KLAR FOR ØLFESTIVAL: – Det er ingen tvil om at interessen for øl er der, sier Oskar Leirgulen (til høyre). Til venstre: Rolv Bergesen. (Foto: Øyvind Jacobsen Røen)

– Folk fortjener bedre øl

Første helgen i april er det nok en gang tid for Bergen Craft Beer Fest.

– Denne gangen er det nesten bare internasjonale bryggerier på listen, sier festivalsjef Oskar Leirgulen.

Bergen Craft Beer Fest, som i år holdes for tredje gang, drives av de samme folkene som står bak Bergen Ølfestival.

Med over 20.000 besøkende hvert år og nærmere 40 norske bryggerier er sistnevnte landets største ølfestival. Denne festivalen har imidlertid vært forbeholdt norske bryggerier, og dermed måtte arrangøren stenge dørene for de mange utenlandske bryggeriene som ivret etter å besøke Vestlandets hovedstad. Det bestemte de seg for å gjøre noe med.

– Det er vårt pågående oppdrag å bringe det beste av ølkultur til Bergen.

– Det er ingen tvil om at interessen for øl er der. Det er Bergen Ølfestival et synlig bevis på. Folk fortjener bedre øl, og det er vårt pågående oppdrag å bringe det beste av ølkultur til Bergen, sier Leirgulen.

I motsetning til Bergen Ølfestival er all drikke inkludert når man kommer innenfor dørene på Bergen Craft Beer Fest.

– På denne måten unngår man alt stress med bongkøer. Man kan slappe av og kose seg med spennende øl fra fantastiske bryggerier.

Vekker oppsikt

Den store interessen for håndverksøl i Norge har for lengst fått oppmerksomhet i utlandet, og mikrobryggerier i England og USA ser på det norske markedet med stor interesse. I Stavanger har festivalen What’s Brewing tiltrukket seg utenlandske bryggerier i flere år.

– What’s Brewing har vært både til inspirasjon og motivasjon. Vi var jo overbevist om at vi kunne få til noe enda bedre her i Bergen, så det har vært målet vårt, sier Leirgulen.

Hele 29 utenlandske bryggerier vil være representert på festivalen. En solid andel av disse er belgiske. Det er ikke uten grunn.

– Belgia er verdenskjent for sine lange bryggeritradisjoner, men de siste årene har det også kommet opp mange nye spennende bryggerier som bringer inn nye smaker og moderne tolkninger på tradisjonsrike øl, sier Rolv Bergesen.

Han er festivalens bryggeriansvarlige, og har god oversikt over hva som rører seg på den internasjonale ølscenen.

– Mange av bryggeriene som deltar på årets festival er up-and-coming, og representerer det ypperste av hva som rører seg på den internasjonale ølscenen akkurat nå, sier han.

– Vi har blant annet fått med bryggerier fra Romania, Ungarn og Frankrike, som er land du ikke visste produserte håndverksøl. Bryggeriene kommer til å dekke et bredt spekter av stiler, så det er mye å glede seg til.

– Hvordan har dere klart å lokke dem til Bergen?

– Å, det har ikke vært så vanskelig, sier Leirgulen.

– Bergen er eksotisk for utenlandske bryggerier, noe som er en veldig fordel når vi knytter kontakter. Bergen selger seg selv.

Bergen Craft Beer Fest arrangeres 5. og 6. april på USF Verftet. Mer informasjon: bergencraftbeerfest.no

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this