bokanmeldelse beatles1
TIDENES STØRSTE BAND: The Beatles var den moderne popmusikkens mor, og oppdages av stadig nye generasjoner. (Illustrasjon: Utsnitt fra coveret til «Beatles for Sale», 1964)

Større, lengre – og i farger!

Del artikkelen i Sosial medier

BOKANMELDELSE: Artiklene er lengre, og historien bak låtene er bedre forklart i Bård Oses oppdaterte versjon av «Beatles hele livet».

LES OGSÅ:
Byens beste Beatles-band
Det e bærre lækkert
It was 56 years ago today

beatlesfestival5 Bård signerer
BIBEL FOR BEATLES-NERDER: Signerte eksemplarer av Bård Oses nye bok havner nok under mange juletrær. (Foto: Vemund Grimstad)

 

bokanmeldelse beatles2
Bård Ose: Beatles hele livet (Bodoni forlag, 2022)

Bård Ose har revidert sin Beatles-bibel «Beatles hele livet» (Eide forlag 1999, nyutgitt i 2007), hvor han fortalte historien om hver eneste låt gruppa offisielt har utgitt. Kronologisk gikk han gjennom hver eneste singel, album og radiokonsert The Beatles spilte inn mellom 1962 og 1970. Årets bokutgivelse «The Beatles – låt for låt» (Bodoni forlag) følger den samme malen, men er mer som en påbygning av den originale teksten. Artiklene er lengre, og historiene bak låtene er bedre forklart.

Mesteparten av teksten i den forrige boken er altså bevart, og ingen fakta er forandret. «Jeg trengte ikke å rette noen feil fordi det var ingen feil» forsikret Ose under boklanseringen på Beatlesfestivalen (se egen sak). Siden forrige utgave har det også kommet mye ny informasjon som han ville ha med. Dessuten er det langt flere illustrasjoner i den nye boken, og de er i farger.

Så kan de av oss som var litt engstelige for at det skulle bli store forandringer fra den opprinnelige teksten, slappe av. Den forrige boken var nemlig glitrende godt skrevet, og nå får vi mer av det samme. «The Beatles – låt for låt» er en særdeles vellykket oppgradering.

En flerbruksbok

Bård Ose klarer kunsten å formidle stoffet til flere målgrupper samtidig. Alle får sitt – både Beatles-nerdene, med deres hang til detaljer, og dem som bare liker å høre musikken. Man kan bla i boken og lese historiene om låter man liker og hvordan de ble til. Boken kan pryde kaffebordet eller brukes som oppslagsverk.

Men om man leser boken fra begynnelse til slutt, er det andre historier som trer frem. Den blir en tidskapsel til sekstiårene; med den tidens tankesett og verdisyn. Vi ser også hvordan den tekniske utviklingen i platestudio forandrer popmusikken; den blir mer og mer avansert. Det er en lang og viklete vei fra Love Me Do til Strawberry Fields Forever, selv om bare fire og et halvt år skiller dem i tid.

Personlig og privat

«The Beatles – låt for låt» er en særdeles vellykket oppgradering.

Men mest av alt gir The Beatles – låt for låt leseren et innblikk i et tekstunivers som forteller om medlemmenes liv og mentale status over tid. John Lennon var den mest utleverende i så måte.

Først i ettertid forsto vi at låter som I’m a Loser, Help! Og I’m So Tired faktisk handlet om ham selv. Til slutt kaster han alle hemninger og skriver den totalt navlebeskuende The Ballad of John and Yoko. Nå skulle ingen være i tvil om hvem tekstene hans dreide seg om.

Vi får også et innblikk i hvor frustrert George Harrison følte seg i bandet. Han mente seg tilsidesatt og dårlig behandlet, noe han sikkert hadde rett i. Det fikk utløp i klagesanger som Taxman og Only a Northern Song. Eller i hans åndelige søken i hinduismen og indisk musikk. Men da det var klart for alle at bandet gikk mot slutten, var det som hans musikalske kreativitet blomstret. Ut trillet det ene mesterverket etter det andre: While My Guitar Gently Weeps, Here Comes the Sun og Something.

Ringo får ros

Paul McCartney var den mest allsidige i gruppen, og mestret en rekke sjangre. Han laget harde rockelåter som Helter Skelter og sentimentale ballader som The Long and Winding Road, vaudeville med When I’m Sixty-Four og tøyselåter som Ob-La-Di, Ob-La-Da. Også han brukte minner og opplevelser fra eget liv i tekstene, dog ikke så nakent og utleverende som hos Lennon.

Bård Ose er nøye med å gi trommeslager Ringo Starr den ære han fortjener. Selv om han ikke er kreditert for så mange låter, var hans oppfinnsomme trommespill en viktig del av gruppens lydbilde. Etter dagens standard om opphavsrett ville han vært oppført som medkomponist på mange av bandets utgivelser.

Åtte år etter de fikk platekontrakt gikk The Beatles hver til sitt i 1970. Da hadde de gitt ut tretten album, holdt over tusen konserter, medvirket i tre spillefilmer og utallige programmer i radio og fjernsyn. De hadde giftet seg, fått barn og kjøpt hus. Og ingen i gruppen hadde fylt 30 år.

Bestselgerpotensiale

Aldri før har det her til lands blitt skrevet så grundig og inngående om tekstuniverset til et rockeband. Det måtte i så fall være Bård Oses egen bok om The Rolling Stones (som kommer i ny utgave til neste år).

Historien om sangene til The Fab Four er personlig og full av morsomme anekdoter, uten at det er firet en millimeter på fakta. Boken har faglig tyngde, men er lettlest. Den fortjener å få reise rundt i verden, og burde oversettes til mange språk. Interessen for The Beatles er fortsatt enorm, og her er det bestselgerpotensiale i massevis.

The Beatles var tross alt den moderne popmusikkens mor, og oppdages av stadig nye generasjoner. De vil høre musikken og lese historien om det aller største bandet som har eksistert. Den sagaen er vel verd en bok.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this