Selvik1
Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Verden etter pandemien

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ TAMPEN: «Etter korona» finnes kanskje ikke. Verden vil ikke bli den samme igjen, Medisiner og vaksiner når de kommer kan antagelig holde sykdom og spredning i sjakk. Men ikke fjerne problemet.

Tekst: Thorstein Selvik

Gjenåpningen av samfunn verden over er risikable greier. En reise i ukjent land. Fase to sier smitteeksperten over alle smitteeksperter, Dr. Anthony Fauci. Spør også folk i Arizona, Florida og Texas hva de opplever av mareritt. En venninne av meg og hennes familie har vært i indre eksil i huset sitt i fire måneder i Florida. De forteller at overalt lider folk. Og i Brasil og India og skremmende mange andre steder er det om mulig enda verre.

Både oppblomstring og gjenoppblomstringen av smitten skremmer oss alle naturligvis. Harvard Medical School, en ledende fagautoritet, skriver at viruset er farligere enn noensinne. Inntil 40% av smittebærerne merker ingen sykdomstegn, og viruset synes også å smitte gjennom luften.

Dette er den største krisen i vår levetid, det største samfunnsproblem siden annen verdenskrigs slutt, noe av det verste som kunne skjedd oss alle. Selv om Norge slipper særdeles lett unna (foreløpig i alle fall) i motsetning til mange andre land.

Etterspørselen etter varer og spesielt tjenester vil endre seg i 2021 og videre. Mindre fysiske møter, færre masseansamlinger, færre flyreiser, mindre reising totalt, mindre kino og mer streaming.

Vi er få mennesker, relativt kulturelt ensartet og på et stort areal med spredt befolkning. Vi har høy tillit til myndighetene, vi adlyder stort sett deres regler og henstillinger, vi er rolige og tilsynelatende fattede. Men vi vet intet om hva høsten og vinteren vil medføre, vi vet ikke om Norge også kan få en ny oppblomstring, vi vet ikke når og hvis stabil vaksine blir tilgjengelig. Det er ultrausikre tider.

I flere land er problemene og usikkerheten av «bibelske proporsjoner» – som det heter når man virkelig skal ta i. «Skremmende, sjokkerende, ufattelig og uvirkelig» er gjennomgående adjektiver i VG og Dagbladet, forsåvidt også i resten av pressen. Fra hele medieverdenen teppebombes vi om korona. Vi blir lei av nyhetsmengden om temaet, men det sitter tungt i oss.

Jeg er doktor, men ikke i medisin. Derfor unngår jeg iherdig å mene noe om smitte, virus, sykdom og død. Det gjelder å holde seg til det man kanskje kan noe om, i mitt tilfelle økonomi og samfunnslære. De langsiktige samfunnsvirkningene av Covid-19 er altså umulig å vite, men det er lov å foreslå noen utviklingsretninger basert på observasjoner.

«Etter korona» finnes kanskje ikke. Verden vil ikke bli den samme igjen, koronovirus gamle som nye vil kunne komme tilbake i sesonger sier de samme ekspertene ved Harvard. Medisiner og vaksiner når de kommer kan antagelig holde sykdom og spredning i sjakk. Men ikke fjerne problemet.

Nye forferdelige virus kan også oppstå – fordi vi er for tett oppe i naturen, vi ødelegger habitatene for ville dyr og andre organismer, vi skader planeten for mye. Merk at jeg fortatt altså er økonom, ikke medisiner, jeg forholder meg fremdeles til ekspertene på Harvard og andre eliteuniversiteter som Johns Hopkins og Stanford.

Men noen spådommer om økonomi og samfunn følger her: Etterspørselen etter varer og spesielt tjenester vil endre seg i 2021 og videre. Mindre fysiske møter, færre masseansamlinger, færre flyreiser, mindre reising totalt, mindre kino og mer streaming.

Mer netthandel, mer kortreist mat, mer familietid, mer permanent hjemmekontor, flere turer i nærområdets fjell og mark, mer nabokontakt, mer oppussing av hus og hytter, mer Norge og mindre solstekte leilighetskasser i Benidorm og Ayia Napa. Færre mastodontcruiseskip og færre gigantiske hotellmaskiner.

Det vil fremdeles være en masse levende konserter og teater, men mer skreddersøm til gitte grupper med høykvalitets tilleggstjenester utover inngangsbilletten – servering, smittevern, sikkerhet og informasjon om artister, skuespillere og teaterstykker.

Denne trenden begynte alt lenge før korona, men vil ventelig forsterkes. Det vil også i 2021 atter arrangeres større idretts- og kulturarrangementer, men noe annerledes enn før korona. Smartere og tryggere forhold hvor nye designløsninger på arenaene når det gjelder publikumsforhold vil komme til. Flere losjer og avlukkede balkonger, mindre sammenstimlinger i «the pit» foran scenen.

Baseballstjernen Alex Rodriguez og Jennifer Lopez konkurrerer med flere om å kjøpe baseballaget New York Mets for over ti milliarder kroner (kanskje prisen går enda høyere), så de og mange flere tror på analoge massemønstringer igjen. Og kommer det effektiv medisin mot viruset (og en stabil R-faktor i store land og byer under 1), vil mye bli som før.

Men veien dit blir ventelig lengre og mer kronglete enn mange hadde håpet. Derfor vil vi også lære oss å leve med viruset; holde avstand, vaske hender og følge andre enkle, men vitale smitteråd. Og vi vil digitaliseres ytterligere. I tillegg blir vi bedre kjent med naboen og et roligere tempo kan bli varig. Not all bad!

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this