VALGSAK04 foto Oslo bystyre Sturlason
BRUK STEMMERETTEN: Dersom du velger sofaen foran stemmelokalet denne dagen, så frasier du deg retten til å påvirke hvilken retning byen skal gå i de neste fire årene. (Foto: Oslo bystyre/Sturlason)

VALG 2019: Din stemme avgjør

Del artikkelen i Sosial medier

Årets kommunevalg ser ut til på bli en thriller, der spenningen vil vare like frem til siste stemme er opptalt.

Frem mot kommunevalget presenterer Bergensmagasinet de ti største partiene i Bergen gjennom intervjuer med deres respektive førstekandidater (som av grunner vi håper er tilfeldige i år nesten utelukkende består av menn).

Temaer de snakker om er blant annet bybane og kollektivtransport, bompenger, skole og barnehage, eldreomsorg, eiendomsskatt, fattigdomsbekjempelse – og det som seiler opp som valgkampens nest viktigste sak (etter bompenger): Klimaendringene.

Alle de ti partitoppene virker genuint interessert i å gjøre det beste for byen vår, men skiller fort lag når de skal mene noe om hvor skoen trykker mest.

KRISEMØTE I REGJERINGEN

Valgkampens store sak har vært bompenger. Det virker som om det er stor tverrpolitisk enighet om at bompengetrykket har blitt for stort, men svært ulike meninger om hvordan dette skal løses lokalt.

Ett parti er blitt til på bompengemotstand alene, og oppsummerer sin viktigste sak i partinavnet: Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (forkortes FNB). Meningsmålinger tyder på at de kniver med Høyre og Arbeiderpartiet om å bli bystyrets største parti.

Den nasjonale bompengemotstanden har faktisk blitt så stor at regjeringen har holdt krisemøte om situasjonen, en thriller som lenge så ut til å ende i regjeringskrise – helt til statsminister Erna Solberg (H) skar gjennom med et ultimatum til de tre andre regjeringspartiene. Det endte med et kompromissvedtak der blant annet det statlige bidraget til byvekstavtalene økes fra 50 til 66 prosent.

DØDT LØP I INNSPURTEN

De siste meningsmålingene tyder på at det går mot dødt løp i innspurten av valget, der så lite som ett mandat kan være utslagsgivende for hvilken byrådskoalisjon som vil innta Rådhuset etter valget.

Den ene muligheten er et borgerlig samarbeid mellom Høyre (H), Fremskrittspartiet (Frp) og FNB, med mulig parlamentarisk støtte fra det bittelille Pensjonistpartiet (PP). Dersom sistnevnte kaprer ett bystyremandat, kan de risikere å bli det partiet som sitter med jokeren i byrådsforhandlingene.

De siste meningsmålingene tyder på at det går mot dødt løp i innspurten av valget, der så lite som ett mandat kan være utslagsgivende for hvilken byrådskoalisjon som vil innta Rådhuset etter valget.

Den andre blokken består av Arbeiderpartiet (Ap), Kristelig Folkeparti (KrF) og Venstre (V). Ved forrige kommunevalg fikk de flertall (34 mandater av totalt 67), og kunne dermed danne byråd uten å innhente støtte fra andre bystyrepartier. Dette flertallet mistet de da Marita Moltu midt i bystyreperioden meldte overgang fra KrF til De Kristne. Resten av perioden har de derfor vært henvist til å hente støtte hos opposisjonspartiene på venstresiden.

Foran årets valg ligger de tre byrådspartiene an til å få 17 mandater, ifølge en prognose fra Respons Analyse (presentert i Bergens Tidende 15. august). Det betyr at de må hente parlamentarisk støtte fra Senterpartiet (Sp), Sosialistisk Venstreparti (SV), Miljøpartiet De grønne (MDG) og Rødt (R). Samme prognose antyder at disse fire partiene kan få til sammen 16 bystyremandater. Dette vil fortsatt ikke være nok til flertall i bystyret.

SOFAVELGERENS DILEMMA

Så gjenstår det å se, da, hvordan dette bildet endrer seg frem til valgdagen 9. september. Som sagt så tyder mye på at det blir dødt løp, der kun ett mandat kan bli avgjørende for hvilken koalisjon som vil få byrådsmakten. Med så små marginer skal det ikke mye til å forrykke balansen i den ene eller andre retningen.

Årets valg ser dermed ut til på bli en thriller, der spenningen vil vare like frem til siste stemme er opptalt. Kanskje det er nettopp din stemme som da blir avgjørende – eller mangel på stemme.

Dersom du velger sofaen foran stemmelokalet denne dagen, så er også det et valg – der du frasier deg retten til å påvirke hvilken retning byen skal gå i de neste fire årene. Husk at stemmeretten ikke bare er en rettighet. Det er også din plikt som medlem av det fellesskapet vi alle tilhører, uavhengig av politisk ståsted.

[PostBlock id=414]

[PostBlock id=413]

[PostBlock id=412]

[PostBlock id=411]

[PostBlock id=410]

[PostBlock id=409]

[PostBlock id=408]

[PostBlock id=406]

[PostBlock id=405]

[PostBlock id=404]

[PostBlock id=403]

[PostBlock id=399]

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this