paabordet slippbarnatil
LAGER SCONES FRA BUNNEN: Oscar lager scones etter en oppskrift han lærte i mat- og helse-timene på skolen. (Foto: Christin Eide)

Slipp barna til på kjøkkenet

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ BORDET: Jeg har en sønn på 10 år som er fryktelig kresen i matveien. Det passer svært dårlig når man bor i en matredderfamilie.

Tekst: Mette Nygård Havre

Det begynte allerede da han var tre år. Alle sa til meg at «det der er bare en periode. Det vil gå over». Men har ikke perioden vart vel lenge når han nå nærmer seg 11 år?

Heldigvis har vi funnet en løsning som har ført til bedring. Fra han var veldig liten har han likt å være med og lage mat på kjøkkenet. Nå er han enda mer delaktig enn tidligere. Han elsker rett og slett å være på kjøkkenet.

Mat og helse på skolen skal ha mye takk for det. Hver gang han kommer hjem etter mat- og helsetime så lager han det de har laget på skolen. Vi får ikke hjelpe til. Han skal fikse dette selv!

Kanskje vi burde blir flinkere til å ta den ekstra tiden og lage ting fra grunn? Ja, for hvor mye mer tid krever det egentlig?

Han har tryllet frem den deiligste fruktsalat, brownies, grønnsakssuppe og scones. Sistnevnte har blitt min favoritt. Han er 10 år og lager verdens beste scones. Han liker dem selv også, men liker nok aller best at vi andre setter så stor pris på dem. På overnatting hos mormor og morfar lager han også mat. De fryder seg over hva han får til.

Hva tror dere dette gjør med selvfølelsen hans? Den vokser! Og han vil lage mer mat. En effekt av dette er at han også smaker på mer enn før. Smaksløkene utvikler seg, men vi har fortsatt en lang vei å gå.

[PostBlock id=371]

I går laget han sine egne kjøttboller. Stappet med deilige urter og krydder. Jeg fikk nesten en tåre i øyekroken. Det aller beste var at han spiste opp alle kjøttbollene han forsynte seg med – og han syntes det var kjempegodt.

Her tror jeg også vi finner litt av svaret på hvordan vi kan redusere matsvinn i de tusen hjem. Maten vi tilbereder og lager selv setter vi ofte mer pris på. Dermed nyter vi den mer og vi spiser opp alt. Kanskje vi burde blir flinkere til å ta den ekstra tiden og lage ting fra grunn? Ja, for hvor mye mer tid krever det egentlig?

Moralen er at vi alle må bli flinkere til å slippe barna til på kjøkkenet. Jeg kunne ønske de hadde mye mer mat og helse på skolen. Dette faget gir dem matglede, matkunnskap og forhåpentligvis mestringsfølelse. Klarer vi å få inn en dæsj med opplæring om matsvinn også – da blir jeg glad!

Oskars scones

  • 5 ss smør
  • 5 dl grovt sammalt mel
  • 5 dl fint sammalt mel
  • ¼ ts salt
  • 5 ts bakepulver
  • linfrø eller solsikkefrø
  • 4 dl melk

Smuldre smøret med hendene i melet. Det er lurt at smøret har stått litt på kjøkkenbenken før du skal bruke det. Ha i de andre ingrediensene og rør godt sammen.

Del så deigen i fire deler og trill hver av dem ut til fire store boller. Legg bollene på stekebrett dekket med bakepapir. Klem bollene litt ut. Lag et kryss i deigen med en kniv, men ikke skjær helt gjennom. Prikk mønster med en gaffel. Her kan du gjøre det enkelt – eller lage noe fint.

Hvis du vil ha frø på toppen, pensler du bollene først med melk. Skal du ikke ha noe på toppen, trenger du ikke pensle dem.

Stek sconesene på 225 grader i 10-15 minutter.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this