PÅ BORDET: Påsken er rett rundt hjørnet, og med det masse deilig mat på bordet. Påsken er også høytid for matsvinn. Derfor kommer det en liten utfordring til deg.
Tekst: Mette Nygård Havre
Noen drømmer om fine påskedager ved sjøen, andre om deilige, solfylte påskedager til fjells. Jeg synes påsken er årets fineste ferie. Det virker som om alle stopper opp litt. Senker skuldrene, finner frem en god bok og bare nyter.
Sammen med denne nytingen hører det ofte god mat. I ukene før påske fylles media opp med annonser for de ulike dagligvarebutikkene. Det er påsketilbud både her og der. Overflod av både fisk, kjøtt og godteri. Ja, for i påsken er jo alt lov.
Min utfordring til deg handler om dagene før påske. Sett deg ned og tenk gjennom hva du skal i påsken. Hvor skal du være og hvilke måltider skal spises? Skal du til fjells? Har du oversikt over hva du har i skapene der? Jeg skrev ned en liste over det vi har da jeg var til fjells i vinterferien. Og ja, vi har fire pakker tomatsuppe i skapet. Det trenger vi i hvert fall ikke å kjøpe!
En av grunnene til at vi kaster mye mat i Norge er fordi vi lager alt for mye mat til middag.
Men tilbake til utfordringen. Nå har du tenkt litt og du vet trolig hvor du skal tilbringe påskedagene. Da er det på tide å skrive ned måltider i påsken. Lager du en god middag på palmesøndag, så har du kanskje rester som du kan lage noe deilig av på tirsdag.
Når vi kommer til skjærtorsdag er påsken virkelig i gang. Om ikke du vil la den være restetorsdag, så kan du lage en deilig middag der du gjerne har rester som kan brukes i fredagstacoen eller på fredagspizzaen.
Så kommer selve påskeaften. Jeg er vokst opp med at vi alltid spiste pinnekjøtt på påskeaften. Da var restene gode å ha både 1. og 2. påskedag. Men i min lille familie har vi aldri laget pinnekjøtt på påskeaften. Hos oss er alt fokuset på påskerennet som vi arrangerer hvert eneste år. Etter rennet griller vi pølser og spiser påskeegg. Så den dagen er det ikke noen høytidsmat hos oss. Det tar vi heller igjen 1. påskedag. Da har vi noe godt som det blir rester av 2. påskedag.
[PostBlock id=315]
Ser du hvor enkelt det er å planlegge litt? Legg inn et restemåltid eller to. Husk at rester fra middag kan brukes til en deilig påskefrokost – alt går i omeletten! Og prøv å ikke kjøpe så mye mer enn du trenger.
En av grunnene til at vi kaster mye mat i Norge er fordi vi lager alt for mye mat til middag. Derfor har jeg enda en liten utfordring helt på tampen: Skal du ha gjester i påsken så ikke lag mat i overflod. Husk at magen blir mett før øynene.
Lager du likevel for mye, ja så spør om gjestene vil ha med seg en matredderboks hjem. Da tipper jeg de blir ekstra glad, og sammen redder dere den gode maten.
Nyt påsken, trekk inn frisk luft og spis opp maten.