Olfestival1
KUN NORSKE: – Det er kun norske bryggerier som stiller ut, og vi får en fin blanding av de største industrielle bryggerne og de mindre mikrobryggeriene. Dermed får publikum sjansen til å prøve nye øl, samtidig som de finner igjen sine gamle favoritter, forteller lederen for Bergen ølfestival, Charlotte Daae.

Sjef for landets største ølfestival

Del artikkelen i Sosial medier

Når Bergen ølfestival arrangeres for femte gang nå til helgen, står 41 norske bryggerier klare til å by publikum på det beste fra sitt sortiment.

Bergen ølfestival er landets største, og har siden starten i 2012 blitt arrangert samme helg som matfestivalen. Charlotte R. Daae (29) deler rollen som festivalsjef med Jonathan Krzywinski, og er ansvarlig for de over 100 frivillige som gjør at festivalen finner sted.

– Ta med godt humør, og vær rikelig øltørst.

Under den aller første ølfestivalen i Bergen stilte ni bryggerier. I år har antallet økt til 41.
– Det er kun norske bryggerier som stiller ut, og vi får en fin blanding av de største industrielle bryggerne og de mindre mikrobryggeriene. Dermed får publikum sjansen til å prøve nye øl, samtidig som de finner igjen sine gamle favoritter, forteller Daae.

LES OGSÅ: Matfest uten fiksfakseri

Daae, som til daglig driver ølutsalget Humlen på Wergeland, har inntrykk av at bergenserne er glade i å prøve ut nye smaker og ølsorter.
– Jeg ser en tydelig utvikling hvor stadig flere blir mer nysgjerrig på øl, og gjerne vil teste ut nye typer.

Olfestival2
SMAKER: Bergenserne er glade i å prøve ut nye smaker og ølsorter. – Jeg ser en tydelig utvikling hvor stadig flere blir mer nysgjerrig på øl, og gjerne vil teste ut nye typer, sier Charlotte Daae.

Foruten selve smakingen og ølsalget, arrangeres det konkurranse i etikettdesign og hjemmebryggeri, foredrag og andre aktiviteter. Blant annet arrangeres ølbokbadet – hvor tre nye bøker om øl blir presentert av forfatterne. Knut Albert Solem presenterer «Norsk øl- og bryggeriguide», Lars Marius Garshold skal snakke om «Gårdsøl – det norske ølet», og «Brygg mer øl!» presenteres av Jostein Sæthre, Ingrid Elisabeth Skistad og Colin Eick.

I år som i fjor har matfestivalen og ølfestivalen gått sammen om arrangeringen på Bergenhus festning.
– Godt øl og god mat hører sammen, så det har vært naturlig å legge oss tett til matfestivalen og skape et godt samhold mellom de to festivalene. Matfestivalen har fokus på gode, lokale råvarer og produsenter, noe vi også har med bryggeriene.

Bergen ølfestival samarbeider med flere spisesteder og barer om å spre god ølkultur og godt norsk øl. Under festivalen vil Bien Snackbar, Pingvinen og Bare vestland være til stede for å servere mat.

Eget festivaløl

I fjor var første gang festivalen ble arrangert på Bergenhus festning, og med over 20 000 besøkende ble det en stor suksess. I år regner de med enda flere folk.

– Festivalølet er inspirert av vinneren av hjemmebryggekonkurransen i fjor, og det anbefaler jeg alle å prøve.

– Det gikk over all forventning, og det føltes litt som at vi skapte festivalen på nytt. Vi har vært litt nomader på jakt etter riktig sted. Da vi landet på Festningen føltes det som om vi var kommet hjem. Det var en veldig god følelse å se at området fungerte så bra, og ikke minst å få oppleve den gode stemningen blant publikum.

De siste årene har publikum fått sjansen til å smake et helt eget festivaløl. I år er det bryggeriet Northern & Co, fra Fedje, som har fått oppdraget.
– Festivalølet er inspirert av vinneren av hjemmebryggekonkurransen i fjor, og det anbefaler jeg alle å prøve.

Nyt dråpene

Selv om det konsumeres store deler øl i løpet av festivalhelgen, vet heldigvis publikum å oppføre seg.

– Det er alltid god stemning. Smaksglassene er små, og det handler om å ta det med ro og nyte dråpene.

Daae oppfordrer alle interesserte å kjøpe billetten på forhånd, og å studere områdekartet som blir tilgjengelig i god tid før festivalen. Har man smaksglass fra fjorårets festival, kan disse brukes på nytt. Ellers er det kun én ting som gjelder:

– Ta med godt humør, og vær rikelig øltørst.

Bergen ølfestival finner sted på Bergenhus Festning lørdag og søndag, 2.- 3. september. Bergen matfestival arrangeres samtidig (se egen sak)

FOTO:SKJALG EKELAND
HJEM: – Da vi landet på Festningen føltes det som om vi var kommet hjem, sier Charlotte R. Daae. (Foto: Bergen ølfestival)

 

 

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this