FIKK ÅRETS HEDERSPRIS: «En genuin og hjertevarm person, med en lidenskap for musikken som få kan vise maken til» heter det blant annet i juryens begrunnelse for å gi hedersprisen til Dennis Reksten.

Hederspris til en hedersmann

Del artikkelen i Sosial medier

– Alle jeg vokste opp med er borte nå. Jeg er den siste gjenstående, sa en tydelig rørt Dennis Reksten da han mottok Årets hederspris under Bergen Awards på fredag.

Her var 11 velfortjente prisvinnere og 20 nesten like velfortjente nominerte.

Tidenes første Bergen Awards ble et storslått og gjennomført profesjonelt arrangement, stilsikkert ledet av den kjente The Stream-programlederen, radiostemmen og trommeslageren Tarjei Strøm. Såpass synes jeg det må være lov å si, selv som journalist i Bergensmagasinet.

bergensprisen
PRISSTATUETT INSPIRERT AV BYFJELLENE: Den første Bergenspris-statuetten er inspirert av byfjellet Løvstakken. Den er designet av Per Finne Design, og produsert i samarbeid med Arven, Prototype (Morten Sandnes), Bergen Makers ved Bergen Teknologi-overføring, Nyskapingsparken, GCE Subsea, Høgskolen på Vestlandet ved Hassan Momeni, Tunge Ting og Design Region Bergen. (MMS-foto: Vegard Sletten)

Her var 11 velfortjente prisvinnere og 20 nesten like velfortjente nominerte. Prisvinnerne var (se begrunnelser lenger nede):

 • Årets gründer: Dyrekassen
 • Årets artist/band: Hjerteslag
 • Årets unge idrettstalent: Kristian Blummenfelt
 • Årets idrettsbragd: Kristoffer Brun
 • Årets døråpner: Pål Voltersvik, Klinisk institutt 2 ved Haukeland sykehus
 • Årets markedsfører: Bergen Live
 • Årets designer: Norwegian Rain
 • Årets bedrift: Vizrt
 • Årets kulturbegivenhet: Vill Vill Vest
 • Årets ildsjel: Robin Dale Oen
 • Årets hederspris: Dennis Reksten

Underholdningen mellom prisutdelingene var av høyeste klasse, blant annet med live fremføringer av to av årets beste norske singler så langt: Marthe Wang med Til Deg og Tron Jensen med Det var du som fikk meg te’. Vi fikk også en av fjorårets beste: Endre Nordvik med den Hothouse Flowers-inspirerte (noen som husker pauseinnslaget deres Don’t Go fra MGP 1988 i Dublin?) singelen fra i fjor sommer, Like Old Friends.

I tillegg fikk vi to humornumre fra Tonje & Sandra som allerede fortjener klassikerstatus (Filharmoniens supporterklubb og sangnummeret basert på 4 Non Blondes gamle hit, What’s Up?). Det hele ble avsluttet med forrykende, svett, funky og Prince-influert dansemusikk fra The Flying Dancing Kings.

For å si det med Pokemon, lett omskrevet: Collect ’em all!

De fremmøtte fikk også en hilsen fra Erna Solberg, der hun oppfordret til å fortsette diskusjonen om hvem i Bergen som fortjener en pris etter prisutdelingen. Den hansken håper vi riktig mange plukker opp, frem mot neste års Bergen Awards.

Selve prisstatuetten viser byfjellet Løvstakken, støpt i sølv og plassert på en betongsokkel med Bergensprisen og navn på mottaker inngravert. Prisene de nærmeste seks årene vil dermed være modeller av de resterende byfjellene. For å si det med Pokemon, lett omskrevet: Collect ’em all!

LES OGSÅ:
Og de nominerte er…
Skal kåre Årets ildsjel

– Byen vår fortjener en pris
– Bergen til jeg dør

Årets vinnere:

Årets unge idrettstalent: Kristian Blummenfelt

Juryens begrunnelse: Kristian var første nordmann som kvalifiserte seg til OL i triatlon, og brøt dermed en barriere i norsk triatlon. På veien mot OL i et to års kvalifiseringsløp har han oppnådd mange sterke prestasjoner, blant annet 1. plass i to world cup og en 3. plass i Verdensserien. I OL-debuten ble det en sterk 13. plass, etter en tøff konkurranse.

2016 har gitt Kristian troen på at alt er mulig.

2016 har gitt Kristian troen på at alt er mulig, og han  går løs på 2017 med oppbrettede ermer og super motivasjon for å fortsette framgangen.

 • Jury: Olympiatoppen Vest
 • Prisutdeler: Morten Ivarsen
 • Også nominert: Kjerstin Boge Solås og Beatrice Lliano

Årets idrettsbragd: Kristoffer Brun

Juryens begrunnelse: Kristoffer har vist en fantastisk jevnhet etter han slo igjennom som verdensmester i 2013. Sammen med makker Are Strandli i dobbeltsculler lettvekt har duoen vært på seierspallen 14 ganger på rad i World Cup, EM, VM og OL.

Gutta var bare noen tideler fra gull og hundredeler fra sølv.

OL-finalen i Rio ble akkurat så jevn og spennende som en finale skal være. I en utrolig tøff finale lå den norske båten og knivet med Frankrike og Irland, og i mål var gutta bare noen tideler fra gull og hundredeler fra sølv.

 • Jury: Olympiatoppen Vest
 • Prisutdeler: Pia Mørk Andreassen
 • Også nominert: Sverre Lunde Pedersen og Håvard Haukenes

Årets ildsjel: Robin Dale Oen

Juryens begrunnelse: Da Alexander Dale Oen døde, hadde storebror Robin gitt ham et løfte: Å realisere deres felles drøm om et opplevingssenter for barn og unge. Det handler om at barn og ungdom skal få gode naturopplevelser og føle mestring. De som ikke trives i et klasserom, skal finne noe de mestrer andre steder.

Det som startet som en felles drøm for to brødre fra Øygarden, vekker nå også internasjonal interesse.

Robin Dale Oen etablerte «The Dale Oen Experience» på Herdlevær for snart fem år siden. Det som startet som en felles drøm for to brødre fra Øygarden, vekker nå også internasjonal interesse.

 • Jury: Bergensmagasinet
 • Prisutdeler: Trude Drevland
 • Også nominert: Kirkens Bymisjon og Roger Iversen

Årets døråpner: Pål Voltersvik

Juryens begrunnelse (noe forkortet): Pål Voltersvik er lege ved Haukeland Sykehus, Klinisk institutt 2. Han er Norges representant til Northern Europe Conference on Travel Medicine (NECTM), og var utvikler, initiativtaker og vertskap da denne ble holdt i Bergen – med over 15 millioner i omsetning for byen.

Pål Voltersvik har vært villig til å gjøre en utmerket innsats for vår region.

Voltersvik har et sterkt engasjement for Bergen, er en ildsjel i sitt fagmiljø og har vært villig til å gjøre en utmerket innsats for vår region. Store arrangementer er ikke bare viktig for Bergen som reiselivsdestinasjon, men også viktig for at Bergensregionen skal fremstå som ledende innen ulike fagmiljøer og andre næringsgrener.

 • Jury: Bergen Reiselivslag
 • Prisutdeler: Ole Warberg
 • Også nominert: Universitetet i Bergen ved rektor Dag Rune Olsen og Bergen legevakt ved Frank Van Betten og Torbjørn Hiis Bergh

Årets designer: Norwegian Rain

Juryens begrunnelse: Norwegian Rain utmerker seg på designfeltet som ambassadør for Bergen, bidrar til nyskapning og har vist kontinuitet i sitt bærekraftige arbeid som kvalitetsleverandør for teknologisk regnbekledning i en årrekke.

Det er utvilsomt at merkevaren spores tilbake til Bergen.

Norwegian Rain inspirerer ved stadig å finne nye løsninger for å holde bergenserne tørre men også fasjonable. Norwegian Rain er en stor internasjonal suksess, og det er utvilsomt at merkevaren spores tilbake til Bergen.

 • Jury: Design Region Bergen
 • Prisutdeler: Monica Hannestad
 • Også nominert: Vera & Kyte og Sixty

Årets markedsfører: Bergen Live

Juryens begrunnelse: Bergen Live gir bergenserne Norges beste musikktilbud. Gjennom året byr de på både små og store opplevelser for alle i byen og regionen. De har satt Bergen på kartet i Europa, og leverer musikkopplevelser av ypperste klasse. Bergen Live er en av de største bidragsyterne for Bergen som merkevare, og folk kommer langveisfra for å være med på konserter i regi av dem.

Bergen Live er den enkeltstående kulturaktøren som skaper mest ringvirkninger for næringslivet i Bergen.

Bergen Live utmerker seg innen markedsføring, og klarer med begrensede midler å bygge en merkevare av høy kvalitet i både digitale kanaler, media og word of mouth. De er også den enkeltstående kulturaktøren som skaper mest ringvirkninger for næringslivet i Bergen.

 • Jury: Salg og Reklameforeningen
 • Prisutdeler: Mariell Sæternes
 • Også nominert: Bergens Tidende og Bergen og Hordaland Turlag

Årets gründer: Dyrekassen

Juryens begrunnelse: Dyrekassen har i løpet av kort tid blitt en ledende aktør innen hjemlevering av hundemat i flere norske byer. 2016 var året da hjemlevering av mat til private husstander virkelig tok av, og Dyrekassen har gjennom riktige strategiske valg, god markedsføring og et sjeldent kompetent team klarte å flytte denne forretningsmodellen over til levering av fòr og dyreutstyr på et imponerende vis.

Ved å ha viktig kompetanse og forkjærlighet for dyr, har de overbevist dyreeierne.

Ved å ha viktig kompetanse og forkjærlighet for dyr, har de overbevist dyreeierne om at de kan få samme hjelpen og rådgiving rundt valg av dyrefor gjennom Dyrekassen, som du gjør på dyrebutikken.

På ett år har Dyrekassen gått fra 4 til 13 ansatte, og har måtte flyttet ut til større lokaler med egen lagerplass. I tillegg til dette er gjengen i Dyrekassen, med Roger Holte Olsen i spissen, et godt gründerforbilde og alltid positiv til å stille opp for initiativ i gründermiljøet i Bergen.

 • Jury: Nyskapingsparken
 • Prisutdeler: Hilde Indresøvde
 • Også nominert: Time to Riot og Brgn ved Ros-Mari Tobiassen & Karine Lunde Trellevik

Årets bedrift: Vizrt

Juryens begrunnelse: Vizrt er et verdensledende grafikkselskap med utspring fra TV2 på 1990-tallet. Hovedkontoret ligger fortsatt i Bergen, selv om selskapet etter hvert har etablert 40 kontorer over hele verden og har kunder i mer enn 100 land.

Vizrt har vært en inspirasjon og en motor for nye bedriftsetableringer i medieklyngen i Bergen.

Vizrt har gjennom krevende tider i mediebransjen beholdt innovasjonskraften. Samtidig har bedriften vært en inspirasjon og en motor for nye bedriftsetableringer i medieklyngen i Bergen.

 • Jury: Bergen Næringsråd
 • Prisutdeler: Marit Warncke
 • Også nominert: Skandiabanken og Vigmostad & Bjørke

Årets artist/band: Hjerteslag

Juryens begrunnelse: To utsolgte hus på Garage og et album som har høstet lovord og terningkast 5 hos blant andre Dagbladet, Aftenposten, BT, Gaffa og P3 er noen av bragdene Hjerteslag kan se tilbake på i 2016. «Episke dimensjoner på album nummer to» skrev Dagbladet i sin anmeldelse, mens P3 beskriver Vannmann86 som «allsangvennlig råkkenråll».

Et album som har høstet lovord og terningkast 5 hos blant andre Dagbladet, Aftenposten, BT, Gaffa og P3.

Førstesingelen Sang Til Sonja er en av høstens mest spilte norske låter, og blant annet nominert til årets beste norske låt hos Musikknyheter.

BTs anmelder skriver fra en av de utsolgte konsertene på Garage at det er «ingen tvil om at Hjerteslag snart bør kunne spise kirsebær med de store her til lands» og spør samtidig om ikke Skandinavia blir det neste for bergenskvartetten. Bandet var også nominert til Spellemann i kategorien Rock, men måtte se seg slått av Kvelertak.

 • Jury: Bergen Live
 • Prisutdeler: Andreas Lindborg
 • Også nominert: Aurora og Great News

Årets kulturbegivenhet: Vill Vill Vest

Juryens begrunnelse: Ein splitter ny musikkfestival som frå dag éin klarte å skape ein arena som samla bransje, artistar og eit bredt spekter av publikum.

Vill Vill Vest klarte på rekordtid å gjere seg synleg.

To dagar i september blei byen gjort om til éin stor konsertarena, då 48 spennande og aktuelle artistar frå heile Norge spelte 30 minuttars konsertar på ni ulike scener i sentrum. Det var imponerande bruk av sosiale medier, og Vill Vill Vest klarte på rekordtid å gjere seg synleg.

 • Jury: Ole Bull Scene
 • Prisutdeler: Sølvi Rolland
 • Også nominert: Carry On (i Sentralbadet) av Heine Avdal og Yukiko Shinozaki og Kygo / Cloud Nine Festivalen

Årets hederspris: Dennis Reksten

Juryens begrunnelse: Siden 1988 har Garage holdt til i kjelleren i Nygårdsgaten, og like lenge har én bestemt person vært på plass for å ta i mot alle musikerne som har spilt der. Det vil si at han i mer enn et kvart århundre har vært et samlingspunkt for store deler av Bergens musikkmiljø.

En genuin og hjertevarm person, med en lidenskap for musikken som få – om noen – kan vise maken til.

Om du trenger å låne en forsterker, en trommestol eller gitarstrenger, får du alltid ja, og han har aldri forlangt noe tilbake. Har du kjørt deg vill på vidden før en spillejobb, så vet du hvem du skal ringe. Når det kreves to musikere for å bære inn en forsterker, tar han én under hver arm. Han er en utømmelig brønn av anekdoter, finurlige analyser og absurd kunnskap. Kall ham gjerne et orakel – mannen kan noe om alt mellom himmel og jord.

Men først og fremst går hedersprisen til en genuin og hjertevarm person, med en lidenskap for musikken som få – om noen – kan vise maken til. For hans utrettelige arbeidsinnsats og lidenskapelige interesse for musikkmiljøet rundt seg, ønsker Bergensmagasinet – i samarbeid med Bergen Live – å gi Årets hederspris til Dennis Reksten.

 • Jury: Bergensmagasinet
 • Prisutdeler: Tarjei Strøm
bergenawards3
BERGENS-INSPIRERT LOGO: Logoen til Bergen Awards er designet av Myreze.com, med inspirasjon fra takkonstruksjonene på Bryggen.

Bergen Awards 2016

 • Bergensprisen deles ut i 11 kategorier etter en visjon om å «motivere til bærekraftig utvikling innen kultur, idrett, politikk og næringsliv til byen og Bergensregionens beste».
 • Bergensprisen skal være en høythengende pris som gis til fremtredende personer, organisasjoner, bedrifter, lag og talenter som har utmerket seg i sitt virkefelt til nytte/glede for bergensregionen og bergenseren.
 • Arrangementet skal holde høy standard, og gi nominerte, vinnere og øvrig publikum en god opplevelse.
 • Juryene settes ned av organisasjoner og foreninger i Bergen med oppgave å nominere tre kandidater i aktuell kategori, samt kåre vinner.
 • Bergen Awards 2016 ble holdt på Radisson Blu Royal Hotel (Bryggen) fredag 24. februar. Mer informasjon: bergenawards.no
tre prisvinnere foto roy bjorge
FALT OM AV BEGEISTRING: Prisvinnerne Andreas Lindborg fra Bergen Live, Dennis Reksten og Hjerteslag-vokalist Robert Eidevik med hver sin Bergenspris-statuett. (Foto: Roy Bjørge)

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this