat, kreativitet og gastronomi.

I år kommer det kokker og representanter fra både Chengdu (Kina), Dénia (Spania), Gaziantep (Tyrkia), Parma (Italia) og Østersund (Sverige), og det vil bli mulighet for å prøve ut lokale spesialiteter fra alle disse byene. Festivalen arrangerer blant annet en stor Unesco-middag på fredagen, og denne vil være åpen for alle (men på egen billett).

EGET BARNEPROGRAM

Bergen Matfestival er både en handelsarena og et sted der du kan lære nye ting om mat.

– Festivalen skal spre kunnskap om sunn og bærekraftig mat, og ikke minst inspirere til hvordan man tar den i bruk og tilbereder den, forklarer Wembstad.

– Når de tre dagene er over, vil festivalgjengerne gå mette og fornøyde hjem med ny kunnskap om lokale råvarer – og føle ekte glede over ekte mat.

Blant annet vil det bli arrangert 50 gratis kurs som er åpne for alle – blant annet i silderetter, bruk av ramsløk, fiskesløying, surdeig, fermentering, tang og tare, bifangst og mye mer. Disse vil finne sted inne i et eget «inspirasjonstelt».

Et annet populært innslag er «Barnas Matfestival», der det arrangeres minikokkekurs med sjømat og grønt i fokus, matkurs for barn og foreldre, smaksløypen «Den stiore matreisen» og quiz. I tillegg vil barna få møte både bonden og dyrene hennes/hans, få hoppe i høy, kjøre minitraktor og oppleve mye annet gøy.

Nytt av året er konkurransen «Fisk er godt – for hode og kropp» for elever i barneskolene i Bergen. Elevene har her sendt inn forslag til sjømatmenyer, med fokus på lokale råvarer, og Ulsmåg og Kaland skole har gått videre til finalen. Christopher Haatuft, som er en av Bergens mest profilerte kokker og eier av Lysverket, leder konkurransejuryen.

Kokker fra Colonialen, Restaurant 1877, Bellevue og Engen Gruppen stiller som mentorer for finalistene, og klargjør dem for finalen, som avholdes på søndag.
– Tanken er at en slik konkurranse skal bidra til at barn og unge spiser mer sjømat og grønnsaker, understreker festivalens prosjektleder.

Fiskeriminister Per Sandberg står for den offisielle åpningen av Bergen Matfestival på fredag 1. september kl. 13.00. Festivalen avsluttes søndag 3. september kl. 17.00.

LES OGSÅ:
Fisk på tallerkenen
Matfest uten fiksfakseri

bergen olfest
FINN DITT FAVORITTØL: De siste årene har ølfestivalene poppet opp som paddehatter i Norge, men Bergen Ølfestival er den ubestridte eneren. (Pressefoto)

God drikke til god mat

Årets ølfestival er den sjette i rekken, og nok en gang utvides området.

– Det skal gjøres plass til 45 bryggerier som kommer til å servere over 400 ulike øl, forteller festivalsjef Charlotte Reksten Daae, som lover øl i alle mulige varianter.

Her kan du få fylt glasset med både pils og portere, søte øl, sure øl og sære øl. Mangfoldet er enormt. Norges største bryggerier kommer, det samme gjør de minste.

– Bergen Ølfestival  er på mange måter historien om hva som har skjedd på ølfronten de siste årene, mener Daae.
– Nordmenn har gått fra å være et pilsdrikkende folkeslag til å få øynene opp for en verden full av smaker. Ølet har liksom alltid spilt en rolle på festivaler, men nå spiller det altså hovedrollen.

Bergen Ølfestival arrangeres 1. og 2. september på Festningen, samtidig og inne på en del av det samme området som Bergen Matfestival.

LES OGSÅ:
Sjef for landets største ølfestival
En småtøs og en kjuagutt

D17A3796
VESTLANDETS BESTE SMAKSOPPLEVELSER: Dyktige lokalmatprodusenter vil presentere et vell av gode smaker. (Foto: Janneche Strõnen)

Fakta

Bergen Matfestival

  • Bergen Matfestival arrangeres på Koengen/Bergenhus Festning fra 1.-3. september.
  • Festivalen hadde i fjor 30.000 besøkende, og rundt 100 utstillere.
  • Bergen er medlem av Unesco-nettverket City of Gastronomy, hvor byene skal samarbeide og dele erfaringer knyttet til mat, kreativitet og gastronomi.
  • Åpningstider: Fredag 1. september kl. 12:00-23:00 (inkludert Unesco-middag i restaurantteltet), lørdag 2. september kl. 10:00-19:00 og søndag 3. september kl. 10:00-17:00.
  • Bergen Ølfestival vil i år som i fjor bli arrangert i tilknyttet område til Bergen Matfestival.
  • Matarena er ansvarlig arrangør for Bergen Matfestival. Dette selskapet ble etablert i 2014, og er eid av aktører fra sjømat- og landbruksnæringen.
  • Mer informasjon: no, matfest.no og bergenolfestival.no

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this