– 7-fjellsturen er mer enn en tur for bergenserne, sier Arne-Kristian Glück-Teigland.
35 kilometer, 2400 høydemeter og 8-12 timers gange; søndag 26. mai tar tusenvis av bergensere fatt på den tradisjonsrike 7-fjellsturen, som i år arrangeres for 71. gang.
– Dette er Norges største tur-arrangement, og det er mer enn en tur; det er en tradisjon som ligger bergenserne tett til hjertet, sier 7-fjellsturgeneral Arne-Kristian Glück-Teigland i Bergen og Hordaland Turlag.
NÆRMERE 8000 TURGÅERE
Antallet turgåere har vært stabilt i mange år, omlag 8000 deltakere bestiger bergensfjellene, og Glück-Teigland ser frem til årets store turdag med spenning.
– Forhåndssalget har vært veldig bra, og noen melder seg på før jul. Mange tusen turgåere er allerede klare, forteller han.
– Bergenserne er kry av seg selv og de syv fjellenes omkranser byen; fjellene er ikoniske.
Når tusenvis av mennesker skal bestige fjelltopper fra tidlig morgen til sent på kveld krever det en del forberedelser. Glück-Teigland forsikrer at han, kolleger, samarbeidspartnere og frivillige er i rute.
– Det er vår jobb å ivareta alle som kommer til byen for å gå tur, og i tillegg skal vi gi dem en folkefest. Det er mye logistikk som skal være på plass, sier han.
Omlag 200 frivillige bidrar under turfesten. De merker ruten dagene før, står på klippeposter, deler ut drikke på saftstasjonene, og deler ut t-skjorter etter endt målgang.
ULRIKEN RAGER HØYEST
Lyderhorn er det første hinderet på veien, det vestligste av de sju fjellene. Deretter går turen videre til Damsgårdsfjellet, som er det laveste fjellet.
Det tredje hinderet på 7-fjellsturen er Løvstakken, før man skal ned på bakkenivå til Årstad hvor det serveres drikke til tapre turgåere. Her markeres også et skifte på turen; nå skal man over til andre siden av byen.
[PostBlock id=354]
Første hinder her er majestetiske Ulriken, som er det klart høyeste fjellet på turen med sine 643 meter over havet og et utsiktsplatå med fantastisk utsikt.
Når Ulriken er besteget, går turen videre til toppen av Fløyen, og videre til Rundemannen. Siste fjell er Sandviksfjellet, før man tar fatt på veien ned og sjarmøretappen til Marken midt i sentrum.
OVERKOMMELIG FOR MOSJONISTER
– En kan jo ta skrekken noen og enhver bare en hører 3,5 mil og syv fjell, men turen er overkommelig for en glad mosjonist, hevder Glück-Teigland.
– Det gjelder å sette den ene foten foran den andre så kommer en jo i mål til slutt, men det er helt klart en bedre opplevelse om man er litt trent. Det er jo også noe annet å gå i fjellet enn å gå på asfalt. En bør ha litt fjellturerfaring. Da vet man hva som venter en.
De aller sprekeste går syv fjell på 5-6 timer, og i andre enden av skalaen finner vi dem som trenger 12 timer.
Omtrent halvparten av alle påmeldte går alle syv fjell, mens den andre halvparten fordeler seg mellom 3- og 4-fjellsturene, som også er et alternativ for dem som ikke føler seg helt klar for den mest omfattende turen.
STADIG FLERE BARN DELTAR
4-fjellsturen ble opprettet i 1997, og 3-fjellsturen i fjor. Dette har resultert i en jevn økning i antall barn som er med på turfesten. Også flere bedrifter, idrettslag og andre lag har begynt å gjøre fjellturen til en happening.
– Å ha alternative lengder er et ledd i å gjøre folkefesten tilgjengelig for enda flere. 7-fjellsturen er en real styrkeprøve, mens 3- og 4-fjellsturen gjør at flere kan gå, og gjerne også hele familien med mindre barn, og det er veldig stas, sier turgeneralen.
Men uansett form; det er et par ting alle må huske på:
– Man må ha med solid niste. Mange skiver med smør og Nugatti kan være lurt denne dagen, og nok drikke, gjerne to-tre liter. Et annet lurt triks er å klippe neglene dagen før så du slipper blå tær. Det kan også være en god ide å teipe hælene, oppfordrer Glück-Teigland.
TUR-GLADE FRA HELE VERDEN
7-fjellsturen ble startet i 1948 i regi av Turistforeningen, og skulle være et fellesskapsbyggende mosjonstilbud til bybefolkningen.
Siden har rekkeveidden og interessen for turen vokst betraktelig. 7-fjellsturen er nå en turfest som samler turglade fra både nært og fjernt, ja faktisk fra hele verden.
– Mellom 15 og 20 nasjoner er representert hvert år. De utenlandske kommer først og fremst fra England, Frankrike og Tyskland, eller Skandinavia. Men vi har også hatt turgåere fra Slovenia og Guatemala, som kommer til Bergen ene og alene for å være med på denne folkefesten, forteller Glück-Teigland.
– BYFJELLENE ER NESTEN HELLIG
Målet med turen er uansett ikke å vinne. Man skal nyte naturen og ta den tiden en trenger. Det blir ikke tatt noen offisielle tider; dette er vedtatt av arrangørforeningens styre.
– Det skal ikke være et løp, men en anledning til å nyte naturen, ikke å jage, selv om noen selvsagt også gjør det. Vi offentliggjør ingen offisielle tider, men etter gjennomført tur er det mulig å få kjøpt plakett. Dersom du for eksempel har gått 7-fjellsturen syv ganger, kan du kjøpe 7-fjellsplaketten i sølv. Har du gått den fjorten ganger, kan du kjøpe den i gull, og de som har gått 42 ganger kan kjøpe en æresplakett, opplyser tursjefen.
Engasjementet for turgåing er stort i byen. Ifølge undersøkelser kommunen har gjort er byfjellene uten sammenligning den største trenings- og rekreasjonsarenaen for bergenserne.
– Hver eneste dag går mange for eksempel opp Stoltzekleiven, påpeker Glück-Teigland.
– Hvorfor er vi så turglade?
– Bergenserne er kry av selv og de syv fjellenes om kranser byen; fjellene er ikoniske. Jeg tror de representerer noe bestandig og evigvarende, nesten noe hellig for byens befolkning, konkluderer turgeneralen.