KJIP FRUKT BLIR KUL SMOOTHIE: «12-åringen tryller frem de deiligste smoothier med rester av mye rart oppi. Lillebroren på ni år er har også begynt å lage supergod smoothie av kjip frukt» skriver Mette Nygård Havre. (Foto: Shutterstock)

Kjip frukt får nytt liv

PÅ BORDET: Det er så deilig å ha barn som har mat og helse på skolen. Da kommer jeg stadig hjem til deilig smoothie.

Av Mette Nygård Havre

Akkurat som vi voksne blir sulten i 14- tiden (ja, har du ikke lagt merke til at magen hyler akkurat da?) så er barna sultne etter skoletid. Hva er vel bedre enn å ha et lite lager i fryseren med frossen frukt som kan trylles om til smoothie? Sunt er det også.

Hva er vel bedre enn å ha et lite lager i fryseren med frossen frukt som kan trylles om til smoothie?

Jeg må si at jeg var ekstra godt fornøyd da datteren min på 12 hadde laget smoothie, og så spurte hun meg om jeg kunne kjenne hva som var i. «Banan, eplejuice, blåbær og jordbær», sa jeg. «Det er riktig, men det er noe mer i den», sa hun, med lysende øyne.

Jeg tok en sup til. Hmmm, hva mer kunne være i? «Jeg vet ikke», sa jeg. «Det er vaniljekesam i, mamma. Jeg brukte den som var gått ut på dato i forrige uke. Jeg luktet på den, og den var ’ikke dårlig etter’. Sant den var god i smoothien?» spurte 12 åringen.

Jeg tok enda en slurk. Jo, det var selvsagt vanilje jeg kjente. «Den smaker supergodt», sa jeg. «Utrolig kult at du tenkte på å ta resten av vaniljekesamen i. God matredding!»

Dette ga 12-åringen selvtillit. Nå tryller hun frem de deiligste smoothier med rester av mye rart oppi. Lillebroren på ni år er også inspirert. Han har også begynt å lage supergod smoothie av kjip frukt. Det viktige er at barna lærer å stole på seg selv. På sine sanser. Datoskrekken er kurert hos mine barn for lenge siden.

Har vi bananer som er skikkelig brune eller jordbær som har blitt veldig myke, da skjærer vi det opp i biter, legger i en boks og tar i frysen.

Blåbær har også en tendens til å synke sammen etter en kort stund. Legg dem i frysen, og ha dem klar til smoothie. Da forsvinner de i magen i stedet for i bosspannet eller komposten. En myk avocado eller dvask spinat kan også puttes i smoothieblandingen. De trenger du ikke fryse først.

Når statistikken viser at noe av det vi kaster mest av i Norge er frukt og bær, da er det bare til å ta seg litt sammen og huske på fryseboksen når frukten ikke ser like delikat ut lenger. Da kan vi sammen snu statistikken, og vise at vi klarer å spise opp all frukten vi handler inn. Dette er en enkel form for matredding.

Jeg tenker ofte på det at det er utrolig at vi lever i et land der svært mange har så god råd at vi kan handle inn mat vi vil spise, men så kaster vi det vi ikke har lyst på likevel. Maten vi kaster i Norge i dag er nok til å mette 800.000 sultne mager. Det betyr at vi alle må være med og bidra til å redusere svinnet. 

Oppskrift

Verdens beste smoothie (3-4 glass)

  • To brune bananer kuttet i biter
  • 2 dl blåbær
  • En håndfull jordbær
  • En håndfull bringebær
  • En oppkuttet mango
  • 5 dl eplejuice
  • Gjerne noen skjeer med vaniljekesam – om du har det

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this