Jan Wilhelm Werner1
HOLDER FARTEN: – Jeg pleier å si at dersom man har løpt i en time, så klarer man å gjennomføre en halvmaraton på 21 km, sier Jan Wilhelm Werner (57), som skal være fartsholder i lørdagens arrangement. (Foto: Ove Landro)

Klar for sitt maraton nr. 100

Del artikkelen i Sosial medier

Jan Wilhelm Werner (57) begynte ikke å løpe før han hadde passert tretti. På lørdag er han fartsholder under Bergen City-arrangementet, og løper sitt maraton nummer hundre.

Jan Wilhelm Werner, som er inspektør ved St. Paul skole, tror mange har en lignende historie som ham når det gjelder hvorfor man startet å løpe første gang.

– Det er ofte at man blir oppfordret og inspirert av noen man kjenner. For meg var det en gammel elev som kom bort til meg en dag og sa: Du ga meg G i gym, men nå har jeg løpt halvmaraton. Det inspirerte meg til å prøve halvmaraton. Året etter løp jeg hel maraton. Jeg var fornøyd med 3.42, men var totalt utslitt etterpå, forteller han.

[PostBlock id=58]

OPP MOT TRE TIMER

bcm fakta
Mer informasjon: bergencitymarathon.no

– Det fins nok noen i denne byen som skal løpe hel maraton for første gang; hvor langt bør de ha løpt før arrangementet på lørdag?

– Man anbefaler ofte at man har løpt opp mot tre timer. Men jeg mener jo at alt teller. Dersom du har bært ved, dradd pulk, drevet med steinarbeid, sykler til jobben og går på fjellet, så teller det også.

– Og halvmaraton?

– Da pleier jeg å si at dersom man har løpt i en time, så klarer man å gjennomføre en halvmaraton på 21 km. Og uansett hvor langt man skal løpe, så er det viktig å ta til seg næring. Og spis noe du vet du liker og tåler; dette er ikke dagen for å eksperimentere. Banan, sjokolade og saft er greit å få i seg. Når det gjelder gel, så kan det være greit å teste dette på forhånd.

­– Er løypen i Bergens gater tøffere enn andre?

– Jeg har hørt at noen sier det, men min bestetid på maraton i Bergen City er bare tre minutter dårligere enn persen min.

GÅ I MOTBAKKENE

– Er det lov å gå?

– Ja. Det er absolutt lov å bestemme seg for å gå i motbakkene for eksempel. Eller man kan løpe litt annerledes, litt mer økonomisk i motbakkene. Sett delmål. Tenk positivt. Og så er det viktig å ikke løpe fortere enn man har tenkt og beregnet på forhånd. Følg fartsholderne. Står det 4.30 på en vimpel, så betyr det at fartsholderen skal holde jevn fart og komme i mål på 4.30.

– Hvor mye bør man spise og drikke underveis?

– Fortell til noen at du skal løpe. Da får du et press på deg. Si det til venner, si det på jobben. Da kan du ikke stå over bare fordi det regner.

– Jeg mener man bør ta til seg næring allerede på første drikkestasjon. Også på halvmaraton. Man kan gjerne ta det rolig inn mot matstasjonen, slik at det blir lettere å få i seg det man skal. Bananer er ofte det beste i tillegg til drikke. Etterpå er det ikke noe poeng å skulle ta igjen det tapte. Fortsett i samme tempo som du har planlagt.

SI DET TIL NOEN

– Bør man si til noen at man skal delta?

– Ja, jeg pleier å oppfordre folk til å fortelle til noen at de skal løpe. Da får du et press på deg. Si det til venner, si det på jobben. Da kan du ikke stå over bare fordi det regner, sier løperen som er medlem av Bergen maratonklubb.

Han ser på det som en viktig oppgave å inspirere andre til å løpe.

– Folk har forskjellige grunner til å løpe, men det er jo noe av det enkleste man kan gjøre for å holde seg i form. Personlig skjønner jeg ikke de som kjører bil til et treningssenter for å løpe på tredemølle når du kan løpe ute. Det er greit nok dersom du har treningsmuligheter på jobben, det er noe annet.

Werner er med i Maratonkarusellen, som i sin tid ble startet av Hans-Jacob Berntsen. Det var sistnevnte som tok initiativ til at Bergen skulle arrangere seks maraton i året. Dette har resultert i at det har vært arrangert 150 offisielle maraton de siste 35 årene, i følge Werner.

Som altså skal løpe sitt maraton nummer hundre under lørdagens arrangement, hvor over titusen mennesker løper i Bergens gater.

– Hvorfor løper du?

– Det handler vel om disse endorfinene. Det fins stoffer i kroppen som gir oss en lykkefølelse som dekker over smerten som kommer. Men den følelsen kan du også få av å jobbe i hagen eller gå i fjellet.

– Jeg tror de fleste av oss synes det er godt å bli fysisk sliten.

Bergen City Marathon arrangeres for syvende gang på lørdag, og arrangøren TIF Viking regner med at publikumsrekorden fra 2016 på 9447 fullførende løpere blir slått i år.

BergenCityMarathon1
NY REKORD: Over titusen skal ut og løpe i bergensgatene under årets Bergen City Marathon. Det er ny rekord, og en formidabel økning siden starten i 2012, da 1541 fullførte. (Foto: BCM)

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this