Totland4
HELDIGE: – Vi er heldige som har så gode skiforhold så tett på byen, sier Stein Åge Bengtson, som har tatt turen fra Askøy for å stå på ski. (Foto: Ove Landro)

Slik skapte Fana IL ny interesse for Totland

Del artikkelen i Sosial medier

Fanahytten ble bygget på 30-tallet, og Totland var et skieldorado allerede den gangen. Så kom Kvamskogen med skitrekkene og lokket bergenserne. Nå har Fana IL på ny skapt interesse for Totland, og tusenvis valfarter til fjellet i utkanten av byen.

Etter at skiløypene er utbedret og forlenget har interessen for Totland og fjellområdene rundt eksplodert. Bare minutter fra bykjernen finner du turløyper og en utsikt som får mange til å velge Totland fremfor Kvamskogen.

– Lørdager og søndager, spesielt hvis været er bra, opplever vi kaostilstander her oppe.

– Fana idrettslag har en lang tradisjon på Totland og Riple, og Fanahytten ble bygget i 1934. I perioden etter annen verdenskrig og utover på 60-tallet ble det bygget hoppbakker, skiløyper og det ble også laget alpinløype med lys. Det var et skieldorado allerede den gangen, forteller daglig leder i Fana IL, Hans R. Dankertsen.

Men så kom skitrekkene på Kvamskogen. Da merket man en nedgang i området på Totland. Selv om det fremdeles var en del aktive i løypene, var bruken langt lavere. Dankertsen forteller om ny fart i aktiviteten på Totland da Bergen kommune og grunneier samarbeidet, og det ble laget flere skogsløyper med lys.

Utpå 2000-tallet ble Totland og Frotveit knyttet sammen, og i dag kan man gå på ski i preparerte løyper på 29 kilometer.

Totland1
SAMFUNNSANSVAR: – Vi ser at vi har et samfunnsansvar. Dette handler ikke bare om Fana Idrettslags utøvere, men om den generelle folkehelsen, sier daglig leder Hans B. Dankertsen (t.v.). Her er han sammen med Knut Gunnar Bakk, som kjører innover mot Humlestøl med sporsetter og gjør fjellet tilgjengelig for mosjonister og turgåere. (Foto: Ove Landro)

– Kommunen kjører med maskiner og vi i Fana Idrettslag kjører med snøscooter. Veien har blitt bredere, og det har lettet arbeidet med prepareringen, ettersom vi ikke trengte så mye snø som tidligere for å lage løyper. Videre har vi kjørt opp masser på 11.000 kubikk fra byggingen av Fana Arena som resultat av et meget godt samarbeid mellom Trond Mohn, grunneiere og Fana idrettslag.

Dette medførte at en kilometer mot Bontveit som ikke tidligere var knyttet sammen med resten av området, nå er det. Nå går løypen også mot Humlestølen på nordsiden av Livarden.

KAOSTILSTANDER

Så kom vinteren i fjor, og interessen og trafikken eksploderte. I følge Bergen kommunes beregninger var det så mange som 6-7000 mennesker i løypene på Totland.

– Veldig mange ble klar over mulighetene som ligger så tett på byen, og også nå etter jul har vi opplevd en enorm utfart mot Totland. Lørdager og søndager, spesielt hvis været er bra, opplever vi kaostilstander her oppe, sier Dankertsen.

En informativ Facebook-side med opplysninger om løypeforhold og parkeringsmuligheter gjør også sitt til at interessen er god, og Dankertsen understreker at området også brukes flittig sommer og høst.

Fanahytten ble totalrenovert og bygget ut i 2013, og teller nå 29 overnattingsplasser. Hytten er utstyrt med nytt kjøkken og nye garderober.

– Etter at vi fikk en gave fra Gjensidigestiftelsen kunne vi kjøpe en ny ATV med belter da den gamle kapitulerte, og vi kjører og prepper områder langt utover de områdene som ligger i idrettslagets interesse med tanke på skigruppens 400 medlemmer.

– Hvorfor?

– Veien har blitt bredere, og det har lettet arbeidet med prepareringen, ettersom vi ikke trengte så mye snø som tidligere for å lage løyper.

–  Vi ser at vi har et samfunnsansvar. Dette handler ikke bare om Fana Idrettslags utøvere, men om den generelle folkehelsen. Knut Gunnar Bakk kjører innover mot Humlestøl og gjør fjellet tilgjengelig for mosjonister og turgåere, og for oss er det viktig å få folk ut i aktivitet. Og når vi ser at vi lykkes, så er dette noe vi i Fana Idrettslag er stolte over, sier Dankertsen.

Han var selv tilstede første helgen i februar da Fana IL og Viking arrangerte skirenn på Totland, og det var strålende forhold og masse folk i løypene.

Totland7
TO TURER: Knut Gunnar Bakk kjøre løypen mot Humlestøl to ganger for å sporsette og preppe, og sørger for at veien løypene blir brede nok til både klassisk ski og skøyting. Like bak ham ligger Sletteggi, og fjellryggen til høyre heter Austefjell.

– Den helgen var det vært formidabelt å se alle menneskene som benyttet seg av de flotte løypene og det flotte turterrenget. Sammen med kommunen har vi samarbeidet på en eksemplarisk måte og tilrettelagt spor i turløypen, Grindåsen og Fuksdalsveien opp til Humlestølen.

Mens vi snakker kommer det fire busser inn på parkeringsplassen. Midtun skole har skidag, og fire hundre elever stormer ut av bussene og opp i skiløypene og akebakkene som ligger ved Fanahytten.

– EN GAVE TIL BERGENSERNE

En av dem som bruker skiløypene på Totland flittig, er Erik Kubon Halvorsen. Han sitter selv i hovedstyret i Fana Idrettslag, og får ikke fullrost kommunen og Idrettsservice nok for arbeidet som gjøres.

– Tusenvis av bergensere kan nå ta del i skigleden på fjellet, bare ti-femten minutter fra byen.

– Vi bergensere skal være takknemlige og glad for at Bergen kommune og idrettsservice tilrettelegger for flotte turmiljøer på Fløyen, Totland og Frotveit. Tusenvis av bergensere kan nå ta del i skigleden på fjellet, bare ti-femten minutter fra byen. Det er utrolig flott, sier Halvorsen.

Han bor på Søråshøgda i Rådal, og benytter seg ofte av turmulighetene bare minutter fra hans egen bolig.

Totland6
SKIDAG: I forrige uke hadde Midtun skole skidag, og 400 elever fikk boltre seg i ski- og akebakkene på Totland. (Foto: Ove Landro)

– Når du kommer opp på Totland får du en fantastisk utsikt. Jeg traff noen garvede skigåere som fortalte meg at de var overrasket over at vi hadde så vakkert turterreng så nære Bergen by.

Kubon Halvorsen har gått fra Totland og opp til Livarden mange ganger, og nyter både landskapet og utsikten.

– Det er en fantastisk opplevelse og en gave til bergenserne som vi alle sammen må vite å sette pris på, mener han.

– GLIMRENDE FORHOLD

– En fantastisk opplevelse og en gave til bergenserne som vi alle sammen må vite å sette pris på.

At det er mange som setter pris på det, fikk vi et bevis på da Knut Gunnar Bakk tok oss med på en rundttur i løypene på Totland. Han jobber offshore, og er to uker på og to uker av. Når han er hjemme kjører han med sporsetter og sørger for at skiløpere får perfekte forhold.

– Vi møter mange positive mennesker som setter pris på det vi gjør, og det er veldig kjekt, sier Bakk. Selv er han fra Trøndelag, men han har bodd i Bergen i tyve år, hvor han har vært aktiv blant annet som håndballtrener i Fana IL.

Han tar oss med til Fuksdalsveien og videre til Humlestølen gjennom flotte skogsområder, og en fantastisk utsikt åpenbarer seg på toppen. Vi ser opp mot Livarden i det en voksen herre stopper oss og spør Bakk om den beste veien opp på den øverste toppen, og sporsetteren gir gjerne råd.

– Det er første gang jeg er her oppe; forholdene er glimrende. Jeg synes det er et kupert og variert terreng, og vi er heldige som får så flotte spor å kjøre i så tett på byen, sier Stein Åge Bengtson, som har kommet fra Askøy for å benytte seg av de ypperlige forholdene i solen.

Totland2
FANAHYTTEN: Fana idrettslag har en lang tradisjon på Totland og Riple. Fanahytten ble bygget i 1934, totalrenovert og bygget ut i 2013, og teller nå 29 overnattingsplasser. (Foto: Ove Landro)

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this