Spis opp brokkolisuppen
DELIKAT BROKKOLISUPPE: Denne gangen kommer Mette Nygård Havre med oppskrift på nydelig brokkolisuppe. «Husk å bruke hele råvaren!» oppfordrer hun. (Foto: Christin Eide)

Hva skal til for at du spiser opp maten du handler inn?

Del artikkelen i Sosial medier

SPIS OPP MATEN: Må maten være dyrere for at du skal få mer respekt for den? Må det bli mangel på råvarer slik at du spiser opp hele blomkålen og brokkolien og ikke kaster store deler av den? Eller må du ha faglærte hjem til deg som tilbereder maten?

Tekst: Mette Nygård Havre

Tenk at maten vi spiser har så stor påvirkning på klimaet.

I august la FN frem en klimarapport som sa at det er fint at du spiser mindre kjøtt, men vi må slutte å kaste mat om vi skal klare å gjøre noe med global oppvarming.

Mange detter ofte av en tekst bare ordet global oppvarming skrives, men fakta på bordet er at en tredjedel av verdens utslipp kommer fra matproduksjon. Det kjipe er at etter at maten er produsert så kastes 25-30 prosent av maten. Det må vi gjøre noe med.

OPPSKRIFT brokkolisuppe
Oppskrift på brokkolisuppe

Hadde vi klart å spise opp all maten som dyrkes og produseres i verden så ville global oppvarming bremset kraftig opp. Så da er mitt spørsmål til deg: Hva skal til for at du spiser opp maten du handler inn? Må maten være dyrere for at du skal få mer respekt for den? Må det bli mangel på råvarer slik at du spiser opp hele blomkålen og brokkolien og ikke kaster store deler av den? Eller må du ha faglærte hjem til deg som tilbereder maten?

Jeg setter det på spissen nå. Jeg vet det. Men vi kan jo begynne å lure på hvorfor generasjonen som vokser opp i dag har et helt annet forhold til mat enn de hadde før i tiden.

Jeg har tidligere i denne spalten skrevet om min mormor Aslaug som ble 104 år. Hun fortalte meg at de var så takknemlige for all maten de fikk på bordet. De så på maten med helt andre øyne enn oss. For dem var maten viktig for å overleve. Den skulle gi dem krefter til å utføre dagens arbeid på gården.

Den skulle gi dem næringsstoffer for å vokse og utvikle seg. Egentlig trenger vi maten på samme måte i dag, men vi tenker ikke slik på den lenger.

Matproduksjon har gått fra å være livgivende til å bli en utfordring. Det er store utslipp knyttet til matproduksjonen. Det kreves enorme ressurser for å produsere både grønnsaker, frukt og meierivarer med mer. Når vi ikke spiser det som produseres, men kaster det, så er vi inne i en vond sirkel.

Utfordringen med mat kan vi alle være med og gjøre noe med. Du kan begynne med deg selv og de du bor med. Mange er allerede godt i gang som matreddere, men vi har fortsatt en lang vei å gå. Jeg kjenner at jeg er skikkelig kampklar for denne saken. Hva med deg? Er du med og reduserer den globale oppvarmingen ved å være en matredder?

Tenk at maten vi spiser har så stor påvirkning på klimaet. Det tenkte nok ikke mormor på da hun vokste opp i Gulen i Sogn tidlig på 1900-tallet. Vi derimot må ta dette inn over oss og få til en endring.

[PostBlock id=441]

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this