Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
RESTEGRYTE AV RESTEMAT: Finn frem det du har av grønnsaker og kjøtt eller fisk i kjøleskapet, og lag deg en deilig gryte av de ingrediensene du har. (Foto: Tove K. Breistein)

Spis deg ut av kjøleskapet

PÅ BORDET: Vinterferien er her. Noen skal være hjemme, mens andre skal reise bort. Reiser du hjemmefra, så husk å planlegge slik at du ikke ender opp med å reise fra et kjøleskap stappfullt av mat. Det er ikke noe gøy å komme hjem igjen til slappe grønnsaker i grønnsaksskuffen.

Mette Nygård Havre (foto: Øyvind Toft)

Av Mette Nygård Havre
Leder av folkebevegelsen Spis opp maten

Det er ofte langsiktig planlegging det skorter på når det gjelder matsvinn.

Vi tenker rett og slett ikke på når vi handler inn til uken at vi skal reise bort til helgen. Her kan noen små tips gjøre at du reduserer eget matsvinn.

Det aller beste er selvsagt at du sjekker hva du har i kjøleskap og frys. Ofte må vi bli flinkere til å spise opp det vi allerede har.

Hva er vel bedre enn å spise seg ut av kjøleskapet før en ferie? Prøv å være kreativ og bruk opp det du har.

Et godt tips kan være å lage en restegryte. Finn frem det du har av grønnsaker og kjøtt eller fisk i kjøleskapet.

Kanskje har du noen bokser med knuste tomater i kjøkkenskapet? Eller hva med en boks creme fraiche i kjøleskapet? Litt krydder har de aller fleste.

Vel, da er du på vei til å redde masse av maten. Lag deg en deilig gryte av de ingrediensene du har, og lag gjerne litt mer enn du klarer å spise denne ene dagen. Da kan du fryse ned en god porsjon.

Ingenting er så deilig som å komme hjem fra ferie, og så har du den første middagen klar i frysen. At dette da er mat du reddet før du dro, gjør bare at middagen smaker ekstra godt!

Er du en av de heldige som skal på tur i vinterferien, så sjekk skap og skuffer der du kommer. Selv har vi en leilighet på fjellet. Vi er der så ofte som vi kan, men i perioder går det litt tid mellom hver gang vi er der. Utrolig nok er det da suppeposer, kjeks eller annen mat som har blitt stående en stund i skapet, og som gjerne har passert dato.

Ingenting er så deilig som å komme hjem fra ferie, og så har du den første middagen klar i frysen.

Er du så heldig at du skal på en av Turistforeningens hytter? Da må du selvsagt besøke rommet med all tørrmaten. Jeg lover deg en ting; svært ofte er det mat der som har passert dato.

Men hva gjør vel det når du er kommet på besøk? Da velger du selvsagt knekkebrødene som passerte dato i fjor eller syltetøyet som gikk ut i 2016. For vi er jo matreddere, ikke sant? Datoen skal ikke stoppe oss fra å spise opp tørrmaten!

I vår familie er vi over snittet engasjert i å redusere matsvinn. Datoskrekk finner du ikke hos oss lenger. Vi synes rett og slett det er gøy å bake boller med tørrgjær fra i fjor og hvetemel som har passert dato.

Utrolig nok så hever bollene seg like godt og de smaker fortsatt supergodt. Dette har lært oss at vi ikke må være så opphengt i datoen. Men det er klart at det kan være lurt å ta en liten opprydding i skap og skuffer slik at du faktisk vet hva du har.

Melk som har passert dato er som kjent «Best før, men ikke dårlig etter». Men har du melk som har gått langt over dato, så er den ypperlig å ha i en pannekakerøre. Bland sammen røren, hell den på en flaske, ta primusen i sekken og steik pannekaker i det fri.

Hvis vi er heldig og får det godværet som vi selvsagt har bestilt til vinterferien, ja, da kan vi jo til og med lage et bål og steike pannekaker der. Jeg kan garantere at restepannekakene smaker godt. Har du litt kjøtt igjen fra middagen i går, så skjærer du det i små biter og hiver i pannen sammen med pannekakerøren. Da får du enda bedre restepannekaker.

Dette med å redusere matsvinn handler bare om å bli mer bevisst i hverdagen. I vår familie har det gått sport i det. Det er gøy å redusere matsvinnet. I går fikk jeg til og med kjeft av min sønn fordi jeg hadde spist opp middagsrestene. «Å nei, mamma! De skulle jo jeg ha med meg på skolen i morgen!»

Sånne kommentarer synes jeg er helt herlige. Det viser at restemat hos oss er blitt snaddermat. Det er ikke noe vi rynker over nesen på. Det er heller noe vi nesten kjemper om å få spise opp. Det kan dere få til hos dere også. Det er bare til å begynne i det små.

Sjekk kjøleskapet og tenk på vinterferien som kommer. Planlegg litt i forkant og vips, så har du reddet masse mat du også. Lykke til!

LES OGSÅ: Blir rørt av støtten

LES OGSÅ: Kampen mot datoskrekken

Pannekake med syltetøy og krem (foto: Tom Adriaenssen)

Oppskrift på verdens beste pannekaker

  • 2 dl sammalt hvete
  • 2 dl havregryn
  • 2-3 dl melk
  • 3 egg
  • 1 ts bakepulver

Mos gjerne inn to brune bananer i røren, da får du søte gode pannekaker. Har du restekjøtt liggende? Da dropper du bananene i røren, men kutter kjøtt i biter og tar i pannekakene. Supergodt begge deler! Passer fint både til frokost eller til å lage på tur.

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this