Floyen omicron
PÅ VEI TIL BERGEN: «Med nye og bedre vaksiner kan koronaviruset holdes i sjakk uten samfunnsmessig nedstengning» skriver Thorstein Selvik. Fotomontasje: Omikron-viruset skygger for utsikten fra Fløyen. (Foto: Svein-Magne Tunli / Alexey Solodovnikov (virusmodellen) / CC BY-SA 4.0)

Virus!

Del artikkelen i Sosial medier

Omikron-viruset er helt sikkert på vei også til Norge og Bergen. Usikkerheten gjør børser og julebord like nervøse. Det var ikke over likevel!

Selvik2
Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Tekst: Thorstein Selvik

Da Norge åpnet opp igjen 26. september, stod smått naive kommentatorer frem og mente det hele nå var over. R-faktoren var under 1, og vaksinene ville gjøre samfunnet «normalt» igjen. Pandemien var under kontroll, het det. Famous last words, heter det på nynorsk.

Like siden covidsituasjonen i februar 2020 ble verdens viktigste sak har det forundret meg hvor mange ikke-epidemiologer som har uttalt seg til dels høyt og skingrende om pandemien. Økonomer, journalister og mange andre yrkesgrupper har uttalt seg hyppig. Og mye rart har vi hørt.

Det er antakelig dypt menneskelig å mene noe om en så viktig sak, men rådgivningen blir desto farligere når den bare er litt riktig og derfor helt feil. Dommedagsprofeter såvel som optimister har plapret i vei i alle kanaler.

26. september-åpningen utfordres nå med nye innstramminger og tiltak fra myndighetene i de fleste land – fordi virus-situasjonen forverrer seg overalt, og det hyper-smittsomme omikron-viruset er helt sikkert på vei også til Norge.

Det er antakelig dypt menneskelig å mene noe om en så viktig sak, men rådgivningen blir desto farligere når den bare er litt riktig og derfor helt feil.

Usikkerheten gjør børser og julebord like nervøse. Det var ikke over likevel! Folk som er vaksinerte blir også i noen grad smittet, vaksinemotstandere får vann på møllen, og verden går mot jul og vinter med usikkerhet.

Poenget må være å leve med virusene. Med nye og bedre vaksiner (det snakkes om tabletter) kan variantene av koronaviruset holdes i sjakk uten samfunnsmessig nedstengning.

Skal vi klare det, må våre adferdsendringer fra denne tiden bevares og drilles. Vi kan her oppnå gode resultater med sunt bondevett – da trenger man ikke epidemiologisk ekspertise. Kun oppføre seg forsiktig og ansvarlig.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this