tallshipsraces1
EN HELT SPESIELL INNSEILING: – Du har fjellene i bakgrunnen, Ulriken og Fløyen, med grønne fjellsider og trange smau, og masse flotte hus som slynger seg oppover. Og så har du havnen helt inne i hjertet av byen. Det er spesielt med Bergen. Og det elsker skutene. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

– Velkommen til verdens vakreste skutefest

Del artikkelen i Sosial medier

– Det finnes ikke maken til det inntrykket du får når du kommer seilende inn mot Vågen, sier prosjektleder for årets The Tall Ships Races Bergen, Morten Dahl Sebjørnsen.

Om knappe tre uker vil byen vår for femte gang få besøk av verdens største og vakreste seilskuter. The Tall Ships Races Bergen slår i år på stortrommen, og legger opp til et arrangement der det blir både utstillere, parader, konserter og egen familiefest på Koengen rettet mot et yngre publikum.

63 SEILSKUTER FRA 19 LAND

Årets The Tall Ships Races går mellom byene Aalborg, Fredrikstad, Bergen og Aarhus, og vår egen Statsraad Lehmkuhl blir selvsagt med på seilasen også i år. Totalt er 63 seilskuter fra fire klasser (A, B, C og D) med på årets The Tall Ships Races. De representerer 19 land, og kommer fra fem ulike verdensdeler.

[PostBlock id=387]

Bergen kommune er arrangør, og har hyret inn CoEvent for å planlegge og gjennomføre The Tall Ships Races Bergen 2019. Morten Dahl Sebjørnsen er prosjektleder for arrangementet, og har jobbet med det siden januar 2018.

The Tall Ships Races Bergen slår i år på stortrommen, og legger opp til et arrangement der det blir både utstillere, parader, konserter og egen familiefest på Koengen rettet mot et yngre publikum.

– Det har vært en ganske lang prosess, sier han.
– Jeg tror det er første gang at et privat selskap har vært prosjektleverandør for et såpass stort og byomfattende arrangement.

– Det ble vel gjort noe lignende på Sykkel-VM?

– Ja, det er for så vidt sant, men da var ikke kommunen eier av arrangementet, sier han.

– Så vi er litt prøvekaniner på det. Vi er veldig fornøyd med måten kommunen har håndtert det på; de har lagt til rette for oss på en god måte, og har veldig mange flinke og erfarne folk internt, så vi har hatt god nytte av å jobbe sammen med dem.

Sebjørnsen trekker også frem Bergen Havn, som er medarrangør for The Tall Ships Races Bergen 2019.

– De dyktige folkene der har full kontroll på det maritime rundt arrangementet, og har en nøkkelrolle i planleggingen og gjennomføringen.

ERFARINGEN FRA SYKKEL-VM

FAKTA TallShipsRaces2019
Mer informasjon: tallshipsbergen.no og sailtraininginternational.org

– Trekker dere veksler på erfaringer fra Sykkel-VM? De gikk jo på en økonomisk smell?

– Ja, det er klart. Økonomistyring er veldig viktig for oss. Vi er blitt veldig nøye fulgt opp av kommunen, og har hatt veldig stort fokus på det internt i CoEvent.

– Men dere budsjetterer vel med en del inntekter?

– Ja, men vi har vært ganske forsiktig i estimatene. Nå har vi et totalbudsjett på 24,1 millioner, noe som er betraktelig høyere enn det har vært tidligere.

– En del utgifter har blitt mer synliggjort denne gangen, så derfor har budsjettet økt. Men det har vært utrolig gøy å jobbe med. Det har vært kjempekrevende, men vi har også blitt møtt med et stort engasjement overalt der vi går.

– Det er du som trekker i alle trådene?

– Nei, jeg skal ikke si det. Vi er et ganske stort team som jobber sammen mot et felles mål. Men det er jeg som har ansvaret som prosjektleder.

– Har du gjort noen lignende jobber før?

– Ikke i så stor grad. Jeg har arrangert messer og konferanser i mange år, men ikke vært med i The Tall Ships Races før.

– Har du vært til sjøs da?

– Jeg var med Statsraaden til sjøs i 1992, sammen med Nordnæs Bataillon, og så har jeg faktisk jobbet på Hurtigruten i en periode.

– Bort sett fra det har jeg ingen erfaring fra å være til sjøs annet enn med landstedsbåten, sier han, og legger til at han var med Statsraad Lehmkuhl på seilas fra Esbjerg til Stavanger under fjorårets The Tall Ships Races.

– Sist Bergen var vertshavn for The Tall Ships Races var i 2014. Når blir neste gang?

– Det er ingen fast rutine på det. Forhåpentligvis kommer The Tall Ships Races tilbake til Bergen mellom 2025 og 2030, sier han.

– Det er jo Europas største årlige familiearrangement, så det er ganske mange byer i Europa som ønsker å være vertsby.

– Er engasjementet like stort i de andre byene som her i Bergen?

– Ja, det er det.

– Nei, det er det ikke. Bergenserne er vel spesielle?

– Ja, klart bergenserne er spesielle. Det er ikke tvil om det. Du ser samholdet, engasjementet, begeistringen og den stoltheten folk her har over byen sin. Det er det som er spesielt med oss bergensere, sier han.

– Og så er det noe med det inntrykket skutene får når de kommer seilende inn Byfjorden. Du har fjellene i bakgrunnen, Ulriken og Fløyen, med grønne fjellsider og trange smau, og masse flotte hus som slynger seg oppover. Og så har du havnen helt inne i hjertet av byen. Det er spesielt med Bergen. Og det elsker skutene.

– Finnes det noe vakrere?

– Nei. Det gjør ikke det.

tallshipsraces2
BYENS STOLTHET ER MED: Statsraad Lehmkuhl er selvsagt med på årets The Tall Ships Races, som går mellom byene Aalborg, Fredrikstad, Bergen og Aarhus. Bildet er fra The Tall Ships Races i 2014. (Foto: Eivind Senneseth)

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this