Hansa 1
TRADISJONER: – Bergen begynner å bli flink på store arrangementer, og byen har tradisjoner tilbake til Grand Prix i 1986, Cutty Sark i 1993 og 2001, og Tall Ships Races senest i 2014, som avbildet her. (Fotograf Eivind Senneset/Bergen kommune)

Bergenserne kan lage folkefest

Del artikkelen i Sosial medier

Andre helgen i juni kan du lukte, smake, føle og høre Bergens historie.  

Bergen skal igjen være vertskap for de internasjonale Hansadagene, og som for tyve år siden vil byen syde og koke av liv. Sist gang Bergen var vertsskap for Hansadagene var i 1996, og dagene ble omtalt som en av de første byfestene.

74 byer til Bergen

– Et av våre mål med Hansadagene er å få byens innbyggere og tilreisende til å bli bedre kjent med Bergens betydning og historie, både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt, sier prosjektleder Haakon Vatle.

Det kommer folk fra 74 byer hit. Bergen blir en liten landsby der hele Europa er utstilt. Disse byene kommer med sine stands der de setter opp telt med mat og drikke, med og uten alkohol. Det blir gjøglere og kunstnere fra hver by.

– Når det gjelder de forskjellige nasjonene, så har vi ikke peiling på hva slags musikk de kommer med.

Tørrfiskopera og slektshistorie

– Tørrfisk har vært viktig for Bergen; velstanden er bygget opp gjennom samarbeidet med Nord-Norge og deres tørrfiskhistorie. Bergen hadde simpelthen ikke vært det samme uten tørrfisken og nordlendingene, og det skal vi  markere under Hansadagene, forteller Vatle.

En 40 meter lang og 12 meter høy fiskehjell vil ruve på Festningskaien under arrangementet, og på søndagen inviteres bergenserne til tørrfiskopera i fiskehjellen.

– Bergen hadde simpelthen ikke vært det samme uten tørrfisken og nordlendingene.

Fiskehjellen vil fungere både som en portal for Hansamarkedet, og som en scene under festivalen. I et samarbeid med Barnas kulturhus og Blikkenslagerlauget, vil hundrevis av barn fra Bergen dekorere fiskehjellen med deres tolkning av «Fremtidens fisk», utformet i aluminium. Querini-operaen fremføres av profesjonelle operasangere fra Røst og Oslo.

Du kan også undersøke bakgrunnen din og finne ut om du har avstamning fra hansatiden.
– Du kan gå på Hanseatisk museum og sjekke opp etternavnet ditt og lære mer om din egen slektshistorie, ja. Dette vet vi mange er interessert i.

Vågen vil være fylt  av tradisjonsbåter, veteranbåter og jekter. På Torget rigges det en scene hvor korps, kor og band fra byene spiller. Åpnings- og avslutningsseremoni finner sted på Torgallmenningen.

Hansa 2
FELLES MÅL: – Jeg får jobbe med mange flinke og engasjerte mennesker som alle har ett felles mål: Å skape noen fantastisk for publikum i Bergen, sier Haakon Vatle. (Fotograf Nina Blågestad)

«Alle» bidrar

Haakon Vatle har med seg en veldig liten stab, men god hjelp fra 70-80 mennesker som sitter i ulike komiteer for markedsføring, finans, logistikk og sikkerhet for å nevne noen.

– Bergen begynner å bli flink på store arrangementer.

Politiet, brannvesenet, Helse Bergen, beredskap fra Bergen kommune, Sjøforsvaret, Kystverket, Samferdselsetaten og PST er alle involverte for å lose Hansadagene i havn.

– Bergen begynner å bli flink på store arrangementer, og byen har tradisjoner tilbake til Grand Prix i 1986 og Cutty Sark i 1993 og 2001, og Tall Ships Races senest i 2014.

– Hva er drivkraften din?

– Jeg får jobbe med mange flinke og engasjerte mennesker som alle har ett felles mål: Å skape noen fantastisk for publikum i Bergen. Det er jo galskap det vi driver med, det er virkelig jobbing døgnet rundt, men vi har alle et brennende ønske om å skape et arrangement som alle liker.

– Jeg husker da jeg jobbet med Tall Ships Races, og gikk over Bryggen og så alle som smilte og hadde det bra; det er verd all jobbingen. Og det er den største drivkraften, sier Vatle.

FAKTA

  • Bergen ble grunnlagt av Kong Olav Kyrre i 1070, og ble Norges første hovedstad i det 13. århundre.
  • Inntil 1830 var Bergen den største byen i Norge, og i en periode under middelalderen var Bergen størst i Skandinavia.
  • Hanseatene bodde og arbeidet på Bryggen i mange hundre år. De var tyske kjøpmenn som drev handel med tørrfisk og andre varer.
  • Ordet hanseat kommer fra hansa eller hanse, som var betegnelsen på omreisende kjøpmenn i Nord-Europa.
  • I tidlig middelalder reiste kjøpmennene fra sted til sted med varene sine. De slo seg sammen for å kunne forsvare seg bedre under urolige tider, og ordet «hanse» ble brukt om slike kjøpmannsflokker. Medlemmene i slike flokker var derfor hanseater.
  • Hansabysamarbeidet ble opprettet i 1980, og er i dag en av verdens frivillige sammenslutninger av byer og tettsteder. 186 byer og tettsteder er i dag medlemmer av nettverket.
  • Hansadagene foregår i sentrum 9.-12. juni.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this