– Statsraad Lehmkuhl har på underlig vis skapt meg, sier direktøren for Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, Haakon Vatle, som fra i dag inviterer til fire dagers skutefest langs Bryggen.
– Statsraaden er en del av Bergen, og folk er veldig bevisste på og opptatt av skipet.
Han seilte som mannskap ombord på Statsraaden som lettmatros, sersjant og avløser som båtsmann. Han har ingen maritim utdannelse, men er utdannet lærer, og han tok mastergrad i tradisjonsmusikk på Raulandsakademiet, der han fokuserte på sjanti.
– Mesteparten av oppgaven skrev jeg faktisk ombord på Statsraaden. Jeg kom ombord på Statsraaden helt tilfeldig i 1996. Det var her jeg hørte sjanti for første gang, forteller Haakon Vatle.
FESTIVALMANNEN
Han sluttet å seile i 2005. Da var han ferdig med utdannelsen og masteren sin, og begynte å lage festivaler.
Stordfest i 2007, Bergen Tall Ships Races i 2008, Stordfest igjen i 2010, før han ble prosjektrådgiver for Tall Ships Races i Stavanger, dro tilbake til Stord, hvor han var klubbarrangør og laget flere festivaler, til han på ny vendte «hjem» igjen til Bergen og jobbet som prosjektleder for Tall Ship Races i 2014 og Hansadagene i 2016.
Da stillingen som direktør for Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl ble ledig, var Haakon Vatle rett mann.
– Selv om jeg forlot skipet i 2005, så har det vært med meg i alle arrangementer hvor jeg har jobbet. Også på Stordfest. Da leide jeg inn skipet, og i Stavanger brukte vi det som «headliner» i Vågen, så det har fulgt meg hele tiden på ulikt vis siden jeg kom ombord her, sier han.
HELÅRSDRIFT
Solen skinner fra skyfri himmel, og vi sitter på dekk og prater om Vatles karriere, Bergen og om skipets historie. Vi er på jobb, men det føles ikke slik der vi sitter med utsikt til Bryggen, kaffe i koppen og lukten av sjø i nesen.
Skipet ble bygget i 1914, mens stiftelsen er i sitt 40. driftsår. Skipet holdt på å bli solgt i 1966. Da tok Hilmar Reksten over, og drev det for egen maskin i mange år før det ble lagt i opplag her i Bergen inntil det ble overført til en privat stiftelse i 1977.
– Og så har man gradvis bygget opp skipet, og de siste 17-18 årene har vi hatt helårsdrift. Og det er mantra for et slik seilskip som dette; helårsdrift med helårsansatte.
– Det er kanskje få i Norge som er klar over hvor heldige vi er som har de tre vakreste seilskipene i verden.
– Da både bygger vi og tar vare på kompetanse, og får kontinuitet i driften. Og da kan vi tenke langsiktig på vedlikeholdet. Det er et ekstremt krevende skip. Ettersom det er 104 år gammelt, er det veldig mye vi må ha fokus på.
BERGENSERNES STOLTHET
– Skipet har en spesiell plass i hjertet til bergenserne?
– Ja, og vi er veldig takknemlige for den stoltheten som folk har av skipet her i Bergen. Jeg pleier å si til mine at man blir veldig stolte når en går rundt og ser på bekkalokkene i byen der det også er bilde av Statsraad Lehmkuhl. Så skipet er en del av Bergen, og folk er veldig bevisste på og opptatt av skipet. Beliggenheten her gjør jo også at vi ligger midt i smørøyet.
– Sier dere bekkalokk på Stord?
– Nei, kumlokk kaller vi det vel for. Jeg har bodd for lenge i Bergen, smiler Vatle.
– Og nå blir det skutefest?
– Ja, men det er mer en markering. Og det er et mye mindre format enn disse store arrangementene som vi har hatt før. Men det er både fest og alvor i det. De tre norske seilskipene, Statsraad Lehmkuhl, Christian Radich og Sørlandet; det er kanskje få i Norge som er klar over hvor heldige vi er som har de tre vakreste seilskipene i verden, som alle blir drevne av stiftelser.
– Så det å få de samlet her i Bergen, og rette oppmerksomheten mot disse skipene, og ha fokus på hvor viktig det er at vi tar vare på de for fremtiden, det er alvorsbiten oppe i dette. Vi samarbeider godt med Sørlandet og Christian Radich, og vi skal ha en del møter på dagtid der vi ser på ulike samarbeidsformer.
BILDET PÅ VEGGEN
– Og så har du den morsomme biten; inne på kontoret vårt henger det et bilde fra 1986, det året Bergen arrangerte Melodi Grand Prix, og det er det bildet vi ønsker å gjenskape. Det var den forrige gangen de tre norske seilskipene lå etter hverandre inne ved Bryggen, og det bildet synes jeg er helt magisk.
Vatle påpeker at det er ingen andre nasjoner som har tre så vakre og velholdte seilskip som er i operativ helårsdrift.
– Formålet med samlinger er å rette fokus på de disse tre skipene som relevante opplæringsarenaer og flytende kulturminner for Norge, samtidig som samlingen også er en markering av Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, som altså går inn i sitt 40. driftsår, sier Haakon Vatle.
Fakta
Den store skutefesten
- Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl inviterer til skutefest langs Bryggen under St. Hans-helgen 21.-24. juni, hvor du vil se de tre norske skværriggerne Statsraad Lehmkuhl, Sørlandet og Christian Radich ligge aktenfor hverandre.
- Torsdag kveld, 21. juni, skal Statsraaden ut i fjorden og møte Sørlandet og Christian Radich ved Sotrabroen for å ha felles innseiling.
- Arrangøren oppfordrer alle småbåter til å komme til broen litt før klokken 19 og ønske skipene velkommen, og bli med på å ta de inn til Vågen.
- På fredag blir det konferanser og møter om bord på dagtid, og skjærgårdsturer på kvelden med samseilas.
- Lørdag blir det åpent skip og maritime aktiviteter på dagtid og skjærgårdsturer på kvelden, med samseilas i Byfjorden og befaring og hilsning til St. Hans-bålene langs sjøen.
- Mer informasjon: lehmkuhl.no