mattilfolket soppte1 scaled
ARTIKKELFORFATTEREN TESTER SOPPTEEN: Vi må innrømme at vi gjennom høsten har brukt opp mye forskjellig te vi har kjøpt i alt for store mengder på turer i inn og utland.

Sopptid også i glasset

Del artikkelen i Sosial medier

MAT TIL FOLKET: Det er høst og Mat Til Folket tenker at det er tiden for å skrive om sopp. Men ved en tilfeldighet ble traktkantareller og steinsopp i maten skjøvet til side for en sopp som lager drikke.

Svigermor kom på besøk, og med seg hadde hun en kombucha scoby. Vi laget to liter te i en stor glassbolle. Tetypen kan variere, men det skal være en med te i. En må altså skille bort ting som kaller seg te, men bare er smakstilsetningen tørket uten teblader i.

Et Mat Til Folket-produkt med varekostnad på to skjeer te og syv skjeer sukker for to liter gudommelig frisk drikke.

Tetypen er ikke uvesentlig, da den vil gi sin smak på sluttproduktet. Vi vet at de fleste kombuchianere har et relativt religiøst forhold til hvilken te de starter med. Vi derimot må innrømme at vi gjennom høsten har brukt opp mye forskjellig te vi har kjøpt i alt for store mengder på turer i inn og utland.

ET ROMMONSTER I TEEN

Når teen din er passe sterk og passe søt (to liter vann – fem til syv spiseskjeer sukker og to spiseskjeer te) og du har fått rette lunken, starter hobby-biokjemien. Da bretter du ut scobyen din og legger den (sammen med væsken den er i) ned i blandingen.

Du får snart svar på hvorfor kombucha brer seg så fort.

Dette er da soppen og væske fra en tidligere produksjon. Første gang får du de sammen, neste gang henter du det fra forrige produksjon. Og du får snart svar på hvorfor kombucha brer seg så fort.

I den store glasskrukken din med matpapir eller et kjøkkenhåndkle på toppen formerer soppen seg. Du kan få både en og flere babysopper i en produksjon. Så da kan du øke produksjonen eller starte opp venner og naboer. Men vær advart, det er et romlignende monster som vokser i teen din.

FERMENTERT-BØLGEN

mattilfolket soppte3 scaled
ET MONSTER I TEKRUKKEN: Vær advart, det er et romlignende monster som vokser i teen din.

Hele verden har hatt fermentert mat som en del av sitt eldre kosthold. Forenklet kan vi si at dette er forskjellige gjæringsprosesser som bryter karbohydrater i en mat delvis ned og omdanner dem til mer lagringsvennlige varer – og som får frem sider ved smaken på et produkt.

Noen har overlevd i moderniseringen av de forskjellige lands kjøkken. Andre har blitt litt mat på bestemors tid. Så er det to bølger som driver dem frem og opp i lyset igjen. Den ene er selvsagt alle dem som nå graver i eget områdes og verdens gamle mattradisjoner. Den andre bølgen er dem som tilber helseeffekten av fermenterte produkter.

Dette er et langt lerret, og forskningen er ikke komplett. Noen hevder at det er helseeffekt, andre at det har ingen virkning. Noen hevder til og med at negative helseeffekter i noen tilfeller kan overskygge de positive.

Som med alt annet innen nyoppdagelser av gammel mattradisjon er de største tilhengerne opptatt av at en skal dyrke dette hjemme eller motta det fra lokale småskalaleverandører. Både i tradisjonsmat-gjengen og helsegjengen er industriell storproduksjon en kilde til forurensing og forringelse av genuine produkter.

DET GJÆRES

Bollen med lokk over skal nå stå en til fire uker, mens soppkulturen spiser opp sukkeret og omdanner det til ingrediensen i vårt ferdige produkt. Alle som har brygget øl (se egen sak), satt vin eller til og med produsert sats til hjemmebrent har nå et spørsmål på leppen: Dette lyder jo som alkoholproduksjon?

Avholdsbevegelsen kan hvile saken sin. Dette er ikke en drikke man makter å få seg noen form for rus på.

Det er korrekt at det ferdige produktet har en svak alkoholgrad og at det er helt lett musserende. Men avholdsbevegelsen kan hvile saken sin. Dette er ikke en drikke man makter å få seg noen form for rus på. Til det er den for frisk i smaken og alkoholgehalten for lav.

Friskheten i smaken avhenger av hvor lenge en lar den stå. Puristene lar den stå en til fire uker uten å røre den. Så siler de av drikken og tar vare på en slump med morsopp og døtre i til neste produksjon. Jo lengre den står jo surere eller friskere blir sluttproduktet.

«FÜR DEN MAGEN»

mattilfolket soppte2 scaled
FERMENTERING: Bollen med lokk over skal stå en til fire uker, mens soppkulturen spiser opp sukkeret og omdanner det til ingrediensen i vårt ferdige produkt.

Kombuchaen som er silt skal fortsatt stå i romtemperatur på flasker i en til tre dager, såkalt etter-fermentering. Da får den lett musserende virkningen. I denne fasen er det at en kan sette mer enn syrlig tesmak på drikken sin.

De som gjør dette sverger ofte til enten friske bær som bringebær eller solbær eller til ingefær. Hos oss har foreløpig tesmakene fått dominere. Men jeg må innrømme at på kafé plukker jeg gjerne med meg en flaske med solbærsmak fra en lokal produsent.

Kombucha inngår sammen med ekte surkål, kefir og annet i produkter som har rykte på seg for å være gode saker for bakteriekulturene dine i magen. Den er «Für den Magen», som det står på en berømt urtesnaps.

Det er ikke enighet om hvem som først fikk sopp i teen sin. En finner kombucha med eget gammelt navn i Kina, Japan, Russland og Korea. Navnene kan enkelt oversettes som te-sopp. Eller sopp-te.

Så det er kanskje på tide å gi denne herlige friske drikken i kjøleskapet vårt et godt norsk navn. Grønn soppte, rød soppte, ingefær-soppte og solbær-soppte. Den er hjemmelaget uansett. Et Mat Til Folket-produkt med varekostnad på to skjeer te og syv skjeer sukker for to liter gudommelig frisk drikke.

 

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this