Spis opp maten matredder
SMØRGÅSBORD: I mai er det mange helligdager og gjerne litt ekstra å velge i i nedpriset-disken. (Foto: Mette Nygård Havre)

Det er kult å være matredder!

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ BORDET: Har du kjent den gode følelsen i kroppen når du handler nedpriset mat? Smilet sitter løsere, humøret stiger automatisk og en glede strømmer igjennom kroppen. Du har gjort et kupp. Både for lommeboken og miljøet!

Av Mette Nygård Havre

Du nærmer deg kassabåndet, og legger med stolthet de nedprisede varene – som har tydelig merkelapp om at de er redusert 40 eller 50 prosent i pris – opp på båndet. Du ser deg rundt, og gir gjerne et hyggelig nikk til hun som står før deg i køen (hun er trolig litt misunnelig når hun ser hvilken fangst du har funnet.

Det har blitt kult å gjøre noe bra for miljøet. Og det er selvsagt veldig kult at denne miljøvennlige handlingen også gir mer penger i lommeboken.

Til han som jobber i kassen sier du «hei». Du pakker varene med deg og går ut av butikken. Yes, jeg har vært en matredder i dag også! Herlig for lommeboken at både rømmen, eplejuicen, skinkepakken og kyllingfileten var nedpriset. Fordi maten nærmet seg dato. Nå må du bare hjem og få varene raskt i kjøleskapet – og sørge for at du spiser opp det du har handlet inn!

Her har det skjedd noe folkens. Har du fått det med deg? Det har skjedd en positiv holdningsendring. Før var det litt flaut å kjøpe mat som var nedpriset. Kanskje andre folk tenkte at jeg hadde dårlig råd? At jeg var en sånn gnitalus som trålte butikkene etter billig mat? Eller at jeg var en sånn «miljønerd» som prøvde å gjøre en forskjell.

Nå er det hvem som helst som hjelper butikkene å få unna mat som nærmer seg dato. Det er både studenten, familiefaren, vennegjengen og pensjonisten. Er barna med og handler, så løper de alltid først til disken med nedprisede varer. Er det noe de kan redde?

[PostBlock id=52]

Det har nemlig blitt kult å være en matredder! Det har blitt kult å gjøre noe bra for miljøet. Og det er selvsagt veldig kult at denne miljøvennlige handlingen også gir mer penger i lommeboken.

Jeg elsker denne endringen. Jeg nyter synet av folk som står med hodet ned i diskene med nedpriset mat. I min egen lokalbutikk har de blitt utrolig flinke til å passe på matvarene og prise ned om noe nærmer seg dato. For svært mange butikker fører denne nedprisingen til at de reduserer matsvinnet mye. Det er selvsagt positivt for dem. Da slipper de å både betale for å få maten inn til butikken og å betale for å kaste den.

Noen synes kanskje at enkelte butikker tar inn for mye mat. Av og til flommer det over i den nedprisede disken. Men husk på at det ikke alltid er så lett for butikkene å beregne. Slår ikke værmeldingen til med det fine været, ja da kjøper heller ikke vi kunder så mye grillmat. Hva skjer da?

Jo, butikkene står igjen med overskuddsvarer som de ikke fikk solgt likevel. Det er nok ikke det kjekkeste de vet å måtte prise ned mat. Det er tapt inntekt for dem. Men jeg vet også at butikkene setter mye større pris på at de kan selge maten til halv pris enn å kaste den. Det handler tross alt litt om moral og etikk også.

Jeg håper du tar deg en tur på din lokalbutikk og ser om de har godsaker som er priset ned. Mai måned byr på mange helligdager. Det betyr også at du som oftest finner mer mat som er priset ned.

Nå har det akkurat vært pinse, og det er garantert flere butikker som må gjøre noen grep. Men vi skal hjelpe dem, ikke sant? Det er jo helt herlig å være en matredder. Spesielt når handlingen er bra for miljøet, lommeboken og din egen mage. For et herlig kinderegg. God matredding!

[PostBlock id=71]

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this