paabordet kjoeleskap
JULEMATREDDERENS BUD NR. 1: Få kontroll over hva du har i kjøleskap, frys og tørrskap før du handler inn til jul- og nyttår.

Hvordan bli en matredder i julen?

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ BORDET: Ingenting får nordmenn til å handle inn så mye mat som når julen nærmer seg og butikkene er stengt flere dager på rad. Vi skal jo ha gjester i julen. Da må matbordet bugne! Men klarer vi å spise opp all maten vi handler inn?

Tekst: Mette Nygård Havre

Bli med inn i det nye året som en matredder.

Det som ofte skjer i julen, er at vi handler inn mat over evne og over kapasitet i magen. Ja, faktisk mer enn hva som er godt for oss.

La meg derfor gi deg ti enkle tips for å kaste mindre mat nå til høytiden. Du skal selvsagt få kose deg hver eneste dag, men små handlinger skal til for at du kaster minst mulig mat. Riv gjerne ut og heng på kjøleskapet:

  1. Få kontroll over hva du har i kjøleskap, frys og tørrskap før du handler inn til jul- og nyttår.
  2. Lag liste over hvilken mat du skal lage i julen. Sjekk hvilke ingredienser du har og hvilke du må handle inn.
  3. Ikke gå sulten på butikken. Spis før du handler. Ellers går det mye mer i handlekurven enn det du har på listen.
  4. Husk at julens middager er supergode som restemat en dag eller to etter. Pass derfor på at du har oppbevaringsbokser eller glass tilgjengelig som kan fylles med godsaker som brukes på nytt dagen etter.
  5. Både pinnekjøtt- og svineribberester er fint å servere til lunsj i romjulen. Gjerne i en grov vaffel eller i en tacolefse!
  6. Serverer du grøt til lunsj på julaften, så husk at restene kan brukes til å lage rislapper dagen etter.
  7. Vil du ikke spise restemat i romjulen, så kan du fryse ned mye av maten og ta det frem igjen på nyåret. Restemat er rett og slett superdigg!
  8. Husk å bruke sansene. Se, lukt og smak på maten. Har du mat som har passert best-før-dato så kan den trolig spises eller drikkes enda. Det finner du ut ved å lukte og smake. Det er på tide å kvitte seg med den datoskrekken nå!
  9. Går dere tom for tema å prate om på julaften så sleng et nyord på bordet: Matredder. Spør om gjestene har hørt om det nye ordet som kom på Språkrådets topp ti liste over nyår i 2018.
  10. Er det noen som har en plan om å bli flinkere til å spise opp maten i det nye året? Prater dere om dette så kan du være sikker på at folk spiser opp det de har på tallerkenen.

Det er altså ikke verre enn dette. Jeg er sikker på at du klarer å følge alle tipsene. Da er du også klar til å lage deg nyttårsforsett på nyttårsaften. Bli med inn i det nye året som en matredder. Motiver alle rundt deg til å bli med på det samme. Det er faktisk ganske så gøy!

Jeg ønsker deg som leser min spalte en riktig god jul og et godt, miljøvennlig nyttår!

[PostBlock id=233]

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this