olfestival
SKÅLER FOR SAMARBEIDET: Bergen ølfestival og 7 Fjell bryggeri ble enige om at det er bedre å forene krefter enn å lage hvert sitt arrangement.

En småtøs og en kjuagutt

Del artikkelen i Sosial medier

Jens Eikeset og Charlotte Reksten Daae satt på hver sin kant av byen og tenkte de samme tankene. Så møttes de.

Etter å ha blitt arrangert fem ganger på rad, har Bergen ølfestival vokst til å bli den største feiringen av norske bryggerier. Festivalsjef Charlotte Reksten Daae følte likevel at de manglet noe; at også utenlandske bryggerier burde markeres. Så fikk hun nyss om at 7 Fjellbryggeri hadde planer om en egen internasjonal ølfestival.

– Vi satt på hver vår kant av byen med den samme ideen, sier Daae.
Etter en uformell samtale ble Bergen ølfestival og 7 Fjell bryggeri enige om at det er bedre å forene krefter enn å lage hvert sitt arrangement.

ØL FRA HELE VERDEN

Bergen ølfestival og 7 Fjell bryggeri gikk derfor sammen om å arrangere den internasjonale ølfestivalen Bergen Craft Beer Fest. Tid og sted blir 19. og 20. mai på USF Verftet.

– Vi vil gi alle ølfantaster en mulighet til å smake på øl som ellers ikke er tilgjengelig i Norge.

– Vi tar i bruk hele bygget, og er Norges første festival med smaksprøvene inkludert i billetten, sier Jens Eikeset, daglig leder ved 7 Fjell bryggeri.
Rundt 35 bryggerier kommer til å delta på festivalen, hvorav seks norske. Det blir ellers både islandsk, svensk, italiensk, estlandsk, tysk, britisk og amerikansk øl å få på inngangsbilletten.

– Interessen for godt øl har økt mye siden vi startet Bergen ølfestival i 2012, så vi tenkte det var på tide med litt input fra utlandet. Dessuten er det utrolig gøy å lage festival, svarer Daae på vårt inngangsspørsmål nr. 1 («hvorfor gjør dere dette?»).

– Svaret er todelt fra vår side, sier Eikeset.
– For det første ser vi dette som en fin mulighet til å invitere alle de ekstremt hyggelige folkene vi treffer hvert år til verdens vakreste by. Det andre er at vi vil gi alle ølfantaster en mulighet til å smake på øl som ellers ikke er tilgjengelig i Norge.

280 ULIKE ØLTYPER

Et av disse er det estlandske bryggeriet Vaat, som 7 Fjell ble kjent med i Tallinn i fjor under De 36. internasjonale Hansadagene.
– Bryggerimesteren deres var tolk for vår bryggerimester, forteller Eikeset, som kort tid etter besøket i den estlandske hovedstaden inviterte Vaat til Bergen for å brygge med 7 Fjell.
– Nå inviterer vi dem enda en gang, slik at publikum kan få prøve et øl de aldri har smakt før.

– Hvordan vil du karakterisere Vatt-ølet?

– De lager stort sett ekstremøl utenfor komfortsonen til den jevne pilsdrikker. Det blir gjerne mye av den type øl på festival; mye stort, sært og sterkt øl.

Som tidligere nevnt, vil inngangsbilletten inkludere smaksprøver på alle festivalens øltyper. Dette er gjort for å åpne opp for at folk kan prøve flere ulike typer øl, i stedet for at de er bundet opp til et visst antall bonger.
– Med et weekendpass vil du ha 280 ulike øl tilgjengelig, lover Daae.

– Skal man skylle munnen mellom hver smaksprøve?

– Ja, men det viktigste er å skylle glasset.

– Hva med å spytte ut, slik som på vinsmaking?

– Du kan gjøre det, men da får du ikke med deg hele smaksbildet.

ØL TIL MATEN

– Kan øl ta plassen til vin i kombinasjon med et bedre måltid?

– Nei, det kan ikke ta plassen, siden det er ulike opplevelser. Det som er felles, er at det også med øl handler om å velge rett type til ulike matretter. Et kraftig kjøttmåltid tåler et humlerikt øl, mens lysere øl passer fint til fiskeretter.

– Lyst meksikansk øl på gjennomsiktige flasker er fjaseøl. Det er laget for å smake minst mulig, og det har de også klart.

– Meksikansk øl er gjerne lyst. Hvordan synes dere at det passer til taco eller nachos?

– Lyst meksikansk øl på gjennomsiktige flasker er fjaseøl. Det er laget for å smake minst mulig, og det har de også klart, slår Eikeset fast.

– Mange foretrekker veldig humlerikt øl til sterk mat, sier Daae, som selv foretrekker en «amber ale» som 7 Fjells Kjuagutt.
– Maltsødmen er viktig, det at den får en god «kropp».

– Der ga du navn til sommerølet vårt, sier Eikeset, og noterer «sommerkroppen» på mobilen.
– Det bør være en blond ale, svarer Daae.
– En blond ale med litt fyldig kropp.

Den internasjonale ølfestivalen Bergen Craft Beer Fest arrangeres 19. og 20. mai på USF Verftet. Mer informasjon: bergenolfestival.no og 7fjellbryggeri.com

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this