Oppstemten
HÅNDBYGGET TRAPPESTI: De nepalesiske sherpaene (i bakgrunnen) legger nå siste hånd på Oppstemten, og styret i Bergen Skog- og Træplantningselskap ser frem til å overrekke den til bergenserne. Fra venstre: Erling Birkeland, Ola T. Prestun, Anne Tafjord-Kirkebø, Owen Westergård, Janet Wiberg, Tor Fossen, Geo Wilson og Tom Tellefsen. (Foto: Bergen Skog- og Træplantningselskap)

Trappesti til himmels

Del artikkelen i Sosial medier

Over hundre tusen bergensere har allerede tatt i bruk Oppstemten. I dag overrekkes gaven til Bergen Kommune.

– Det er selvsagt veldig gledelig at Oppstemten allerede er blitt bergensernes favoritt. Det har gått over all forventning. Jeg tror det skyldes at dette er mer enn en trapp; Oppstemten er en opplevelse.

I år feirer Bergen Skog- og Træplantningsselskap 150 år. Det feirer de med å gi en gave til oss bergensere. På tirsdag overrekkes Oppstemten til Bergen Kommune, men de nye trappene opp til Ulriken er for lengst blitt en suksess. Da jubileet nærmet seg tenkte styret at byen fortjente en gave. Det var da de fant ut at de skulle få laget en trappesti opp til Ulriken. Når de i neste uke overrekker gaven til kommunen, blir det samtidig en gave til alle som bor i byen.

Og bergenserne har tatt i mot gaven med stor glede. 111.000 mennesker har brukt Oppstemten i sommer, og bare i juli tok 50.844 sprekinger turen opp til Ulriken, skriver Bergen Kommune på sine nettsider.

Til sammenligning gikk det 39.146 mennesker opp Stoltzekleiven i samme måned.

BERGENSERNES FAVORITT

FAKTA Oppstemten
Mer informasjon: bergen.kommune.no

– Det er selvsagt veldig gledelig at Oppstemten allerede er blitt bergensernes favoritt. Det har gått over all forventning. Jeg tror det skyldes at dette er mer enn en trapp; Oppstemten er en opplevelse, sier styreleder Erling Birkeland.

Han forteller at fem prosent av steinen er flydd inn, resten av trappen, som teller 1300 trinn, er laget av stedbunden stein. Sherpaene, som har gjort arbeidet, har brukt steinen som er tilgjengelig i terrenget, og alt er håndbygget.

– De hadde med seg redskap fra Nepal, ettersom stålet i det norske redskapet er for dårlig, sier Birkeland.

Trappene strekker seg nå helt opp til rekkverket like ved toppen av Ulriken, noe som betyr at ca. 30 meter gjenstår. Denne siste delen har stått der siden 60-tallet, og er nå den delen av trappene som er i dårligst forfatning.

– Dette må tas i samarbeid med Ulriken, og gjøres på et senere tidspunkt, dersom det fins penger til det.

Jubileet var 6. august, og markeringen av dette fant sted lørdag 8. september.

Overrekkelsen skjer altså i dag, 18. september, og samtidig gir Bergen Skog- og Træplantningselskap ut boken «Skape, verne og forvalte», en bok om byfjellene i Bergen, skrevet av Frode Ulvund.

FLERE TIL TOPPS

Ekstra gledelig er det at de nye trappene kan tas i bruk av mennesker som normalt ikke kommer seg til fjells.

– Vi ser at Oppstemten gjør at mange som aldri ville nådd Ulrikens topp til fots nå får en mulighet. Da tenker jeg på både eldre og svaksynte, som oppdager at disse trappene er bygget slik at også de kan ta seg til topps og nyte utsikten. Det er gledelig både for dem og oss, sier Birkeland.

Tellerne som byfjellsforvalter Jan Robert Brandsdal har satt opp både i Oppstemten, Stoltzekleiven og på Vidden gjør det mulig å måle aktiviteten hver eneste dag. Og tallene viser at bergenserne var aktive også i august, med 5205 personer søndag 12. august, 4290 søndag 19. august og 3873 søndag 26. august.

NYTT BAKKELØP 

Et nytt bakkeløp er på trappene i Bergen når Oppstemten Opp arrangeres helgen før Stoltzen. BFG Bergen løpeklubb og SK Baune er arrangører, slik de også har vært for Ulriken Opp i 12 år på rad. Nå håper de at bakkeløpet med tiden kan puste Stoltzekleiven Opp i nakken.

111.000 mennesker har brukt Oppstemten i sommer, og bare i juli tok 50.844 sprekinger turen opp til Ulriken.

– Det tar tid å befeste et nytt arrangement blant folk, men vi tror at Oppstemten har potensial til å bli et av Bergens største motbakkeløp i årene som kommer, sier presseansvarlig Lise Lotte Andersen.

Hun kan allerede fortelle om stor interesse når vi prater med henne tidlig i september, og melder om rundt 300 påmeldte.

– Vi legger opp til en konkurranseklasse og en mosjonsklasse. I klassen for de sprekeste blir det ti sekunders intervaller mellom deltagerne. De som er mindre opptatt av fart, kan stille i mosjonsklassen uten tidtaking. Her håper vi at også barnefamilier blir med for å feire både løpet og den nye trappestien, sier Andersen.

Oppstemten overrekkes Bergen kommune og bergenserne i dag, tirsdag 18. september. Oppstemten Opp arrangeres lørdag 22. september.

Oppstemten02
OPPSTEMTEN OPP: Et nytt bakkeløp er på trappene i Bergen når Oppstemten Opp arrangeres helgen før Stoltzen. BFG Bergenløpeklubb og SK Baune er arrangører. (Foto: Rune Haugseng)

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this