Nordnaes Bataillon 073
DOBBELT JUBILEUM: I tillegg til at Nordnæs Bataillon fyller 160 år, har de også markert at korpset har hatt eiendommen i Nordnæsdalen i 100 år.

160 år med godt kameratskap

Del artikkelen i Sosial medier

I år feirer Nordnæs Bataillon 160 år. Vi var med da korpset feiret seg selv på stiftelsesdagen.

 – Ansvaret ligger på våre skuldre, og man får lov å prøve og feile.

– Min farfar, Arne, og min far, Sverre Johan, gikk begge på linje i Nordnæs Bataillon, og jeg har onkler og familievenner som har gått her, så båndene til Nordnæs Bataillon er sterke, forteller Ørjan Johannessen.

– Jeg begynte som 8-åring på grunn av min far, og fortsatte på grunn av det gode kameratskapet. Etterhvert så kan man velge om man vil være slager eller om man vil være med og organisere driften; jeg valgte det siste. Da kan man håpe at man blir valgt inn som offiser eller underoffiser.

21-åringen stilte og ble valgt, og er i dag sjef for Nordnæs Bataillon.

[PostBlock id=62]

EIERSKAP TIL KORPSET

Nordnaes Bataillon 1
SJEFEN FOR BATALJONEN: – Det som er så spesielt med buekorpsbevegelsen, er at alt styres av barn og unge på demokratisk vis. Ansvaret ligger på våre skuldre, og man får lov å prøve og feile. Slik får man eierskap til korpset og arbeidet man gjør, sier sjef for Nordnæs Bataillon, Ørjan Johannessen.

Organiseringen gjelder ikke bare buekorpset, men også Nordnæsdalen i Øvre Fyllingen, hvor korpset eier en tomt på 455 mål, og Johannessen forteller om en del vedlikehold.

Det er guttene som styrer alt i buekorpset, men de har anledning til å gi et mandat til en komité som består av gamlekarene, som da går inn og gjør en jobb.

Johannessen er opptatt av at det er guttene som styrer butikken.
– Det er dette som er så spesielt med buekorpsbevegelsen; at alt styres av barn og unge på demokratisk vis, sier han.

– Ansvaret ligger på våre skuldre, og man får lov å prøve og feile. Slik får man eierskap til korpset og arbeidet man gjør. Du lærer utrolig mye både om organisasjonsdrift og lederskap med en slik erfaring, og samtidig er det veldig gøy og givende.

– Det er sterke følelser knyttet til buekorpsene?

– Ja, det er det. Det har sammenheng med flere ting. Husk at dette er kanskje første plassen hvor man opplever å dra på tur uten foreldre, det er første plass man får oppleve et slikt kameratskap, det er første gang man får ansvar. Så når gamlekarene ser et buekorps gå på linje, vekker det mange følelser, forklarer Sjefen.

Mai måned har vært helt spesiell for korpset.

Ikke bare fyller Nordnæs Bataillon 160 år; de har også hatt eiendommen i Nordnæsdalen i 100 år. Dette ble markert med en egen familiedag 6. mai.

– Men aller mest spesielt for oss var det selvsagt 3. mai, da buekorpset markerte sin 160-årsdag, sier Johannessen.

Nordnaes Bataillon 049
VANT TIL BERGENSVÆRET: Jubilantene har marsjert gjennom byens gater i 160 år, uten å ta hensyn til det noe ustadige bergensværet.

Fakta

Nordnæs Bataillon

  • Nordnæs Bataillon ble stiftet 3. mai 1858.
  • Dette er et såkalt «lørdagskorps», noe som betyr at det opprinnelig var et buekorps for «de bedrestilte», og alltid har hatt eksersis på lørdager.
  • De holdt sine møter i lysthuset til repslager Grieg (senere Campell Andersens eiendom).
  • Lysthuset lå ved toppen av Nordnesbakken. Hovedbygningen brant ned til grunnen under Den andre verdenskrig, men lysthuset ble stående uskadd igjen, og ble flyttet opp til Fredriksberg fort. Det ble deretter flyttet til Gamle Bergen, før det i 1998 ble flyttet tilbake til Fredriksberg fort.
  • I den første tiden ekserserte Nordnæs med buer, og gikk under navnet Nordnæs Buekorps.
  • I 1867 gikk man over til tregeværer, og navnet ble endret til Nordnæs Corps. Allerede året etter ble navnet forandret til Nordnæs Bataillon.
  • I 1918, samme året som Nordnæsdalen ble skjenket korpset av eldre Nordnæsgutter, ble tregeværene erstattet med salongrifler.

[PostBlock id=63]

Nordnaes Bataillon 052
ET BLIKK PÅ SJEFEN: Etterhvert kan man velge om man vil være med og organisere driften. Da kan man håpe at man blir valgt inn som offiser eller underoffiser.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this