Haldis
Når jeg er ferdig med et løp er det bare å se frem mot neste løp og nye muligheter. Så håper jeg på flere medaljer, sier Halldis Nagell Dahl. (Foto: Ove Landro)

TENKER BARE PÅ MEDALJER

Del artikkelen i Sosial medier

Halldis Nagell Dahl fyller 75 i år. Det ser hun i grunnen frem til, for da blir hun yngst i sin klasse og sjansene for seier øker. – Det er bare medaljer jeg er ute etter, sier hun.

Vi møter henne i romjulen. Den slanke damen er lett på foten og tripper bortover Fjellveien. Det er syv grader og duskregn.

– Perfekt løpevær, sier hun og smiler. Halldis Nagell Dahl ser ut som en dame som har løpt hele livet. Men selv om hun alltid har vært aktiv, tok det en stund før hun meldte seg på sitt aller første maraton.

NYSGJERRIG PÅ FØLELSEN

– Jeg ville løpe lenge før jeg faktisk begynte å løpe maraton. Da jeg så maratonløpere på tv, syntes jeg det var så fascinerende å se at de hadde tatt seg helt ut. Og alle var så blide. Jeg ble nysgjerrig på den følelsen som de hadde da de kom i mål. Kan jeg klare dette? tenkte jeg.

– Jeg ble nysgjerrig på den følelsen som marationløperne hadde da de kom i mål. Kan jeg klare dette? tenkte jeg.

– Mitt første maraton var Midnight Sun Marathon i Tromsø i 1992. Samme året jeg fylte 50. Da forsto jeg hva slags følelse det handlet om, for jeg fikk den selv, forteller Halldis.

Det ble 43 hele maraton på henne, og langt flere halve. Det siste hele maraton-løpet fullførte hun i London i 2005. Og det siste løpet på halve distansen gjorde hun unna for 15 år siden i Fana. Så la hun bort maratonambisjonene.

– Tidene ble dårligere, forklarer damen som har 1.30 på halv og 3.30 på hel som bestenoteringer.

– Da jeg passerte fire timer på helmaraton, selv om jeg trente like mye som før, ga jeg meg med disse lange distansene, sier Halldis, som først et stykke ut i intervjuet røper at hun har løpt to ultraløp på 63 kilometer. Dessuten er hun en rå klatrer; Halldis har deltatt på Stoltzekleiven Opp 24 ganger, og vunnet mange av dem.

Å LØPE I FJELLET

– Jeg liker veldig godt å løpe i fjellet. Jeg får følelsen av å være rik. Det er noe som skjer i kroppen når jeg løper i fjellet. Og så er det jo vennskapet og miljøet sammen med andre som løper, det har veldig mye å si.

– Hvorfor bestemte du deg for halvmaraton igjen?

– Jeg var med på Vikings fellestreninger i forkant av Bergen City Marathon i fjor, og ble veldig inspirert av menneskene som jeg møtte der. Så kort tid etter løpet bestemte jeg meg for at jeg skulle delta i 2017. Da visste jeg også at jeg måtte trene mer flatt, som vi sier.

– Jeg kunne ikke bare løpe i fjellene; kroppen måtte også bli vant til å løpe mer statisk på flaten. Johs Slethaug og de andre i løpegruppen Bekkalokket har spurt meg flere ganger om jeg ikke ville være med, og nå takket jeg ja.

– Hva er målet ditt i Bergen City Marathon?

– Å løpe fortest mulig. Jeg trener mye for det nå.

Konkurranseinstinktet er det ingenting å si på. For mens vi prater videre kommer det frem at hun også har konkurrert med flagget på brystet. Halldis har tre gull i VM i kappgang og både sølv og bronse i terrengløp, både i VM og EM i 70-74 årsklassen.

NYE MULIGHETER

Hun deltar også i Wallmaster Mountain Running hvor hun har 4., 2. og 3. plass de siste tre årene, og i år håper hun på gull.

– I år er arrangementet i Slovakia siste helgen i august. Det er forresten helgen etter Skåla. Der har jeg deltatt 13-14 ganger og vunnet de fleste.

Nå kan hun ikke stoppe heller; ettersom hun fyller 75 år og går opp til 75-79-årsklassen, går hun fra å være eldst til yngst i klassen, noe som naturligvis gir håp om flere medaljer.

– Det er jo medaljer jeg er ute etter. Når jeg er ferdig med et løp er det bare å se frem mot neste løp og nye muligheter. Så håper jeg på flere medaljer.

FAKTA:

  • Navn: Halldis Nagell Dahl
  • Fra: Ryfylke i Rogaland, bodd i Bergen i 53 år.
  • Yrke: Pensjonist, jobbet som husøkonom.
  • Medlem: Er medlem i Turn og idrettsforeningen Viking.
  • Er også med i løpegruppene Bekkalokket i Åsane, og Melkesyregjengen i sentrum.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this