ovelandro007
Ove Landro (foto: Magne Fonn Hafskor)

Hvem skal ut?

Del artikkelen i Sosial medier

LEDEREN: Mens vi venter på at Per Sandberg skal innta Farmen, er det parti-lederne som nå sørger for reality-tv i Norge. Erna er storbonde, mens Siv er urokråken et hvert reality-show er avhengig av for å skape konflikt og fremdrift.

Hjemme hos oss har vi prøvd å sette oss inn i de ulike partiprogrammene før valget. Her ute i Nordhordland bygger Lindås, Meland og Radøy en ny kommune. Alver kommune er først på plass 1. januar 2020, men ved å stemme under valget 9. september kan vi være med å avgjøre hvem som skal være representanter i det første kommunestyret i Alver. Det er altså et historisk valg.

I et brev fra valgstyret i Alver kommune har vi fått valgprogrammene til de elleve ulike partiene som stiller til valg, med håp om at vi skal sette oss inn i hva de ulike partiene står for. Sammen med husets 13-åring setter jeg meg ned og leser programmene, og etter en stund sier hun: Det er veldig mye likt her. Mange kunne satt seg ned og jobbet sammen.

Hun har rett. Mange er enige. Det er til tider vanskelig å skille de ulike partiene fra hverandre. Men så kaster vi et blikk på tv, og der er det ikke slik. Overskriften dirrer på skjermen: «Erna avbryter Island-besøk på grunn av bompengekrisen».

Hun virker ukomfortabel, statsministeren nå, for det hadde vært litt bedre om det var fattigdom og økende forskjeller, flyktningkrise, sykehjemsplasser, skolemat, mobbing og rasisme som gjorde at hun måtte droppe middagen med Angela Merkel. Men slik er det ikke i Norge.

NRK har vært i kontakt med rådgiveren til Siv Jensen som sier at hun er hjemme – altså finansministeren – og lager mat. Trine Skei Grande vil ikke kommentere om det skal være møte. Skal du hjem til Erna nå? spør NRK. Nei, nå skal jeg på kontoret og jobbe, smiler Trine.

I forrige uke ble det høydramatisk mellom Høyre, Frp og Venstre. Dramaturgisk er det perfekt for NRK og TV 2, jeg merker selv at jeg blir engasjert, skrur opp lyden, mens produsenten klipper fra den ene partilederen til den andre.

Dette er god satire, som Bård Tufte Johansen og Harald Eia ville sagt, men det er virkeligheten, og dette er mer underholdende enn Nordhordlandspakken eller valgsedler hvor det står at man vil sikre snøggbåten mellom Knarvik og Strandkaien og øke tallet på avganger.

Nok er nok, sier Jensen, det er Frp som kan bompenger, ikke Trym Aafløy fra Bergen, det er Frp som jobber for folk flest.

NRK har vært i kontakt med rådgiveren til Siv Jensen som sier at hun er hjemme – altså finansministeren – og lager mat. Trine Skei Grande vil ikke kommentere om det skal være møte. Skal du hjem til Erna nå? spør NRK. Nei, nå skal jeg på kontoret og jobbe, smiler Trine.

Flere kilder sier at de håper å komme til en løsning i morgen, sier en TV 2-reporter. De melder om en ordknapp Erna mens vi ser Island-vinden ruske henne godt i håret. KrF har aldri sagt ja til denne skissen, Trine og Venstre sier det samme, opplyser TV 2 overfor Erna, men Erna har ikke tenkt å kommentere prosessen.

[PostBlock id=396]

I en Facebook-video sier Jensen at det er nok krangling om dette nå; de var jo enig om dette forrige fredag. Grande sier at de når som helst er villig til å møtes til forhandlinger. Det de hadde uken før var bare samtaler. Kan det komme en løsning allerede i natt? spør TV 2, og Trine smiler overbærende og sier at nå må vi alle sammen vente, så kommer det en løsning når en løsning er klar.

Dette er altså en løsning som ifølge Jensen var klar forrige fredag, og som til tross for at den var klar forrige fredag, får Erna til å avbryte Island-besøket og en middag med Angela Merkel, for å komme hjem for å fortsette samtalene – eller forhandlingene – som Jensen ikke har planer om å delta i, ettersom hun altså ifølge rådgiveren står på kjøkkenet og lager mat. Hvorfor tar de ikke bare «En kveld hos Kloppen»?

Hva Støre mener om dette sier verken TV 2 eller NRK noe om, men TV 2 er på plass i Nord-Norge og viser Ap-lederen svinge seg fra toppen av et fjell, som en apekatt henger han i en zipline, og TV 2 tuller litt med Ap-mannen og spør om ikke dette var et bilde på Jonas i fritt fall?

Joda, dette er fornøyelig, og det er vanskelig å slå av tv. Men er det ikke også litt trist? Litt kleint. Litt stusslig. For mens vi venter på at Per Sandberg skal innta Farmen, er det parti-lederne som nå sørger for reality-tv i Norge, Erna er storbonde mens Siv er urokråken et hvert reality-show er avhengig av for å skape konflikt og fremdrift, og når dette skrives er det klart for tvekampen, det blir øksekamp, og én må forlate gården. Kanskje har noen dratt hjem allerede.

(Etterskrift: Løsningen kom som kjent i ellevte time – ved at storbonden stilte ultimatum. Ingen måtte dra hjem).

Vi kan bare håpe at stemmeberettigede ungdommer klarer å se forbi kaoset, forbi narrespillet, forbi tåpelighetene og engasjerer seg på tross av dette.

Her hvor vi bor har 13-åringen begynt på ungdomsskole denne høsten, og etter første skoledag kunne hun fortelle at brakkene som bygges i påvente av ny skole, ikke står klare.  Skolebøkene er heller ikke klare når elevene kommer. Det er som om skolestarten kom brått på. Min eldste datter rister på hodet. De har jo visst om skolestarten og det høye elevtallet en stund.

I vrimmelen av nyhetsinnslag, vendinger og krangler, forhandlinger og samtaler om bompenger er jeg redd politikerforakten øker både blant voksne og unge velgere, og hvilke utslag dette vil få på valgdagen gjenstår å se.

Vi kan bare håpe at stemmeberettigede ungdommer klarer å se forbi kaoset, forbi narrespillet, forbi tåpelighetene og engasjerer seg på tross av dette.

Og det er håp. 13-åringen kikker på Frp sin informasjonsbrosjyre og utbryter: For folk flest? Altså ikke for alle? Noen må stå utenfor?

[PostBlock id=414]

[PostBlock id=413]

[PostBlock id=412]

[PostBlock id=411]

[PostBlock id=410]

[PostBlock id=409]

[PostBlock id=408]

[PostBlock id=406]

[PostBlock id=405]

[PostBlock id=404]

[PostBlock id=403]

[PostBlock id=399]

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this