Human Beings 3
HELAFTEN MED BERGEN BEAT-BAND: Human Beings (bildet) stiller som første band ut på jubileumskonserten i Grieghallen, der det totalt stiller elleve ulike band med røtter tilbake til 60-tallet. (Pressefoto)

Historisk jubileumskonsert i Grieghallen

Del artikkelen i Sosial medier

Feiringen av Bergen Beat Clubs 15-årsjubileum har vært utsatt tre ganger grunnet pandemien, men lørdag 30. oktober skal det endelig skje: Elleve band med røtter fra storhetstiden på 60-tallet inviterer til en helaften i Grieghallen.

Bandene som står på scenen denne kvelden har røtter tilbake til tiden da musikkbyen Bergen var kjent som Norges svar på Liverpool.

Bergen Beat Club (BBC) ble startet i 2005, 38 år etter at Scala slo av lysene. Siden har de stått for en rekke arrangementer for å holde liv i musikken fra den tiden Bergen Beat var et landskjent begrep. Rundt 80 ulike bandkonstellasjoner har spilt på klubben siden oppstarten, de fleste med røtter og bandnavn tilbake til Bergen Beat-tiden.

– 60-tallet var striledansenes store tiår, sier Jan Berg, som blir å se på scenen under jubileumskonserten sammen med sitt gamle band Mersey Team.

Andre band fra denne perioden var blant andre The Stringers med Helge Nilsen og Rune Larsen i forskjellige konstellasjoner, Sverre Faaberg & The Young Ones, Heart Beats, Spiders, Rhythmic Six og Human Beings.

Sistnevnte vant Ungdomsfestivalen på Forum i 1968. De la inn årene i 1970, men startet opp igjen i 1984. Siden 30-årsjubileet i 1996 har de spilt elleve utsolgte konserter i Grieghallen. På jubileumskonserten er de første band ut, og stiller med hele tre av originalmedlemmene fra oppstarten i 1966: Rune ‘Saloen’ Salomonsen (sang), Tor Kvinge (bass) og Martin Alsaker (sang, rytmegitar).

Åpningslåten blir selvfølgelig Human Beings’ singelhit, en coverversjon av Small Faces’ «Sha-la-la-la-lee» – som nådde femteplass på singeltoppen for Bergen i 1968.

– Vi speller de låtene som vi spelte den gangen, med firstemt sang slik vi var kjent for.

– Det blir et singalong-show med alle tekstene på storskjerm, forteller Rune Salomonsen, som lover gjenhør med en rekke gamle 60-tallshits.
– Vi speller de låtene som vi spelte den gangen, med firstemt sang slik vi var kjent for.

Etter en pause inntar så Mersey Team scenen, og deretter går det slag i slag med kortere sett fra uB60, Surprise!, Wild Horses, Geri & The Atrics, The Heart Beats, Lunick Five, Echoes, Déjà Vu og Page One.

Som nevnt har bandene som står på scenen denne kvelden røtter tilbake til tiden da musikkbyen Bergen var kjent som Norges svar på Liverpool – der sjangeren «merseybeat» ble skapt av grupper som The Searchers, The Beatles, Gerry & the Pacemakers og The Swinging Blue Jeans. Bergens svar på dette var «bergenbeat» – et begrep som ble lansert på en serie med singelplater.

En sentral person i denne sammenhengen var Berit Sørum (nå Faaberg), som skrev et brev til Rolv Wesenlund (daværende innspillingssjef for Philips) der hun inviterte han til å sjekke ut musikkmiljøet i regnbyen. På denne tiden var det musikerstreik i Oslo, så Rolv Wesenlund kom gjerne over fjellet for å spille inn popmusikk fra Bergen.

Innspillingene ble utgitt av Norsk Phonogram, med logoen «Bergen Beat» stemplet på singelplatenes omslag. I de tre årene denne bølgen varte (1964-1967) ble det utgitt totalt 30 singler med artister som Helge Nilsen & The Stringers, Sverre Faaberg & The Young Ones, Rune Larsen & Teen Beats, The Tornadoes, The Jokers og Rhythmic Six (med Tom de Lange).

I dag er Liverpool venneby med Bergen. Det utveksles band begge veier, og Bergen Beat Club har to ganger arrangert turer der bergensband har fått spille på den ikke helt ukjente The Cavern Club.

Bergen Beat Clubs jubileumskonsert, Peer Gynt-salen (Grieghallen) lørdag 30. oktober kl. 18.00. Band på scenen: Human Beings, Mersey Team, uB60, Surprise!, Wild Horses, Geri & The Atrics, The Heart Beats, Lunick Five, Echoes, Déjà Vu og Page One.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this