paabordet matsjokket
FIKK MATSJOKK: I første episode av NRK-serien «Matsjokket» fikk Kristofer Hivju og konen Gry i oppgave å finne ut hva som skjer med sauen. (Foto: Anders Leine/NRK)

Ti millioner middager på fryselager

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ BORDET: Handler du av og til sauekjøtt i butikken? Jeg tipper du svarer nei. Rett og slett fordi sauekjøtt knapt er tilgjengelig for salg. Lammekjøtt derimot, det finner du. Men hva skjer med sauekjøttet da?

Tekst: Mette Nygård Havre

I Norge er 20.000 sau tilsvarende 620 tonn sauekjøtt lagret på frys. Ifølge Ole Nikolai Skulberg, direktør for totalmarked kjøtt og egg i Nortura, så blir dette sauekjøttet destruert når det passerer datostempling. Sjokkerende? Ja!

Dette kom frem i den nye NRK-serien Matsjokket, som hadde premiere forrige onsdag. I fem uker fremover skal de belyse all den gode spiselige maten som kastes i Norge. Det er vanvittige mengder. NRK besøker en kjent familie i hver episode og sammen setter de søkelyset på både sau, bananer, brød, grønnsaker og mer som kastes.

[PostBlock id=468]

I første episode fikk skuespiller Kristofer Hivju og konen Gry i oppgave å finne ut hva som skjer med sauen. Selv tenkte de at sauekjøtt var seigt og gammelt. Derfor var det naturlig å velge lammekjøtt for dem. Men da programleder og leder for kokkelandslaget Christer Rødseth tilberedte indrefilet av sau til dem så fikk de sjokk på nytt. Det smakte jo godt! Hvorfor finner vi ikke sau i butikken da? spurte Hivju.

«Matsjokket» kunne fortelle oss at tonnevis av sauekjøtt ligger på lager. På spørsmål om hvorfor det har endt opp slik så svarer Nortura-direktøren at bøndene har nok produsert litt for mye og forbrukerne vil heller ha lammekjøtt. Men vi får ikke vite hvilke tiltak Nortura har gjort for å redusere sauemengden som kastes. For meg virker det som om det ikke har vært stort interesse for å gjøre så mye med dette. Før de får medias søkelys på seg.

I Norge er 620 tonn sauekjøtt lagret på frys. Dette sauekjøttet blir destruert når det passerer datostempling.

Kokken Christer laget ikke bare mat til familien Hivju av sau. Han laget også saueburger til hundrevis av soldater i Huseby leir, der Garden holder til. Spørsmålet var jo om de ville like burgeren. Vel, det var ikke mye mat igjen på tallerkenen til soldatene etter måltidet. Det talte for seg selv.

Representanter fra Coop, Rema 1000 og Norgesgruppen fikk også smake på saueburgeren. De likte det de også. «Ja, dette er nok et produkt vi kan selge» sa de alle tre i kor. Det er jo vel og bra, men hvorfor er ikke tiltak satt i verk før? Hvorfor produserer bøndene for mye sau? Bør ikke det reguleres mer? Og hvorfor i alle dager legges ikke sauekjøttet ut på markedet for salg? Slik ståa er nå så ligger 10 millioner middager på fryselager. Her er noe totalt feil med verdikjeden til mat.

Jeg er glad for at NRK belyser utfordringene vi har med mat i Norge. At det ligger 620 tonn sauekjøtt på frys samtidig som 500.000 mennesker i Norge lever under fattigdomsgrensen er tragisk. Maten er her. Mer enn nok til alle. Men den blir til avfall i stedet for menneskeføde.

Jeg anbefaler deg å se serien Matsjokket. Jeg håper ikke du mister motet av å se den, men at du ser at her kan også du være med og gjøre en forskjell. Vi som forbrukere har stor makt. Den må vi bruke. Vær bevisst hva du handler inn og sørg for at all maten blir spist opp.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this