Matfest01
HÅPER PÅ REKORD: Interessen for lokal mat og drikker er stor i Bergen, og når Matfestivalen arrangeres på Koengen i månedsskiftet, håper arrangøren på 50.000 besøkende. (Foto: Matarena)

Spår ny rekord for matfestivalen

Del artikkelen i Sosial medier

– Vi hører fra andre festivaler i både Stavanger og Trøndelag at interessen er stor, og jeg tror ikke vestlendingene vil være noe dårligere, sier daglig leder i Matarena, Alexandra Krage Angell. I år håper Bergen Matfestival på 50.000 besøkende på Koengen. 

Matarena driver med kompetansebygging og nettverksbygging for aktører som produserer og serverer mat og drikke. Målet er at Vestlandet skal bli et bedre sted når det gjelder gode matopplevelser. Nå arrangerer organisasjonen Matfestivalen for fjerde gang, og forventningene er store.

INSPIRERE OG UTVIKLE

– Restaurantene i byen vår har børstet støv av gamle tradisjonsretter i noen år nå, og det setter folk pris på. Mange vil også lage mer mat fra bunnen, og det trenger ikke ta så mye tid hvis man planlegger litt i en hektisk hverdag.

– Vi skal inspirere, utvikle kunnskap og skape møteplasser for å fremme bærekraftig lokalmat fra sjø og land. En ting er å samle alle de aktørene som byr på disse unike mat- og drikkeopplevelsene i regionen vår, for at de skal bli bedre til å samarbeide og få opp stoltheten for hva de faktisk holder på med. Men så handler det også om at alle vi som bor i regionen får alt samlet på et fat. Her får du møte dem som står bak disse produktene, og som virkelig legger sin sjel i å produsere bærekraftige kvalitetsmat, sier Krage Angell.

Det har vært særlig viktig for Matarena å ikke bare fokusere på landbruk, men også god lokal sjømat for å få en større bredde på matfestivalen.

– Og så er vi også veldig stolte over at vi i år lanserer Norsk siderfestival under matfestival-paraplyen, slik at vi også har lokal drikke godt forankret i konseptet vårt.  Dette er årets nyhet, og 13 siderprodusenter fra hele landet kommer for å vise frem sine produkter og gi oss en smaksprøve. Det ingen hemmelighet at de fleste av dem kommer fra Hardanger, som jo er selve knutepunktet for siderproduksjon i Norge. I år samles alle under én fane hos oss.

VERDENS BESTE SIDER

– Hvorfor falt valget på sider?

– Fordi vi har jobbet med en del av siderprodusentene i kompetansenettverket vårt, og vi ser den blomstrende interessen for norsk sider. Rundt 75 prosent av sideren som selges på Vinmonopolet i Norge selges i Hordaland, og vi opplever en enorm interesse her vestpå. Stadig flere ser at verdens beste sider produseres i Hardanger, og vi vil at enda flere skal få øynene opp for dette.

Matfest02
INSPIRASJON I HVERDAGEN:  – Her treffer du hele det vestlandske matfatet, og vi tror mange av oss trenger å hente inspirasjon i en travel hverdag, sier Alexandra Krage Angell og Ingerid Wembstad i Matarena, som arrangerer Bergen Matfestival. (Foto: Ove Landro)

– Mange har kanskje smakt sider på boks, og tenker at det er det som er sider, men det er så mye mer enn det. Dette er sider i alle smaker og varianter, alt fra søtt til tørt og produsentene kommer med stadig nye varianter som passer til mange forskjellige retter med ulike smaker. Dette skal vi lære bort på Bergen Matfestival, der Siderfestivalen skal ha et eget kursområde hvor man får smake, stille spørsmål og lære mer om sider. Her treffer du den engasjerte bonden som driver med produksjon hver dag og som virkelig brenner for dette.

MATFEST FOR BARN

I 2017 var det 30.000 mennesker på Matfestivalen. Lokale varer opptar stadig flere, og det sees igjen i besøkstallene.

– Vi vet at interessen øker for lokal mat og drikke, og med 40.000 besøkende i fjor, satser vi i år på 50.000. Vi hører fra andre festivaler i både Stavanger og Trøndelag at interessen er stor, og vi tror ikke vestlendingene vil være noe dårligere.

Matfest03
UNG MATFEST: Nytt av året under Bergen Matfestival er Ung Matfest, der arrangøren ønsker nå alle opp til 17 år, og lover en rekke aktiviteter for barn. – Spesielt på søndagen ønsker vi familier velkommen, sier Alexandra Krage Angell. (Foto: Matarena)

Krage Angell opplever at vestlendingen er nysgjerrig på å prøve nye smaker, og det betyr noe for stadig flere hvor maten er produsert.

– Folk er opptatt av hvor maten kommer fra, ja, og ønsker seg mer lokal mat. Mange er også villig til å betale litt mer for god kvalitet. Jeg tror vi også er opptatt av gamle tradisjoner, og vi ser for eksempel at persetorskens dag er noe flere markerer i Bergen.

– Restaurantene i byen vår har børstet støv av gamle tradisjonsretter i noen år nå, og det setter folk pris på. Mange vil også lage mer mat fra bunnen, og det trenger ikke ta så mye tid hvis man planlegger litt i en hektisk hverdag.

På Matfestivalen kan man også ta et kurs i matlaging. Dette gjør de for at folk skal se og lære at det er lett å lage mat fra bunnen av bare man har de rette varene og litt kunnskap.

Nå håper hun bergenserne benytter muligheten til å bli kjent med vår lokale matkultur, samtidig som man får anledning til å treffe alle produsentene som står bak regionens aller beste produkter fra både sjø og land.

– Her treffer du hele det vestlandske matfatet, og jeg tror mange av oss trenger å hente inspirasjon i en travel hverdag hvor det ofte er lett for at man ender opp med å lage de samme rettene om før. Samtidig kan man kose seg med masse god mat og drikke en hel dag. Du kan handle med deg varer hjem, og ikke minst være her hele dagen og bare nyte det.

– Og så må man ta med barna?

– Vi hadde Barnas Matfestival i fjor, men det kaller vi i år for Ung Matfest, og der ønsker vi å treffe de som er opp til 17 år. For øvrig kommer alle barn under 18 år gratis inn. Det blir en rekke aktiviteter for barn, og spesielt på søndagen ønsker vi familier velkommen, sier Alexandra Krage Angell.

Bergen Matfestival arrangeres 30. august til 1. september på Bergenhus – Koengen.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this