Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
Ove Landro (foto: Magne Fonn Hafskor)

Kjell Magne Ebbesviks leker

I år står Kjell Magne Ebbesvik mellom sentrene i Åsane og arrangerer løpsfesten med familieprofil for 32. gang med rundt 700 store og små deltagere.

De fleste av oss har nok med oss selv. Familien. Venner. Jobb. Er du som meg, synes du det kan bli i overkant mye noen dager, og man rekker knapt å puste ut mellom slagene. Det er nesten rart at vi rekker over alt, og når helgen endelig er her, og aktivitetene står i kø, er det ikke rart at du lengter etter en frihelg uten noe på programmet.

Kanskje du har hatt en konfirmasjon, med alt det innebærer av planlegging og organisering. Kanskje skal du jobbe dugnad på 17. mai. Kan hende har du tatt på deg oppgaver i forbindelse med en aktivitet som barna dine driver med. Så du bretter opp ermene og gjør ditt beste.

Kjell Magne Ebbesvik er en bauta i norsk friidrett.

Det fins dem som aldri tar fri, som alltid tar på seg nye oppgaver, som organiserer og planlegger og utfører oppgaver slik at tusenvis av andre skal få en aktiv og meningsfylt hverdag.

I Dalen, på 80- og 90-tallet, hadde vi Ove Helgesen. Han var lærer på Ortun skole og både fotballtrener og leder i Fyllingen Idrettslag. Som elev på Ortun og fotballspiller i Fyllingen, både så og hørte jeg ham hver dag. Stemmen til Helgesen runget i Dalen. Selv når han hvisket, bar stemmen langt avårde på Varden. Var han sint, lettet fuglene fra trærne i Kanadaskogen.

Han var myndig, men sympatisk. Han krevde respekt, og fikk respekt. Helgesen så meg, og ga meg tillit. Storm og regn prellet av på Helgesen. Han kledde seg i kjeledressen sin, og utførte oppgavene sine uansett vær. Hver dag. Hele året. Jeg fikk aldri sagt det til ham, men når jeg i dag trener jentene i Kvernbit, er det med Ove Helgesen som forbilde.

I Salhus fins hans likemann. Han heter Kjell Magne Ebbesvik. Men der Helgesen bodde alene, var Ebbesvik gift med Sylvi. Hun var også svært engasjert, men hun jobbet i det stille. Og fordi de hadde felles interesse, kunne Kjell vie store deler av livet til idrettslaget Norna-Salhus.

Ebbesvik er en bauta i norsk friidrett. Jeg husker ikke når jeg møtte ham første gang, men det var på begynnelsen av 90-tallet. Jeg var journalist i Åsane Tidende, han var leder i Norna-Salhus. Kjell Magne Ebbesvik kom til redaksjonen for å fortelle om Åsaneløpet, som så dagens lys i 1988, og er blitt arrangert hvert år siden. I år står han mellom sentrene i Åsane og arrangerer løpsfesten med familieprofil for 32. gang med rundt 700 store og små deltagere.

Selv var han aktiv i idrettslaget som guttunge. En onkel var idrettsinteressert, og forsynte de fire brødrene med ski, skøyter og løpesko. Ebbesvik drev med det meste av sport, men interessen var størst for friidrett. Selv sier han at han ikke var spesielt god, faktisk kom han ofte sist, men han syntes likevel det var kjekt.

Aller kjekkest syntes han det var å løpe i fjellene i Salhus. Men la det være sagt; rekorden hans på halvmaraton fra 1971, 1.08.11, er halvannet minutt raskere enn årets vinner i Bergen City Halvmarathon.

Det er imidlertid som administrator Ebbesvik har satt fotavtrykk i en mannsalder. I tilsammen 37 år har 71-åringen vært enten daglig leder eller leder. Og bare 16 år gammel hadde han ansvaret for sitt første store arrangement, Norna-stafetten, hvor han hadde regien for alt.

Siden ble det altså Åsaneløpet, Vital-lekene (som skiftet navn til Framo-lekene), Nornalekene, Åsane løpskarusell og nå Trond Mohn Games – for å nevne noe – som i utgangspunktet bare skulle arrangeres én gang, som en gave i anledning Trond Mohns 75-årsdag. Friidrettsfesten på Fana Stadion ble en suksess, og idrettsinteresserte bergensere forventet en ny fest i år, og slik blir det.

Du må gjerne dra til Fana Stadion 22. mai for å hylle Trond Mohn. Den mannens gavmildhet kjenner visst ingen grenser. Men selv skal jeg gå for å hylle Kjell Magne Ebbesvik. For jeg kommer ikke på en større ildsjel her vestpå, nå som Ove Helgesen er borte.

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge
  ANNONSE:
  Peisbord 800×300

  Relevante artikler

  Topp
  Previous Next
  Close
  Test Caption
  Test Description goes like this