Paa bordet BOSS1
FANT BOSS, MANGLET BOSSPANN: Etter 30 sekunder var hendene mine fylt med et tomt sandwichbeger, en tom sjokolademelk, godteripapir, drikkebeger og diverse plast. (Foto: Mette Nygård Havre)

Kor e alle bosspann hen?

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ BORDET: Tilrettelegging, informasjon og fokus er eneste måten vi kan få bukt med overflatebosset. Og selvsagt at det finnes bosspann på offentlige plasser.

Tekst og foto: Mette Nygård Havre

Det nytter ikke å tilrettelegge et kjempebra barne- og ungdomsområde, og så er det ikke et eneste bosspann der.

Var du en av dem som var med på ryddedugnad i vår? Som lot deg engasjere av blant annet NRK sin serie om plast? Fint! Men se deg rundt på gaten og i nærområdet ditt. Sjokoladepapir, plastposer, tyggisrester og kaffebeger ligger slengt mange steder. Har vi allerede glemt hva vi holdt på med i vår?

BIRs ryddedugnad av overflateboss i nærområder og ikke minst den nasjonale strandryddingen gjorde noe med folk. Fokuset på plast som ligger slengt i naturen, som er surret rundt dyrene i havet og nedi magen på både torsk og hval gjorde inntrykk. Folk ryddet som bare det.

Slike ryddeaksjoner og dugnader er viktige. Fordi når man får fokus på hvor mye som ligger slengt så blir man også flinkere selv til ikke å kaste noe i fra seg. Det er i hvert fall min teori.

Nå etter sommeren har jeg begynt å se meg litt rundt når jeg er ute og vandrer i bygatene. Jeg syns fortsatt det er utrolig mye boss som ligger og flyter. Har folk allerede glemt fokuset vi hadde i vår? Stemmer ikke teorien min om at de som plukker opp ikke slenger mer i fra seg?

Forrige søndag var jeg på skaterampen i Loddefjord med min sønn. Det er en rampe som ligger rett bak Vestkanten kjøpesenter. Det ligger et hus der som rommer et reparasjonsverksted, samt en trailklubb og en eller annen administrasjon. Så er det denne kjempefine skaterampen som er plassert utenfor bygget, med en stor vegg bak som det kan tagges på.

Mens min sønn koste seg med sparkehjulet i rampen tok jeg en liten runde i området. Rett bak rampen fløt det av emballasje. Etter 30 sekunder var hendene mine fylt med et tomt sandwichbeger, en tom sjokolademelk, godteripapir, drikkebeger og diverse plast.

Jeg plukket med meg det jeg klarte og begynte å se etter nærmeste bosspann. Dette er et tilrettelagt område som er åpent for ungdommer til å både tagge, skate, sykle og kose seg. Det var også, som sagt, et stort hus der som tydelig inneholdt flere typer aktivitet. Det var også et steinkast fra Vestkanten kjøpesenter. Men jeg fant ikke et eneste bosspann!

[PostBlock id=137]

Jeg gikk der med hendene fulle av andres boss. Jeg ble nesten litt fortvilet. Det kunne liksom ikke være mulig at det ikke var noen spann der. Jeg gikk til slutt inn på parkeringen til Vestkanten, for jeg tenkte at der må det i hvert fall være et spann. Men neida, ingen der heller. De var trukket innenfor døråpningen. Siden det var søndag var det stengt.

Vi hadde kjørt til skaterampen i Loddefjord. Dermed ble løsningen å ta bosset i bilen og frakte det hjem til vårt eget bosspann. Jeg kunne jo ikke legge fra meg det jeg hadde plukket opp. Men hvem gidder å strekke seg så langt for å rydde et område? De færreste. Og det er forståelig.

Min oppfordring er først og fremst til hver og en av oss. Klarer vi å frakte med oss noe til et sted; les: mat innpakket i emballasje, så må vi klare å frakte tomgodset med oss igjen. Men oppfordringen er selvsagt også at det må være bosspann tilgjengelig som avfallet kan kastes i.

Jeg vil jo tro at alle dem som bruker området ønsker at det skal være ryddig der og ikke ende opp som en bosshaug.

Det nytter ikke å tilrettelegge et kjempebra barne- og ungdomsområde, og så er det ikke et eneste bosspann der. Denne lille perlen i Loddefjord er et sted der folk «henger» i timevis. De spiser, skater, tagger og koser seg. Jeg er sikker på at den oppvoksende generasjonen ville brukt bosspannet om det var der.

Hvem har ansvaret for at det skal være tilgjengelige bosspann rundt omkring? Dette er et spørsmål jeg kjenner godt igjen fra å ha jobbet i avfallsbransjen selv i mange år. Hvem har ansvaret for overflateboss i både nærmiljøet og i naturen? Jeg vil utfordre de som holder til i huset i nærheten av skaterampen i Loddefjord til å sørge for avfallshåndteringen der.

Kanskje er det kommunen? Kanskje er det en frivillig organisasjon? Jeg vet ikke. Men akkurat her må det være mulig å iverksette tiltak. Jeg vil jo tro at alle dem som bruker området ønsker at det skal være ryddig der og ikke ende opp som en bosshaug.

Syns du at det flyter rundt om så kan du bli med på den landsomfattende kampanjen #5forhvalen. Hvis hver femte nordmann plukker fem typer boss fra bakken om dagen så vil vi klare å fjerne 35 tonn avfall fra naturen hver dag.

Kampanjen er det Loop som står bak. Dette er et selskap som ønsker å skape gode vaner og motivere og inspirere oss til gode miljøvalg hjemme, på jobb og på skolen. Det viktigste er jo at vi unngår avfall i det hele tatt, men vi er gjerne med og plukker fem om dagen for å få til en endring. Jeg håper du er med også!

Da blir det kanskje sånn etter hvert at det ikke ligger boss strødd rundt omkring. For tilrettelegging, informasjon og fokus er eneste måten vi kan få bukt med overflatebosset. Og selvsagt at det finnes bosspann på offentlige plasser.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this