MAT TIL FOLKET: Dette må være julens kinderegg. Lokalet, den stilige betjeningen og herlig te ved siden av scones med sitronkrem.
Mat til Folket søker smaken av jul og nyttårsfeiring. Og med julebordsesongen bak båten er det noe annet vi må fylle luktesans, synsinntrykk og ganen med.
Vi tenker på noe som er priset dyrt nok i seg selv, men som er så avgrenset at den totale regningen blir å leve med for vanlige folk – som visstnok var en egen «rase» i forrige valg. Vi i Mat til Folket henfaller derimot til at alle er unike. Nettopp derfor tar vi en følelse av eksklusivitet og høytid på Restaurant Opus 16.
PAUSE FRA JULESTRESSET
Vi er rimelig mett og trett etter bombardement med julebord, julelunsjer og juletallerkener. Vi begynner å tenke på flotte øyeblikk i storslåtte saler. Som en frokost i fagverkshallen på Hotell Krasnapolsky i Amsterdam, en cappuccino i Galleria Vittorio Emanuele II i Milan, et besøk på kafé i Lisboa eller for den slags skyld i ærverdige lokaler i Recoleta-bydelen i Buenos Aires. Et slikt riktig Grand Café-øyeblikk.
Det har lenge gått gjetord om Restaurant Opus 16 sine Afternoon Tea-seanser i helgene.
Da faller tankene på Edvard Grieg og hans opus 16 – komponistens eneste klaverkonsert, avlevert da han var 25 år. En slektning av Grieg har åpnet konsepthotellet oppkalt etter musikkstykket (og hotellets gateadresse?). Det har lenge gått gjetord om Restaurant Opus 16 sine Afternoon Tea-seanser i helgene. Alle som går der sier at dette er en vidunderlig flukt fra slaps, strømregning og alt annet som skulle være besværlig.
Jeg har med meg en ungdom og stiger inn i lokalene. Vi oppdager fort at lokalet er fullbooket i to bordseter – men vi kan sette oss i resepsjonen i venteområdet til restauranten. Kanskje like greit. I lokalet denne dagen er det 99,5 prosent voksne damer uten mann og barn. Noe sier meg at dette er en liten ferieøy for venninner som tar et par timers pause fra mann, barn og annet stress. I likestillingens navn.
Jeg elsker en slik velsignet testund i et flott lokale, så jeg kommer gjerne igjen. Perfekt for en romantisk stund for meg og min kone, tenker jeg, og forestiller meg barnevakt i et par timer. Da passer det jo at de i tillegg til teen har boblende sjampanje. En åpenbar anledning til å la det boble litt i blodet sammen med en klassisk te.
EN KONSERT FOR GANEN
Som troll av eske dukker hotelleier Alexander Grieg opp. Vi setter pris på at han og konen Britt Grieg har satset så tungt i egen by, og at de – bare Vår herre forstår hvordan – kom seg gjennom oppstartsår med korona. Med samme eleganse som hele betjeningen har leder han meg inn i tekartet.
På bordet kommer en elegant kanne sammen med en nydelig liten fløtemugge og hård raffinade i en liten skål.
Jeg faller for en av de to vinterinspirerte teene. My gingerbread er kinesisk svart te, kombinert med ingefær og med toner av mandel, drue og søt appelsin. Den beskrives av vertskapet som en rund og frisk smak som minner om ingefærkake. Det høres ut og smaker som jul. En kanne av denne koster 75 kroner, og har nok til fire kopper. På bordet kommer en elegant kanne sammen med en nydelig liten fløtemugge og hård raffinade (faste sukkerbiter) i en liten skål. Jeg nyter teen og hører på deilig avdempet klaverspill.
Teen serveres også i ferdige sett med en oppsatt symfoni med småmat. De har en klassisk oppsats med lekre fingersmørbrød med egg, røykt skinke, roastbiff og røkelaks. Eller en nordisk på grovt surdeigsbrød, med posjert persetorsk, pinnekjøtt-pølse, røkt reinsdyrscarpaccio og krabbe. Alt selvsagt satt opp med smakfulle ingredienser. Det er også en vegetarvariant.
Alt flankeres selvsagt av kaker og nybakte scones. For vårt vedkommende må vi si at vi kunne dødd for scones med clotted cream, sitronkrem og syltetøy. Du har ikke smakt sitronkrem før du smaker Opus XVI sin.
TE FRA BOURBONFAT
Vi har funnet roen, og jeg vil teste en te til. Alexander kjenner meg og vet at jeg både er litt barsk og litt mer i det søte hjørnet. Han byr på en bourbon-te. Dette er en svart te med klar og sterk aroma av vanilje og karamell. Jeg fanger opp oppbevaring på bourbonfat.
I den kalde friske luften er den dempete klavermusikken erstattet av noe. Jeg merker at det er meg selv som nynner på Deilig er jorden. Besøket inn i teens paradis på Restaurant Opus 16 var åpenbart en salig stund som ikke slipper taket med en gang.
Denne teen må luktes. Den kommer med en helt nydelig lukt som lever opp til reklamen. Grieg sier at her må jeg ha i en sukkerbit. Og det er rett. Uten sukker er smaken langt tynnere og mindre distinkt enn lukten. Men med en sukkerbit er det som med en dråpe vann i en vanlig bourbon. Sukkeret åpner smakene i teen og gir en fantastisk smak.
Dette må være julens kinderegg. Lokalet, den stilige betjeningen og herlig te ved siden av scones med sitronkrem.
Vel ute på hotellets trapp er det snøhvitt i Bergen sentrum. I den kalde friske luften er den dempete klavermusikken erstattet av noe. Jeg merker at det er meg selv som nynner på Deilig er jorden. Besøket inn i teens paradis på Restaurant Opus 16 var åpenbart en salig stund som ikke slipper taket med en gang.