optim

Politiet lurte på om vi var gal

Del artikkelen i Sosial medier

– Vi kommer ikke til å fjerne oss fra profilen vår som en folkefest for mannen i gaten, sier arrangementssjef for lørdagens Bergen City Marathon, Janne Karin Jensen. Det er femte gangen løpet arrangeres. Det første året ville politiet ha en prat med henne.

Løpseventyret startet med 1700 deltagere i 2012. Siden er det blitt satt ny rekord hvert år. På lørdag vil maratonsuksessen tangere rekorden på ny og passere 10.000 løpere. Janne Karin Jensen var med fra starten da Turn og idrettsforeningen Viking ville arrangere et bergensløp i byens gater igjen. De var ivrige og ambisiøse og satte i gang med markedsføringen før de fikk den endelige tillatelsen fra politiet.

– De lurte jo på om vi var gal. Vi lærte mye det året, smiler Jensen.

Starter om natten

Løpsarrangementet er den største inngrepen i bergenstrafikken foruten 17. mai. Idrettslaget fikk etterhvert opprettet en dialog med politiet, trafikketaten og Statens vegvesen. Tolv måneder senere hadde deltagertallet steget til 5000.

– Vi hadde målpassering på Torgallmenningen like ved MacDonalds, og vi var ikke godt nok forberedt på å håndtere så mange tusen slitne mennesker i målområdet. Mange av dem lå på bakken og hev etter pusten; det var litt kaotisk, minnes arrangementssjefen.

I helgen har hun 400 Viking-medlemmer som jobber frivillig for å få dette løpseventyret til å gå så smertefritt som mulig. Mange av dem har vært med i flere år i den samme jobben, og begynner etterhvert å få rutine på arbeidet. De første dugnadsarbeiderne starter klokken fire natt til lørdag.

– Vi skulle gjerne startet enda tidligere, men vi må nesten vente til folk har kommet seg hjem fra by’n.

5000 ble til 7400. I fjor var tallet 9000. Nå forventer altså arrangøren å passere 10.000 løpere, og ser ikke bort i fra at antall påmeldte blir 12.000.

Mannen i gaten

Bergen-city-2-optim
REKORD: Årets løpseventyr i Bergen nærmer seg 10.000 påmeldte og ligger an til å sette rekord også i sitt femte år. (Foto: Jørgen Pettersen, Norsk Toppsport)

– Vi har fra dag én pratet og markedsført arrangementet som et løp for mannen i gaten. Dette skal være en folkefest. 21 kilometer er akkurat så langt at det er en prestasjon å greie det, men samtidig fullt mulig for folk flest. Jeg tror denne kommunikasjonen har vært avgjørende, og at det er hemmeligheten bak suksessen.

– Vi har ikke lyst til å ødelegge dette konseptet; folk skal strekke seg litt, smiler Jensen.

Hun har utallige historier om hvilke utfordringer mange av deltagerne har kjempet seg gjennom før de endelig befant seg på startstreken.

– Vi har mange eksempler på folk som har vært veldig syke og som har kjempet seg tilbake. Jeg tror at dette bidrar til å inspirere folk til å sette seg mål og begynne å trene. Terskelen skal være lav. Det tror jeg vi har klart å kommunisere ut. Vi har fått mange henvendelser fra ulike nasjoner fra eliteløpere som tror de skal få reise, kontingent og opphold dekket, men vi svarer bare at de er velkommen til Bergen og viser til nettsiden vår for påmelding.

– Dette løpet er for bergensere og alle andre tilreisende, og skal være mulig å gjennomføre for alle. Samtidig jobber vi også internasjonalt og markedsfører Bergen som en fin by å besøke, for vi vet jo at det er mange i løpsmiljøet som reiser verden rundt for å løpe hel- og halvmaraton.

– Noen mener at det er en tung løype?

– Løypen er tøff, men variert og med mange bergensere ute for å heie løperne frem, glemmer man stigningen til Fjellveien fort. Derfra er det 11 kilometer nedover eller flatt. Underveis får du en fantastisk løpsopplevelse med utsikt over byen, ivrige publikummere og musikk Nygårdsparken; vi merker at dette er blitt det store idrettsarrangementet å være med på i Bergen. Nå handler det naturligvis om at vi ikke lar suksessen bli en hvilepute, understreker Jensen.

Like stor som Oslo?

Også næringslivet har for alvor oppdaget dette bergensløpet og viktigheten av de ansattes helse. Arrangementets egen stafett for bedrifter, lag og organisasjoner teller i år 4000, også det rekord.

– Mange bedrifter begynte å organisere fellestrening på jobb, og vi ser at tallet stiger.

– Hvor setter dere tak på antall påmeldte?
– Klarer vi 12.000 så skal vi være godt fornøyd.

– Hva med 15.000?
–15.000 er mulig for oss å gjennomføre, og det er ingen grunn til at vi ikke skal klare å bli like store som Oslo, sier Jensen, som er fullstendig klar over at hovedstadsløpet i 2014 passert 20.000 påmeldte. De hadde forøvrig en liten nedgang i fjor.

– Løper du selv?
– Jeg er en vanlig mosjonist og løper noen ganger i uken med venner. Èn gang i året reiser vi til en storby og løper halvmaraton. Jeg har også deltatt i Bergen City halvmaraton, så jeg kjenner løypen, smiler hun.

Anbefaler Stockholm

– Hvilken internasjonalt løp vil du anbefale?
– Stockholm halvmaraton som arrangeres om høsten. Det er sentrumsnært, og man løper blant annet gjennom slottet. Det er mange publikummere gjennom hele den flate løypen, og dette er en folkefest for den store massen. Det var 18.000 løpere der i fjor, og alt gikk på skinner.

– Hvor mange internasjonale løper kan dere skilte med?
– 42 nasjoner var representert på startstreken i fjor, og vi har jobbet litt med å øke den biten. Vi ser at andelen øker i år.
– Men dette er først og fremst en løpsfest for bergenseren, og slik skal det fortsette, lover Jensen.

Fakta:

  • Bergen City Marathon arrangeres av Turn og idrettsforeningen Viking, en klubb med 3000 medlemmer og åtte idretter.
  • Klubben har base i Vikinghallen Øvre Dreggsallmenningen, og ble stiftet i 1892.
  • I bygget finnes to treningssentre for å møte konkurransen fra treningssenterbransjen og klubben har dessuten crossfit i kjelleren. Her er tilbud for barn, ungdom, voksne og veteraner.
  • Foruten de tradisjonelle avdelingene som friidrett, håndball, kappgang, langrenn, orientering, turn og volleyball, har foreningen en skiavdeling, en barnegruppe og en hytte- og fjellgruppe. Foruten Bergen City Marathon arrangerer klubben Bergen Fjellmaraton og Jentegangen.

Andre løp i vår:

  • Maratonkarusellen med NM 100 km og 6-timersløp, Festplassen 7. mai
  • Jentegangen, Fjellveien (Mulebanen), 10 . mai
  • Løvstakken Opp, Løvstakkveien, 14. mai
  • Fløyen Opp, Sentrum (Vågsallmenningen), 21. mai
  • Åsaneløpet, Åsane storsenter, 22. mai
  • Ulriken Opp, Montana, 28. mai

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this