Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
MATREDDING I BARNEHAGEN: Det er ingen som rynker på nesen over tørt brød, skrukkete gulrøtter eller brune bananer i Kidsa Løvåsbakken. Til venstre: Bent Myrdahl og Kristine Aasheim fra Q-meieriene. Stående bak: Mette Nygård Havre. (Foto: Christopher Opso)

Kidsa er fantastiske forbilder

PÅ BORDET: Husker du hva du lærte i barnehagen som liten? Mitt sterkeste minne er at jeg lærte en av guttene å knyte skolissene. Minnet har brent seg fast.

Tekst: Mette Nygård Havre

Min sønn på 10 år er opphengt i kompostering. Hvorfor? Jo, fordi de komposterte i den ene barnehagen han gikk i. Han har derfor utpekt seg som ekspert. Han har jo kunnet dette fra han var bitteliten! Hvorfor skriver jeg dette? Jo, fordi kunnskap vi lærer helt fra vi er små sitter i oss. Vi kan forme og påvirke barna enormt mye.

«Min mor og far har begynt å spise opp all maten. Det gjorde de ikke før» sa en liten jente i barnehagen til meg. Da smilte jeg stort.

Tenk på hvilken påvirkningskraft de ansatte i barnehagene har. De siste månedene har jeg vært så heldig å få se at det blomstrer opp nye matreddere i mange barnehager i Bergen. En god grunn til det er at barnehagekjeden Kidsa har fokus på miljø gjennom programmet «Go green».

De har mange dyktige ansatte, men jeg har blitt ekstra godt kjent med noen av dem. Kine Edvardsen jobber i Kidsa Løvåsbakken. Hun var innom på et foredrag med meg i høst og tok til seg mange tips og ideer for å redusere matsvinn. Men hun overførte ikke bare dette til hjemmebane; hun tok med alle triksene og begynte å lære opp barna i barnehagen.

I flere uker har de veid matsvinnet og ført statistikk hver uke. «Klarer vi å kaste mindre mat denne uken enn den forrige?» Barna følger spent med. Det er ingen som rynker på nesen over tørt brød, skrukkete gulrøtter eller brune bananer. Det tørre brødet lager de brødkrutonger av. Gulrøttene kuttes opp og legges i kaldt vann. Da vet barna at de kvikner til igjen. De brune bananene trylles om til deilige bananpannekaker.

Engasjementet til de voksne smitter over på barna. Hva skjer da? Jo, barna lærer opp sine foreldre. Kidsa Løvåsbakken inviterte foreldrene på møte og serverte krutonger og pannekaker som barna hadde vært med å lage. Tenk de synergiene! Foreldrene ble kjempestolte over både barna sine og barnehagen. Dermed er det ikke bare «prosjekt kutt matsvinn» i barnehagen, men i svært mange hjem etter hvert.

Kidsa har mange barnehager i Bergen og «Go green»-prosjektet kjøres hos alle. Selv var jeg så heldig at jeg fikk holde foredrag om matsvinn for 600 av de ansatte i oktober. Det var viktig for meg å fortelle de ansatte hvilken stor påvirkningskraft de har. Klart miljøbudskapet må være i pannebrasken til alle barnehager og skoler!

I slutten av november ble Kidsa Løvåsbakken kåret til månedens Matredder av Q-meieriene. Jeg sitter som juryleder og det var en glede å ta med administrerende direktør Bent Myrdahl og flere ansatte i Q-meieriene inn i barnehagen. Bent Myrdahl var over seg av begeistring.

– Utrolig hva denne barnehagen får til! Dette er jo fremtidens forbrukere, sa Myrdahl.
Han tenkte ikke bare på barna som potensielle Q-forbrukere, men som viktige bidragsytere for bevisste forbrukere som setter miljøet i høysete.

«Min mor og far har begynt å spise opp all maten. Det gjorde de ikke før» sa en liten jente i barnehagen til meg. Da smilte jeg stort. Hun skulle bare visst hva hun har vært med og sette i gang. Klart barna påvirker oss. Og vi voksne må bare skjerpe oss. Det kastes mye spisbar mat i de tusen hjem. Her kan vi alle være med og påvirke til noe positivt ved å redusere svinnet.

Derfor roper jeg et stort hurra for Kine Edvardsen og alle de voksne i Kidsa Løvåsbakken. Dere er forbilder for alle de andre Kidsa-barnehagene rundt om, men også for alle barnehager i hele landet. Det er så viktig at vi begynner med de yngste barna. De vokser opp med gode verdier og vet at de ikke skal kaste mat.

«Vi bare lukter på den» sa en gutt så fint. Nettopp! Nå som vi er midt i julemåneden håper jeg du lar deg inspirere av disse herlige matredderbarna. Vi kan alle være med og gjøre en forskjell.

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this