Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
SKÅLER FOR SAMARBEIDET: Bergen ølfestival og 7 Fjell bryggeri ble enige om at det er bedre å forene krefter enn å lage hvert sitt arrangement.

En småtøs og en kjuagutt

Jens Eikeset og Charlotte Reksten Daae satt på hver sin kant av byen og tenkte de samme tankene. Så møttes de.

Etter å ha blitt arrangert fem ganger på rad, har Bergen ølfestival vokst til å bli den største feiringen av norske bryggerier. Festivalsjef Charlotte Reksten Daae følte likevel at de manglet noe; at også utenlandske bryggerier burde markeres. Så fikk hun nyss om at 7 Fjellbryggeri hadde planer om en egen internasjonal ølfestival.

– Vi satt på hver vår kant av byen med den samme ideen, sier Daae.
Etter en uformell samtale ble Bergen ølfestival og 7 Fjell bryggeri enige om at det er bedre å forene krefter enn å lage hvert sitt arrangement.

ØL FRA HELE VERDEN

Bergen ølfestival og 7 Fjell bryggeri gikk derfor sammen om å arrangere den internasjonale ølfestivalen Bergen Craft Beer Fest. Tid og sted blir 19. og 20. mai på USF Verftet.

– Vi vil gi alle ølfantaster en mulighet til å smake på øl som ellers ikke er tilgjengelig i Norge.

– Vi tar i bruk hele bygget, og er Norges første festival med smaksprøvene inkludert i billetten, sier Jens Eikeset, daglig leder ved 7 Fjell bryggeri.
Rundt 35 bryggerier kommer til å delta på festivalen, hvorav seks norske. Det blir ellers både islandsk, svensk, italiensk, estlandsk, tysk, britisk og amerikansk øl å få på inngangsbilletten.

– Interessen for godt øl har økt mye siden vi startet Bergen ølfestival i 2012, så vi tenkte det var på tide med litt input fra utlandet. Dessuten er det utrolig gøy å lage festival, svarer Daae på vårt inngangsspørsmål nr. 1 («hvorfor gjør dere dette?»).

– Svaret er todelt fra vår side, sier Eikeset.
– For det første ser vi dette som en fin mulighet til å invitere alle de ekstremt hyggelige folkene vi treffer hvert år til verdens vakreste by. Det andre er at vi vil gi alle ølfantaster en mulighet til å smake på øl som ellers ikke er tilgjengelig i Norge.

280 ULIKE ØLTYPER

Et av disse er det estlandske bryggeriet Vaat, som 7 Fjell ble kjent med i Tallinn i fjor under De 36. internasjonale Hansadagene.
– Bryggerimesteren deres var tolk for vår bryggerimester, forteller Eikeset, som kort tid etter besøket i den estlandske hovedstaden inviterte Vaat til Bergen for å brygge med 7 Fjell.
– Nå inviterer vi dem enda en gang, slik at publikum kan få prøve et øl de aldri har smakt før.

– Hvordan vil du karakterisere Vatt-ølet?

– De lager stort sett ekstremøl utenfor komfortsonen til den jevne pilsdrikker. Det blir gjerne mye av den type øl på festival; mye stort, sært og sterkt øl.

Som tidligere nevnt, vil inngangsbilletten inkludere smaksprøver på alle festivalens øltyper. Dette er gjort for å åpne opp for at folk kan prøve flere ulike typer øl, i stedet for at de er bundet opp til et visst antall bonger.
– Med et weekendpass vil du ha 280 ulike øl tilgjengelig, lover Daae.

– Skal man skylle munnen mellom hver smaksprøve?

– Ja, men det viktigste er å skylle glasset.

– Hva med å spytte ut, slik som på vinsmaking?

– Du kan gjøre det, men da får du ikke med deg hele smaksbildet.

ØL TIL MATEN

– Kan øl ta plassen til vin i kombinasjon med et bedre måltid?

– Nei, det kan ikke ta plassen, siden det er ulike opplevelser. Det som er felles, er at det også med øl handler om å velge rett type til ulike matretter. Et kraftig kjøttmåltid tåler et humlerikt øl, mens lysere øl passer fint til fiskeretter.

– Lyst meksikansk øl på gjennomsiktige flasker er fjaseøl. Det er laget for å smake minst mulig, og det har de også klart.

– Meksikansk øl er gjerne lyst. Hvordan synes dere at det passer til taco eller nachos?

– Lyst meksikansk øl på gjennomsiktige flasker er fjaseøl. Det er laget for å smake minst mulig, og det har de også klart, slår Eikeset fast.

– Mange foretrekker veldig humlerikt øl til sterk mat, sier Daae, som selv foretrekker en «amber ale» som 7 Fjells Kjuagutt.
– Maltsødmen er viktig, det at den får en god «kropp».

– Der ga du navn til sommerølet vårt, sier Eikeset, og noterer «sommerkroppen» på mobilen.
– Det bør være en blond ale, svarer Daae.
– En blond ale med litt fyldig kropp.

Den internasjonale ølfestivalen Bergen Craft Beer Fest arrangeres 19. og 20. mai på USF Verftet. Mer informasjon: bergenolfestival.no og 7fjellbryggeri.com

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this