Joel Dyrhovden 2017 07
OKSYGEN: – Stoltzen handler 95 prosent om oksygenopptak og hvordan man takler melkesyre. De siste fem prosentene handler om det mentale, mener Joel Dyrhovden.

– Stoltzen er først og fremst kampen mot deg selv. Det er deg og klokken. Og smerten.

Del artikkelen i Sosial medier

– Stoltzen er det verste løpet jeg vet om, sier Joel Dyrhovden. På lørdag kan han vinne foran alle favorittene.

Denne helgen skal 6000 mennesker ta seg opp 800 trappetrinn i Norges mest spesielle motbakkeløp. Joel er outsider og vil utfordre favorittene.

Joel Dyrhovden vant Stoltzekleiven Opp i 2009 som 20-åring. Åtte år senere er han tilbake som outsider når alle forventer at Torbjørn Ludvigsen og Stian Hovind-Angermund skal kjempe om å bli Stoltzekongen.

– Det er ingen andre løp hvor jeg har så vondt underveis.

Dyrhovden kom fra intet og slo navn som Kristen Skjeldal, Raphael Poirée, Odd-Bjørn Hjelmeseth og Stian Hovdin-Angermund. I dag er Torbjørn Ludvigsen kongen av Stoltzen – riktignok en tittel han for alltid må dele med Jon Tvedt, som løp på 8.13 i 1995.

I fjor presset Ludvigsen sin egen tid ned fra 7.58 til 7.54, med Stian Hovin-Angermund hakk i hæl på 8.07. Joel Dyrhovden kom på 4. plass med tiden 8.17, tolv sekunder foran Jonathan Albon, verdensmesteren i terrenghinderløp fra London.

Alle fire er ventet på startstreken under helgens Stoltzekleiven Opp, og det ligger an til tidenes trapperace i herreklassen.

TALENTFULL SKILØPER

Dyrhovden bor i Bergen, men er fra Samnanger. Helt fra han var liten dro han i fjellene sammen med familien. 28-åringen er overbevist om at denne bakgrunnen har lagt grunnlaget for at han nå er med og kjemper i toppen i motbakkeløp.

Dessuten skal man ikke undervurdere viktigheten av skibakgrunnen hans; Dyrhovden ble nummer fire i junior-NM, og slo blant andre Sjur Røthe. En skade og en operasjon satte ham tilbake, og han kunne ikke løpe på flaten. Dette førte til at han begynte å trene i fjellene i Samnanger, og det var 4×4-intervaller som gjaldt sammen med brødrene.

Joel Dyrhovden 2017 45
OUTSIDER: Joel Dyrhovden fra Samnanger er outsider under årets trappeløp i Fjellveien.

– Midt på sommeren skulle jeg opp på Galdhøpiggen med familien. Pappa og jeg har alltid drevet og konkurrert, og jeg ga gass oppover og merket at jeg sprang fort. Jeg nådde toppen på en time og femten minutter, og etter litt research fant vi ut at jeg var på nivå med tiden til gamle eliteløpere på ski.

– Så jeg prøvde meg på Fanaråken, hvor jeg som 15-åring kom inn som nummer syv blant seniorer, og jeg fulgte opp med en andreplass året etter. Bak Jon Tvedt. Det var vel gjennombruddet mitt i motbakkeløp, sier Dyrhovden.

I 2008 ble han tatt ut til junior-VM i motbakkeløp i Sveits, som han beskriver som en magisk opplevelse. Han tok en 10. plass individuelt, og fikk sølv sammenlagt. Det var året etter at han vant Stoltzekleiven Opp. I 2011 vant han NM i motbakkeløp foran Torbjørn Ludvigsen.

HJERTEFLIMMER

En uke før Stoltzen i 2012 skulle han ha en tøff rulleski-økt på terskelpuls i over en time, og på nedjoggen etterpå merket han at pulsen begynte å bli ujevn. Dyrhovden ble lagt inn på Haukeland med atrieflimmer; pulsen svingte fra lavt til høyt. På det laveste var den på 35, og det var grunn til bekymring. Legene mistenkte virus på hjertet, og han fikk treningsforbud i tre måneder.

– For meg var det krise å ikke få trene. Jeg følte meg i god form, men måtte bare gjøre som legene sa, sier Joel. I dag er han frisk og i god form.

Dyrhovden mistet motivasjonen på ski av ulike grunner, og begynte for alvor å konsentrere seg om motbakkeløp med 8.17 i Stoltzen som høydepunkt i fjor. Under NM i motbakkeløp ble han nummer fem i fjor, mens han fikk bronse i år.

– Hvordan trener du til Stoltzen?

– Det blir noen intervaller i trappene, og da løper jeg gjerne 3-4 ganger opp og ned igjen. Jeg har håp om å komme opp på samme nivå som tidligere. I fjor hadde jeg slike treningsøkter med tre turer opp Stoltzen med tider på 8-tallet. Der er jeg ikke nå, røper han.

– Hva handler Stoltzen om?

– 95 prosent om oksygenopptak og hvordan man takler melkesyre. De siste fem prosentene handler om det mentale. Hvis du ikke er mentalt tilstede, kan du tape mange sekunder.

– Hva med teknikk?

– Joda, klart det har litt å si. Jeg har planlagt hvor jeg skal ta lange steg og korte steg, smiler han.

STOLTZEN GJØR VONDT

– Hvordan vil du beskrive Stoltzen?

– Stoltzen er kampen mot deg selv. Du er helt alene. Det er deg og klokken. Og smerten. Det er det verste løpet jeg vet om. Det er ingen andre løp hvor jeg har så vondt underveis. Spesielt halvveis. Det gjør vondt fra topp til tå, og det er der man skiller de raskeste fra resten.

– Men så er du samtidig glad i løpet?

– Det er et unikt løp. En helt egen konkurranse. Det fins ikke maken. Det er en helt egen stemning rundt løpet, og det er en stor greie. Alle har et forhold til Stoltzen. Man får en følelse av at alle skal delta, eller i hvert fall kjenner noen som skal delta.

Stoltzekleiven Opp starter fredag 29. september klokken 9.15, og sender ut en løper hvert tiende sekund til klokken 18.15. Slik blir det også lørdag, der eliten starter klokken 13.30, med de aller beste nærmere klikken 14.00.

Fakta

Stoltzekleiven Opp

  • Et motbakkeløp som arrangeres hvert år i september av idrettslaget Varegg.
  • Løpet ble arrangert for første gang i 1979.
  • Thorbjørn Ludvigsen har rekorden for menn på 7.54, satt i fjor.
  • Kristin Størmer Steira er raskest av kvinnene, med tiden 9.35 fra 2013.
  • Mer informasjon: stoltzen.no

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this