Til helgen inntar lokale matprodusenter på ny plenen på Koengen. Bergensernes engasjement og nysgjerrighet løfter årlig nivået på Bergen matfestival, ifølge festivalsjef Gunnar Nagell Dahl.
Bergen matfestival, også kjent som «Bønder i byd’n», er en videreføring av Vestlandske Bondestemna som ble arrangert frem til slutten av 1980-årene. Fylkesmannens avdeling for landbruk og mat står bak festivalen, som i en årrekke har invitert sultne hordalendinger til matfest. Da vi tok en prat med festivalsjef Gunnar Nagell Dahl to uker før festivalstart var det meste på plass, inkludert den uunngåelige spenningen.
– De siste fjorten dagene er de viktigste i alle festivaler; da er det for sent å finne på noe nytt.
LES OGSÅ: Sjef for landets største ølfestival
Europeisk besøk
Men noe nytt har festivalledelsen allerede sørget for. Unesco Creative Cities, som Bergen nylig er blitt med i, er et nettverk av gastronomibyer over hele verden. Fem av disse er invitert til Bergen for å vise frem litt av sin mat og sin matkultur. Dermed vil publikum få sjansen til å smake seg gjennom delikatesser fra matprodusenter fra Spania, Tyrkia, Sverige og Italia.
– Hele festivalen er basert på at produsentene selv står på sine egne stands, og det vil også gjelde for de som kommer på besøk fra Europa. Det at publikum kan stille spørsmål direkte til produsentene har vært en av suksessfaktorene for matfestivalen i Bergen. Det gir en egen nærhet til produktene.
Verdifull dialog
Dahl er matattaché hos Fylkesmannen i Hordaland, og er svært opptatt av den lokale matkulturen.
– Før var det industriprodusentene som styrte produktutviklingen, men i praksis lagde de bare kopier av seg selv og andre. Nå er det lokalprodusentene som ligger fremst i produktutviklingen. For industribedriftene er det vanlig å påstå at maten er hjemmelaget; og slik sett tar de etter lokalprodusentene. Jeg opplever at folk ønsker å vite hvor maten kommer fra og hvor den er produsert.
Spørsmål er noe bergenserne har nok av.
– Bergensere er opptatt av mat. Det merker man på engasjementet. Mange av de som kommer på festivalen er interesserte i å få gode dialoger med utstillerne, og det gjør at utstillerne utvikler seg fra år til år. De får direkte tilbakemelding fra publikum, og det er kjekt å se hvordan de besøkende responderer og tar i mot produktet. Dialogene engasjerer, og gjør utstillerne bedre.
Aktiviteter for barna
I tillegg til salg av lokalprodusert mat, arrangeres det kokkeshow, matkurs og konkurranser. Flere av byens beste restauranter er med, og det er duket for delfinale i den landsdekkende konkurransen Det norske måltid, som kårer landets beste mat- og drikkeprodukter.
– Det skal være trivelig både for foreldre og barn.
For andre år på rad arrangeres matfestivalen på Koengen. Med rundt 100 utstillere er det nødvendig med stor plass.
– Det er større plass og lettere å organisere sammenlignet med Bryggen. Det er også sikrere for publikum, som slipper å ta hensyn til trafikk og andre forstyrrende elementer, sier Dahl, og oppfordrer alle til å kjøpe billett på forhånd for å unngå køer.
Også barna blir godt tatt vare på under festivalen, med egne aktiviteter, konkurranser og matkurs.
– En stor del av publikummet er i 30-50-årsalderen, og mange tar med seg hele familien. Derfor har vi fokus på kjekke aktiviteter for barna, alt fra dyr til lekeapparater. Det skal være trivelig både for foreldre og barn. Hvis man involverer barna i matlaging, viser de interesse. De fleste barn liker å smake og prøve ut nye råvarer, og de synes det er spennende å oppdage nye smaker.
God mat er ekte råvarer
– Hva er god mat for deg?
– God mat er mat som produseres av ekte råvarer, uten for mye fiksfakseri. Ekte matopplevelser med fokus på rene og gode smaker er det jeg setter mest pris på.
I en tid hvor det fokuseres mye på kortreist og sunn mat, opplever festivallederen at stadig flere er villige til å reise litt for å få tak i de beste råvarene.
– De fleste handler sine matvarer på dagligvarehandelen, men jeg tror rundt 20 prosent av befolkningen gjerne drar et ekstra stykke for å sikre seg de beste produktene. Matbutikkene har heldigvis blitt flinkere til å få tak i lokalprodusert mat, men særlig i høytidene og til store begivenheter opplever jeg at folk vil ha de ekte råvarene.
Bergen Matfestival holdes fra 2. september kl. 12.oo til 4. september kl. 17.00. Bergen Ølfestival arrangeres samtidig (se egen sak)