Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
EN RÅVARE FOR FREMTIDEN: – Det er spesielt viktig å utforske mulighetene med tare, fordi verden befinner seg i en situasjon der det antagelig ikke vil være nok mat til alle i fremtiden, basert på dagens forbruk og produksjon, sier Thomas Madsen. (Foto: Domstein) 

– Tanglopper smaker som reker

Både tanglopper og tare står på menyen når sjømatnettverket Smak av kysten samler matbransjen til inspirasjon og faglig påfyll.

Den 9.-10. mars er det duket for en «smaksekspedisjon» langs hele Norskekysten under den årlige samlingen til sjømatnettverket Smak av kysten.

Blant annet vil kokkene Gunnar Jensen fra Tromsø (kaptein på Kokkelandslaget Junior), Lars Laurentius Paulsen fra Trondheim, Anders Tveite fra Voss og Tony Martin fra Rogaland servere smaker fra hver sin region.

– Tare brukes i dag i mer enn 650 ulike produkter, i alt fra tannkrem til ketchup, og antallet øker uke for uke.

– Det er spesielt viktig å utforske mulighetene med tare, fordi verden befinner seg i en situasjon der det antagelig ikke vil være nok mat til alle i fremtiden, basert på dagens forbruk og produksjon, sier Thomas Madsen, styremedlem i Norsk Taredyrkeforening.

– Det finnes også mange bruksområder som folk kanskje ikke er klar over. Tare brukes i dag i mer enn 650 ulike produkter, i alt fra tannkrem til ketchup, og antallet øker uke for uke.

Nasjonal fagsamling i Bergen

Tarens styrke er at den inneholder enormt mange næringsstoffer som mange av oss trenger mer av, som blant annet B12, jod, jern og C-vitamin. Norge er i en unik posisjon når det kommer til å dyrke og høste sjøgrønnsaker som tang og tare på grunn av den lange kystlinjen vår.

– Havet byr på uendelige muligheter og det er hele tiden noe nytt vi kan oppdage, sier tidligere restaurantanmelder for Bergens Tidende, Amanda Bahl, om råvarene som står på menyen under den nasjonale fagsamlingen for matbransjen i Bergen.

Hun mener at vi ikke er flinke nok til å utnytte mangfoldet i havet.

– Det er for eksempel mange fiskearter som vi kan spise mye mer av enn hva vi gjør i dag, som sei, hyse og lyr. Som prosjektleder for Smak av kysten håper hun å kunne bidra til å sette fokus på fremtidens sjømat og mangfoldet av arter som havet byr på.

– I et bærekraftsperspektiv er det klart det er viktig for fremtiden at vi bruker mer av ressursene rundt oss, sier Jim-André Stene i Trøndelag Sankeri.

Han har 252 arter på sankelisten sin, som inneholder alt fra tare til alger, sopp og urter. Han håper tangloppene kan være et nytt tilskudd for fremtiden.

Mer bruk av tang og tare

Under den årlige kompetansesamlingen til Smak av kysten (9. mars) vil Simon Nilsen og Stian Leon Holme vise andre kokker og produsenter hvordan de enkelt kan ta i bruk mer tare i matlagingen.

I tillegg kommer produsent og Bocuse d’Or-vinner Ørjan Johannessen fra Austevoll Seaweed for å informere om råvarene og sesongene, mens forsker Arne Duinker fra Havforskningsinstituttet vil fortelle om alle bruksområdene.

Smak av kysten inviterer til inspirasjonssamling 10. mars – blant annet med servering av tanglopper. Dagen før blir det eget kompetanseprogram for restauranter, fiskehandlere, produsenter og grossister – blant annet med tare-workshop.
Påmelding og informasjon: Se Matarenas hjemmeside.

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this