T.v.: ROSINBOLLE PÅ BACONOSTEN: Denne bollen blir aldri spist. // T.h.: OMBESTEMTE SEG I BRUSHYLLEN: Noen har slengt fra seg chips og dip innimellom eskene. (Foto: Mette Nygård Havre)

PÅ BORDET: Matvarer på feil plass

Rett før påske jobbet jeg noen timer på Obs Horisont i Åsane. Det jeg så ga meg bakoversveis. Butikkene ønsker å redusere matsvinnet, men de trenger hjelp fra oss forbrukere for å få det til.

Tekst og foto: Mette Nygård Havre
Leder av folkebevegelsen Spis opp maten

Coop Hordaland, som Obs er en del av, jobber målbevisst for å redusere matsvinnet. Jeg er inne og hjelper dem med å motivere ansatte, og prøve å finne noen enkle tiltak som vi kan gjøre i butikkene for å redusere matsvinnet. Både for å hjelpe de ansatte og for at kundene skal bli mer bevisste både når de handler og når de kommer hjem og skal spise opp alt som er handlet.

Ikke ta en vare som skal stå kjølig og sett den fra deg et annet sted. Da blir maten ødelagt!

Det var derfor interessant å tilbringe torsdag før påske på Obs. Butikken hadde mange gode tilbud, og det strømmet til med folk utover ettermiddagen. Mange hadde begynt storhandlingen til påske en god stund før påsken virkelig var i gang. Men det gjelder jo å være ute i god tid!

OMBESTEMMER SEG

Gjertrud Botnen Aalmo er leder på Obs Horisont. Hun ga meg to oppgaver denne ettermiddagen. For det første skulle jeg fylle i hyller og fjerne papp. For det andre skulle jeg plukke opp matvarer som jeg helt tydelig så lå på feil sted.

En av Gjertrud og kollegaenes store utfordringer er nemlig at kundene plukker med seg mat fra kjøledisken, og ombestemmer seg et helt annet sted i butikken. Da er det flere som bare legger fra seg matvarene. Gjerne en pakke kjøttdeig i tekstilhyllen! Det som skjer da, er at maten må kastes. Rett og slett fordi de ansatte ikke vet hvor lenge varen ikke har lagt kjølig nok.

Jeg gikk i gang med mine oppgaver med stor motivasjon. Jeg fylte i hyller, brettet sammen papp, hev det i pappcontaineren og fortsatte. Men det tok ikke lang tid før jeg fant varer plassert bak hundematen som hørte til et helt annet sted i butikken.

Ved brusen og ølet fant jeg chips og dip, dip som skulle stå kaldt, som noen hadde slengt fra seg innimellom flaskene. Jeg måtte plukke det med i min kurv for å rydde det vekk. Tørrmaten kunne jeg sette på plass. Det som skulle stått kjølig måtte jeg egenhendig kaste etter at det var registrert som svinn på bakrommet.

Det er vanvittig hvor mye mat vi må kaste fordi folk ombestemmer seg eller setter det feil fra seg. Om noen ikke vil ha en vare, så bør de heller gi den til en butikkansatt eller en i kassen, fortalte en av de dyktige medarbeiderne meg. Han bare ristet på hodet da jeg kom med all maten jeg hadde funnet som var plassert feil.

SKINKE PÅ GULVET

En pakke skinke ble funnet på gulvet, overkjørt av en handlevogn. Den måtte kastes. Yoghurt og Skyr ble funnet innimellom en sokkereol. Meierivarer som skulle stått kaldt, og som noen på vei til kassen har funnet ut at de ikke vil ha likevel.

Kanskje de syntes det var for lang kø for å betale? Kanskje de plutselig ikke fikk lyst på maten likevel? Jeg tror faktisk ikke folk tenker over det. Jeg tror ikke de tenker over at deres unødvendige handling fører til svinn for butikken.

Derfor kommer denne innstendige oppfordringen fra meg: Bli med og hjelp dagligvarebutikkene til å få ned svinnet. Ikke ta en vare som skal stå kjølig og sett den fra deg et annet sted. Da blir maten ødelagt! Vi står sammen i kampen mot matsvinn, og vi skal sammen sørge for at Norge klarer å halvere matsvinnet innen 2030. Skal vi få det til, må vi få bukt med tankeløshet som dette.

Jeg håper du blir enda mer bevisst når du handler, etter at du har lest dette. Maten skal hjem og på bordet. Den skal ikke stues bort mellom sokkene i butikken fordi du plutselig fikk det travelt, eller ikke fikk lyst på biff i dag likevel.

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this